Nogomet

Varaždin i Lokosi testiraju Hajduk i Dinamo

subota, 25.09.2010.
Varaždin i Lokosi testiraju Hajduk i Dinamo
Foto: Duje Bonačić

Nakon uzbuđenja u Kupu, prvenstveni se nogomet na hrvatske travnjake vraća između ostalih i gostovanjem petoplasiranog Varaždina kod vodećeg Hajduka te gradskim dvobojem Lokomotive i Dinama...

Bura reakcija na stavove IO HNS-a okupirala je Hajdukovu upravu, no igrače i trenera Poklepovića okupiraju neki drugi protivnici. Varaždin po prvi put s novim imenom i grbom dolazi na Poljud, Splićani mu u najavi pridaju silan respekt, no bodove namjeravaju ostaviti sebi.

"Prvo nas mjesto obvezuje, a Varaždince dočekujemo s uvažavanjem. Tamo smo gdje želimo biti na kraju sezone i to mjesto ne namjeravamo nikome predati. Nema za nas 'malih utakmica', svi protiv nas grizu i igraju 'velike utakmice' i mi se moramo znati s tim nositi", najavio je Poklepović.

"Generalka" uoči utakmice protiv Anderlechta u Europskoj ligi u četvrtak proći će bez kapetana Andrića, koji još uvijek nije spreman. Na probleme su se žalili Ibričić i Vejić, no oni su u konkurenciji, a nastupit će i Anas Sharbini, koji je protiv Rudara u kupu odradio utakmicu suspenzije zbog isključenja na Kantridi.

Nedostaju: Andrić, M.Buljat (ozljeda)

U Split Varaždinci idu bez iznimno važnog dijela svoje ekipe, kapetana Josipa Brezovca. On je naime u utakmici protiv Cibalije dobio svoj treći žuti karton ove sezone, što je veliko poboljšanje od prošlog prvenstva, ali to ne znači da će manje nedostajati svojoj ekipi.

Unatoč tome, trener Samir Toplak s puno samouvjerenosti gleda na sraz na Poljudu, a motivaciju svojoj momčadi ucijepio je riječima: "Naravno da će Hajduk kod kuće očekivati pobjedu, ali mi ćemo igrati na iznenađenje. Sad je idealna situacija da iznenadimo Hajduk, upravo u ovom trenutku. Ako u tome uspijemo, možemo se upustiti u borbu za Europu."

Najvažnije će Varaždincima biti, rekao je Toplak, izdržati početni Hajdukov nalet i potom pokušati zabiti gol. Na žalost Varaždinaca, Anas Sharbini je svoj crveni karton odradio u Kupu, pa će skupa sa Strinićem opet prijetiti po lijevoj strani. Najavio je međutim Toplak da će se varaždinska ekipa posebno za to pripremiti.

Nedostaju: Aganović, Tkalčić, Glavica, Glavina, Musli (ozljeda), Brezovec (kartoni)

O Lokomotivi se posljednjoj dana, nažalost, najviše pisalo o trenerskim "metodama" Roya Ferenčine, što je on sam odlučno demantirao, no ta momčad itekako može stvoriti probleme aktualnom prvaku Hrvatske, što je pokazala i prošle sezone, kada je u posljednjim trenucima samo odlična reakcija Dinamovog vratara spasila pobjedu Modrima.

No, posljednji tjedan u taboru Lokosa nije bio posebno dobar. Nakon minimalnog poraza od Splita uslijedilo je i ispadanje iz Hrvatskog nogometnog kupa. Bolji je bio Inter iz Zaprešića (2:1), ista ona momčad koja je nedavno Lokomotivu u neobičnim okolnostima pobijedila rezultatom 5:0.

Raduje, međutim, da je talentirani Mislav Komorski stigao upisati i pogodak, a njemu i njegovim suigračima velik je motiv dokazati se protiv kluba na čiji dres prvenstveno pretendiraju. Zato ih ni Dinamo neće olako shvatiti, pogotovo njihov trener, a Ferenčina konačno može računati na sve igrače koji su proteklih kola odrađivali suspenzije.

