Nogomet

U21: Oprezni optimisti

Ivana Strahija • četvrtak, 02.09.2010.
U21: Oprezni optimisti
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Iz Toplica Sveti Martin na Muri otpratili smo mladu hrvatsku izabranu vrstu, koja će do Kragujevca u dvije etape, sa stankom u Vinkovcima.

'Orlići' s debitantom na klupi

Mlade srpske reprezentativce s klupe vodi novi izbornik. Ratomira Dujkovića je nakon rezultatskog kiksa zamijenio Tomislav Sivić, kojem će utakmica protiv Hrvatske biti izbornički debi. On je za srpske medije izjavio kako je sada prekasno da se popravi stanje na tablici, ali da su obje utakmice izuzetno važne za njegove reprezentativce, a da će protiv Hrvatske igrati kao da je finale Eura.

Popis U21 Srbije:
Vratari: Marko Dmitrović (C. zvezda), Branislav Danilović (Rad)
Obrana: Vujadin Savić (Bordeaux), Marko Jovanović (Partizan), Slobodan Rajković (Vitesse), Siniša Stevanović (Spartak), Nemanja Leković (Rad), Milan Milanović (Lokomotiva M)
Vezni red: Slobodan Medojević (Vojvodina), Filip Đuričić (Heerenveen), Nemanja Gudelj (NAC Breda), Miloš Bosančić (Slovan Liberec), Dušan Tadić (Groningen), Marko Stanojević (Rad), Miralem Sulejmani (Ajax), Saša Marković (OFK Beograd)
Napad: Nemanja Milić (OFK Beograd), Stefan Šćepović (Club Brugge), Nenad Marinković (Smederevo)

Momčad Srbije, usprkos brojnim igračima s međunarodnim iskustvom u svojim redovima, nije uspjela opravdati status favorita skupine 7. Čak i da u obje preostale utakmice, protiv Hrvatske i protiv Cipra, osvoji maksimalni broj bodova, još će uvijek biti za bod 'kratka' do prvog mjesta koje vodi u daljnji tijek natjecanja. Unatoč tome iz Kragujevca pristižu izjave kako im protiv Hrvata, bez obzira na bodovno stanje na tablici, ne treba dodatni motiv.

Hrvatska mlada izabrana vrsta pak ne sumnja u svoju kvalitetu, ali ni u 'napuhavanje'. Izbornik Dražen Ladić pred odlazak iz Svetog Martina izdvojio je vremena za Sportnet, te nam objasnio takav stav: "Izuzetno volim pozitivnu atmosferu, ali za to treba imati pokriće. U našoj reprezentaciji ima zbilja puno pozitivnih stvari, atmosfera je odlična, ali opet ne mogu kazati da smo mi favoriti u utakmici sa Srbijom, bez obzira na stanje na tablici. Statistika mi naime govori drugo. Kad sam bio na izvlačenju skupina pred početak kvalifikacija, reprezentacije su bile smještene u pet skupina po deset, prema jačini. Srbi su bili u prvoj drugi, mi u drugoj, i to na osmoj-devetoj poziciji. U predzadnja dva Europska prvenstva Srbija je igrala dva finala, Hrvatske nije bilo. To su činjenice."

K tome, Ladić će prilikom slaganja sastava morati biti posebno kreativan. Sad je sigurno da Vukušić uopće neće moći igrati zbog ozljede bedrenog mišića, a upitni je zdravstveni bilten Tomečaka, Lovrena i Perišića. "Zbilja bih vam rado dao sastav, znate da to ne tajim, ali zbilja još ne znam koliko će mi navedena trojica moći igrati. Pred nama su još dva treninga koja će dati odgovor na to, jedan u Vinkovcima i drugi u Srbiji, pa ću onda odlučiti. Svakako imamo igrače koji su adekvatni za te pozicije, nije idealno, ali idemo na pobjedu u Kragujevac", kazao nam je Ladić.

Tablica skupine 7

1. Hrvatska 7ut 16b (+7gr)
2. Slovačka 7ut 14b (+3gr)
3. Srbija 6ut 9b (0gr)
4. Norveška 6ut 4b (-5gr)
5. Cipar 6ut 3b (-5gr)

U srijedu je mlada reprezentacija odigrala i pripremnu utakmicu protiv svojih domaćina, županijskog prvoligaša Poleta, te ubilježila visoku pobjedu od 12:1 (8:0). Tri je gola u mrežu iza vratara Poleta Đurkina, kasnije i Perčića, smjestio Ozobić, po dva su postigli Santini i Vida, a po jedan pogodak upisali su Maloča, Perišić, Oremuš, Školnik i Šimić.

O toj je utakmici izbornik Ladić rekao: "Bez obzira na kvalitetu protivnika i broj pogodaka, utakmica nam je bila izuzetno korisna. Jako sam zadovoljan pristupom i načinom igre u prvom poluvremenu, u drugom su momci unosili previše srca u igru. Štos e tiče Šimića i Komorskog, mogu reći da su se jako dobro uklopili. Šimić je željan igre, poletan i svjež, dok Komorski nije imao u zadnjoj liniji previše posla s obzirom na jačinu protivnika."

Preostale utakmice skupine 7

3. rujna Norveška – Cipar
4. rujna Srbija – Hrvatska
7. rujna Cipar – Srbija
7. rujna Slovačka – Norveška

Interesiralo nas je koliko će Ladiću i njegovoj ekipi biti teže igrati u Kregujevcu protiv Srbije nego u posljednjoj utakmici, protiv Norveške u Varaždinu: "Protiv Norveške smo imali teret imperativa pobjede na leđima, dok nam je u Kragujevcu dosta i bod. Želimo međutim pobijediti. Bit će to teže no protiv Norvežana, jer je protivnik kudikamo kvalitetniji. No, ne predstavlja nam problem to što igramo u gostima, dokazali smo se i na gostujućim travnjacima."

Iako je i u ovom kvalifikacijskom ciklusu za Ladića i njegove momke bilo problema, od lošeg starta i poraza od Cipra do ozljeda i 'ozljeda', hrvatski je izbornik iznimno zadovoljan napretkom u odnosu na ciklus prije: "Mislim da je realan dojam da smo u ovom ciklusu dosta bolji, a već se radujem generaciji koja dolazi iz reprezentacije U-19, to je izuzetno kvalitetna skupina nogometaša."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Weasley03.09.2010. u 11:25
    stvarno bi bila šteta da se ova generacija ne plasira na euro...
    Weasley
  • Tonco03.09.2010. u 11:11
    idemo po pobjedu i nista drugo
    Tonco
  • kraljetina03.09.2010. u 00:17
    jos zalim za remijem protiv slovaka u varazdinu
    kraljetina