Europska liga, Natjecanje po skupinama, Skupina D, 1. kolo, 16.09.2010, 19:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 21.000
Suci: Kralovec, Zlamal, Wilczek, Matejek, Prihoda (svi Češka)
Dinamo
Dinamo
Ante Rukavina 18'
Jorge Sammir 80'
2:0(1:0) Villarreal
Villarreal

Konačno Dinamo za pamćenje!

Tomislav Pacak, Vedran Attias • četvrtak, 16.09.2010.
Konačno Dinamo za pamćenje!
Foto: Davor Sajko

Briljantnom predstavom, najboljom koju su odigrali pred svojim navijačima još od kraja devedesetih, nogometaši Dinama pobijedili su španjolski Villarreal s 2:0 i tako zasjeli na vrh skupine D nakon otvarajućeg kola. Modri su u simbiozi s odličnom publikom nadigrali favoriziranog protivnika, konačno su u Maksimiru odigrali jednu veliku utakmicu na razini talenta za koji smo znali da negdje čuči. Večeras je eksplodirao…

Villarreal
Dinamo
Villarreal
77
(do 56')
10
(do 87')
55
(do 72')
Pričuvni igrači
Trener
Vahid Halilhodžić
13
Diego Lopez
27
Mario Perez
2
Gonzalo
4
Mateo Musacchio
11
Joan Capdevila
10
Cani
(do 63')
19
Marcos Senna
21
Bruno Soriano
(do 46')
23
Jefferson Montero
12
Jozy Altidore
9
Marco Ruben
(do 46')
Pričuvni igrači
22
Giuseppe Rossi
46'
20
Borja Valero
46'
8
Santi Cazorla
63'
Trener
Juan Carlos Garrido Fernandez

Dinamo je pod vodstvom Vahida Halilhodžića jednostavno druga momčad u odnosu na one koje smo gledali proteklih godina. Odličnih 90 minuta Dinama protiv favoriziranog Villarreala zorno je pokazalo ogromnu razliku u samopouzdanju, vjeri i hrabrosti koju Vahin Dinamo danas ima. Onog već standardnog straha na Maksimiru je nestalo, uz odličnu kemiju s tribinama Dinamo je igrao al pari s jednom ozbiljnom europskom momčadi i konačno smo modre nogometaše vidjeli blizu gornje granice njihovih mogućnosti. U redovima Dinama nije bilo slabog pojedinca, ali zato je izuzetno raspoloženih bilo mnogo…

Izvrsna atmosfera

Bojkot BBB-a osjetio se samo po slabije posjećenom sjeveru, no atmosfera na Maksimiru bila je najbolja unazad dugo vremena. Skupilo se 20-ak tisuća ljudi koji zaista vole Dinamo i koji su uvelike pripomogli dinamovcima da pruže odličnu predstavu. Pozitivno navijanje, pritisak na suca, pljesak za svaki dobar potez, udarac i uklizavanje – to je atmosfera koju je Dinamo dugo čekao i priželjkivao.

Villarreal je krenuo s nekoliko poznatih imena na klupi (Santi, Marchena, Rossi…), ali ipak s vrlo snažnom postavom, dok je Halilhodžić na teren poslao naizgled defanzivniju postavu, s Tomečakom kao pripomoći Rukavini u napadu. No na terenu je Dinamo bio vrlo opasan, s iznenađujuće brzim otvaranjem u kojem je izvrsni Sammir kao na pladnju dijelio lopte za Rukavinu, Tomečaka i Moralesa koji su svaku priliku za polukontru maksimalno koristili.

U šestoj minuti Rukavina je petom lijepo ostavio loptu za Badelja čiji slab udarac pogađa braniča Gonzala. Četiri minute kasnije Badelj je uzvratio uslugu asistencijom Rukavini, no lob modrog napadača odsjeo je iznad gola.

U 18. minuti Modri su odličan start naplatili prekrasnim pogotkom. Sammir je u svom stilu, nezaustavljivo, prošao kroz sredinu Villarreala i potom prekrasnom loptom uposlio Rukavinu koji izlazi sam pred Diega Lopeza i majstorski ga matira za 1:0 i oduševljenje na Maksimiru.

Villarreal je nakon toga uspio nametnuti u jednoj mjeri svoj stil igre, ali Dinamo je i dalje dobro izgledao, čvrst, s odličnom obranom i jednako vrijednim Ademijem. U 31. minuti tribine je ”presjekao” udarac Montera s 25 metara, ali lopta je fijuknula pored gola. Uzvratio je domaćin preko Moralesa koji je primio loptu od Rukavine, ušao u šesnaesterac i iskosa pokušao špicom iznenaditi Lopeza, no lopta je ovome odsjela u naručju. Dva je puta pokušao Vrsaljko uposliti Rukavinu prizemnim centaršutevima, no oba puta spretniji je bio Lopez. Na isteku prvog dijela, vodstvo Modrih sačuvao je Kelava vrlo lijepom obranom Senninog udarca. Dinamo je tako na odmor otišao s neočekivanom prednošću i uz ovacije tribina.