Nedostaju: nitko

"Gostovanje" kod "mlađeg brata" Dinamu će poslužiti kao uvertira europskom gostovanju kod PAOK-a. Iako je jasno kako bi sve osim tri boda za Modre bila senzacija, trener Vahid Halilhodžić u najavi nije htio ni čuti za opuštanje prije putovanja u Grčku. Bodovi neće sami od sebe pasti u džep, a trebalo bi ih osigurati na što lakši način.

Odrađujući sredinom tjedna utakmicu u Kupu, Halilhodžić je imao priliku odmoriti neke prvotimce i u vatru ubacio neke koji su se dosad manje pojavljivali. Protiv Lokomotive neće moći računati na Sammira zbog žutih kartona, a morat će donijeti odluku hoće li riskirati s lakše ozlijeđenima Bišćanom, Rukavinom i Tonelom.

Zbog toga bi ogled mogao poslužiti i za neke druge igrače da dokažu kako su sposobni biti alternativa onima koji čvrsto drže dresove prve postave. Kako god, zadatak momčadi bit će što prije osigurati pobjedu kako bi se izbjegle eventualne ozljede pred nastavak obećavajuće europske jeseni.

Nedostaju: Sammir (kartoni)

Nogometaši Karlovca ostavili su možda i najbolji dojam od svih momčadi koje su prošle sezone pohodile stadion uz Bosut. Vrlo dobre predstave i u konačnosti potpuno zasluženo osvojenog boda (2:2) gostiju, Stanko Mršić i njegovi igrači još uvijek se itekako dobro sjećaju, što su potvrdili i na druženju s novinarima uoči subotnje utakmice.

"Znamo kako nam je u Vinkovcima bilo teško s njima prošli put, a siguran sam da lakše neće biti ni u subotu. Iako ove sezone možda nisu toliko eksponirani kao lani, i dalje se radi o vrlo dobroj momčadi, koju je jako teško slomiti", smatra vinkovački veznjak Tomislav Mazalović.

Pri seciranju karlovačkog prvoligaša, u nebesko-plavom taboru posebno su "podvukli" Tičinovića, netom pristiglog Primorca te Edina Husića, koji je na Koranu došao upravo iz Cibalije. S obzirom da njegov rastanak od Vinkovaca nije baš bio obojan ružičastim tonovima, Husić će u subotu zasigurno imati veliki motiv dokazati se bivšim poslodavcima.

Nedostaju: Jurić (kartoni)

Momčad Igora Pamića u devetom kolu domaćeg prvenstva gostuje u Vinkovcima kod Cibalije. Karlovac je u zadnjem kolu uspješno arhivirao Slaven Belupo, međutim, momčad s Korane čeka teška utakmica u Vinkovcima.

Trener Karlovca poznat je po tome što od svojih igrača uvijek traži pobjedu, bez obzira tko im bio protivnik, međutim, priznao je da bi ga i bod protiv Cibalije obradovao. "Dižem ruku za bod u Vinkovcima, iako ćemo ići i na sva tri. Očekujem izuzetno tvrdu, agresivnu i žestoku utakmicu. Mi ćemo na tu agresiju odgovoriti tehnikom i idemo se nadigravati", rekao je Paminjo.

Očekuje se da će svoj debi u dresu Karlovca imati napadač Karlo Primorac, od kojeg Pamić očekuje velike stvari. U sastav se vraća i oporavljeni Mario Tičinović, međutim, strateg Karlovca ne može računati na Lajtmana, Juroša i Golema, koji je pretrpio lom noge u Kup utakmici protiv Moslavine. S toga je Pamić angažirao novog stopera, a radi se o Marijanu Budimiru.

Nedostaju: Lajtman, Juroš, Golem (ozljeda), Budimir (nema pravo nastupa)

Poraz u Zaprešiću teško je pao nogometašima Osijeka, a posebice kapetanu Smoji koji je ražestio Interovce nespretnom izjavom kako su izgubili od drugoligaške momčadi. Istini za volju, Osijek je u Zaprešiću bio daleko bolja momčad, što je priznao i strateg Intera Ilija Lončarević, no kući se vratio "praznih džepova".

Tijekom tjedna Osijek je preko MV Croatije izborio osminu finala Kupa (2:1), a slijedi novi ispit - u Gradski vrt stiže Zadar. Tradicija je debelo na strani domaćih koji su od devetnaest susreta u Gradskom vrtu slavili čak šesnaest puta, dva susreta završila su neodlučenim ishodom, dok su Zadrani slavili tek jednom. Zbilo se to 2003. godine, a rezultat je bio 1:2.

U Kupu su ostali bez nekolicine igrača - zbog kartona neće nastupiti stoperi Gavrić i Smoje, Lukačević je ozlijeđen, a po posebnom tretmanu treniraju Vidaković, Miličević i Barišić. Raduje povratak Ibriksa nakon dugotrajnog i mukotrpnog oporavka. U vezni red vraća se Šorša koji je silom prilika igrao na desnom boku.

Nedostaju: Smoje, Gavrić (kartoni), Lukačević (ozljeda)

Još jedno gostovanje je pred nogometašima Zadra i još jedna utakmica u kojoj bi veoma zadovoljni svi u klubu bili osvajanjem jednog boda. Vjerojatno bi i spoznaja da mogu ostati neporaženi i u gostima bila veliko ohrabrenje svim igračima zadarskog prvoligaša.

Trener Zebić ovaj put na raspolaganju neće imati ni požutjelog Niku Peraića, uz već poduže odsutni tercet prvotimaca. S takvom momčadi za očekivati je da se Zebić opet odluči na nešto oprezniji pristup i da žrtvuje napadačku raznovrsnost u korist čvršćeg obrambenog bloka. Ove sezone nije Zadranima uspjelo u gostima ostati čiste mreže, ali možda baš Osijek bude prekretnica.

Puni optimizma, ali i želje da konačno nešto odigraju i izvan Stanova su i igrači. Jedan od njih, stoper Marin Con prije utakmice je izjavio: "Nema druge nego u Osijeku pokušati doći do bodovnog uspjeha. Osječani ne djeluju najuvjerljivije ove sezone, bar po pitanju efikasnosti."

Nedostaju: Skočibušić, Terkeš, Ćurjurić (ozljeda) Peraić (kartoni)

Dok se Slaven Belupo u posljednje vrijeme (pre)često bori s disciplinom igrača, ali i njihovom formom na travnjaku, na Gradski stadion dolazi fenjeraš lige Hrvatski dragovoljac. Nema bolje prilike za momčad Mile Petkovića da malo razveseli svoje navijače i upiše nova tri boda poslije poraza koji im je u prošlome kolu nanio Karlovac (0:1).

No, unatoč razlici u kvaliteti farmaceutima neće biti lako jer će istrčati u dosta promiješanom sastavu. Zbog crvenog kartona protiv Opatije u kupu neće biti kapetana Kokalovića, a tri žuta zaradio je i Maras, čije će stopersko mjesto najvjerojatnije pripasti Daliboru Poldrugaču. Otprije su ozlijeđeni Papa i Marčinković, a poradi operacije ahilove tetive neko će vrijeme s terena izbivati i napadač Tomislav Bušić.

"Nedostaje nam pet potencijalnih prvotimaca, pa nam zbog tog segmenta ova utakmica pada u najlošije vrijeme. HD je kvalitetniji no što pokazuje rezultatima te ćemo ih shvatiti napose ozbiljno i pokušati tri boda osvojiti dobrom i koncentriranom igrom", obznanio je strateg Koprivničana dometnuvši i kako će vrijeme do utakmice kratiti zajednički - u karanteni.