Dobri na otvaranju

Dinamo se ne može pohvaliti posebno dobrim učinkom u Europskoj ligi, ali u otvarajućim utakmicama Modri imaju solidan učinak. Pobijedili su sa 6.1 Beveren, s 3:2 NEC, odigrali su 0:0 s Baselom, a izgubili samo lani od Anderlechta s 2:0. Sada su tom dobrom nizu pridodali i najvrijedniji skalp, pobjedu nad Villarrealom.

Očekivano, Španjolci su stisnuli u drugom dijelu, Dinamo nije lako pratio taj ritam, ali je i dalje pokazivao jednak, odlučan stav. Kelava je pokupio dosta pokušaja Španjolaca, a dobar posao odradio je i defanzivni dio vezne linije, posebice odlični Ademi.

Halilhodžić je polako zatvarao utakmicu, svjestan da Dinamo fizički teško može do kraja odgovarati ovakvom ritmu, pa je zamijenio i strijelca Rukavinu s brzim Ibanezom. Upravo je Argentinac odmah po ulasku imao odličnu šansu, dobio je loptu u šesnaestercu i, valjda po prvi puta u karijeri, nije napucao već je pokušao prebaciti Lopeza, no s crte je loptu očistio branič Villarreala.

U 74. minuti Villarreal je ostao s desetoricom igrača na travnjaku nakon što je Marcos Senna zbog oštrog starta dobio drugi žuti karton. Bilo je jasno da će to Dinamu otvoriti još pokoju dobru šansu iz kontre, a jednu takvu potratio je Badelj – Sammir mu je ostavio loptu na vrhu šesnaesterca, no Badelj se umjesto za udarac odlučio za teško shvatljivo dodavanje petom koje je osujetio branič gostiju.

Sjajni kapetan

Iako je mnogo igrača u redovima domaćih zaslužilo vrlo pozitivnu ocjenu, uz odlične Rukavinu i Sammira svakako vrijedi izdvojiti i izvanrednog Igora Bišćana. Kapetan Modrih dobio je bezbroj duela sa snažnim Altidoreom, odlično se postavljao i blokirao niz pokušaja gostiju. No, i partneri u obrani bili su mu na visini zadatka, od Tonela koji se brzo pokazao kao pravo pojačanje i lider na travnjaku preko Cufrea koji je igrao standardno dobro do Vrsaljka koji je muški parirao brojnim pokušajima Villarreala po svojoj strani.

No, iduću šansu Dinamo nije propustio. Leandro Cufre obavio je najveći dio posla, oduzeo je loptu, povukao i idealno uposlio nečuvanog Sammira koji ove sezone nema problema sa zabijanjem takvih šansi – izvanredni Brazilac pospremio je i drugu loptu iza Lopeza, za sada već velikih 2:0.

Do kraja je to bilo uživanje za domaće navijače, prilika za ovacije Sammiru i Halilhodžiću, prilika modrim nogometašima da pokušaju još koji puta nadmudriti Villarrealovu obranu.

Dinamo je pobjedu rutinski sačuvao, moglo je početi veliko maksimirsko europsko slavlje. Napokon!

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Club Brugge1:1PAOK
Dinamo2:0Villarreal
1Villarreal 68:5+312
2PAOK 65:3+211
3Dinamo 64:5-17
4Club Brugge 64:8-43

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 20:53
    Mamić je takav kakav je, ali moramo priznati da je i on mnogo zaslužan za ovakav rezultat. Npr. prije nekoliko mjeseci svi ste pljuvali po Samiru, jedino je on vjerovao u njega. Da ga se je odrekao, di bi bili sad?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 16:02
    svaka cast momci .. uz vas su zeljini manijaci :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 12:22
    Evo čitam počeo je lov na Sammira,vjerojatno će stići nemoralna ponuda kroz par mjeseci ako ovako nastavi igrati,pa sad nek g.Mamić pokaže i dokaže da ima jaja kak on voli reći i zadrži dečka da nekaj napokon pokažemo u Europi.Forza Dinamo forever.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 11:41
    Nakon ovakve pobjede/igre može se samo čestitati ekipi/klubu i NAVIJAČIMA na sjajnoj predstavi. što je nekoć bio san danas je java, ovo jučer je bio dosanjani san. Hvala
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.09.2010. u 10:24
    realno Mamić je kreten..... al JEBEŠ BOJKOT JA VOLIM DINAMO!!!!
    Obrisan korisnik