Nedostaju: Kokalović, Maras (kartoni), Bušić, Papa, Marčinković (ozljeda)

Pozitivan šok trenerskom promjenom u Hrvatskom dragovoljcu nije se desio. Odlazak Davora Mladine i dolazak Damira Biškupa na njegovo mjesto nije pomogao klubu da u srijedu protiv Istre nastavi natjecanje u Hrvatskom nogometnom kupu.

Nastavak crne serije i ispadanje od Istre u Kupu produbile su krizu u klubu, a teško da se neki pozitivan pomak može očekivati na teškom gostovanju u Koprivnici. Damir Biškup preuzeo je klupu Dragovoljca u nezavidnoj situaciji i bez obzira što je bio pomoćnik bivšem treneru, sigurno će mu biti potrebno određeno vrijeme da svoju nogometnu filozofiju prenese na igrače. Prilikom preuzimanja momčadi najavio je da će momčad voditi 'čvrstom rukom' te da će unijeti određene promjene u sustav igre Crnih.

Hrvatski dragovoljac su već svi otpisali kao sigurnog putnika u 2. HNL makar je odigrano tek osam prvenstvenih kola. Na njima leži zadatak da dokažu suprotno, da su barem vrijedni borbe za ostanak u prvoligaškom društvu.

Nedostaju: Jurin, Plazonić (kartoni)

U susret sa Splitom Istra 1961 lovi prvu pobjedu u sezoni. U utakmicu Puljani nakon dugo vremena dolaze s visokim moralom. Pred tjedan dana klub je zbog loših rezultata napustio trener Robert Jarni, što je već druga zamjena trenera u sezoni. No, Davor Lasić, koji je bio pomoćni trener, odlično je započeo na pulskoj klupi, porazivši u Kupu Hrvatski dragovoljac.

To je sasvim dovoljno da se u pulskom klubu vrati nada i da se utakmica sa Splitom odigra sa maksimalnim nabojem i motivacijom. Međutim, Splićani su do sada prikazali odlične igre i trenutačno se nalaze na trećem mjestu, što se jako teško moglo očekivati pred sezonu. To dosta govori o kvaliteti i formi splitskog kluba.

Lasić će imati dosta problema i s ozljedama. I dalje nema Asima Šehića, a uz njega neće biti niti Kovačevića, a Anđelković je pod upitnikom. Lasić se može samo nadati da je Boško Stupić golovima u Kupu napokon ušao u pravu formu.

Nedostaju: Šehić (ozljeda), Kovačević (ozljeda), Anđelković (ozljeda)

U deveto kolo HNL-a nogometaši Splita ulaze na neočekivanoj trećoj poziciji sa samo dva boda manje od vodećeg Hajduka. Malo tko se tome u crvenom taboru nadao, no klub iz Parka mladeži je impresionirao svojom čeličnom obranom i dovoljno kvalitetnom realizacijom.

Na krilima niza od pet utakmica bez poraza (četiri pobjede), Splitovci idu na noge Istri 1961. Iako se radi o pretposljednjoj momčadi ljestvice, trener Ivan Katalinić poziva na oprez. "Svako gostovanje je teško pa tako i ovo. Nisu oni toliko loši koliko to njihov učinak sugerira. Samo ih je Hajduk (6:1) nadigrao dok su u ostalim utakmicama mogli napraviti više, ali im je nedostajalo sreće."

"Motiva im neće nedostajati, a sada su dobili i novog trenera. Ipak, sve ovisi o nama. Ako budemo igrali kao u Vinkovcima i Zagrebu onda osvajanje bodova neće doći u pitanje. Nama je najbitnije da ne izgubimo."

Nedostaju: Radnić, Pr. Šimić (suspenzija)

U dosadašnjem dijelu prvenstva Šibenčani još niti jednom nisu upisali pobjedu na domaćem terenu. A sad im u goste stiže zahuktali Inter, koji je oduvijek na Šubićevcu teško bio pobjeđivan. Ali, momčadi Vjekoslava Lokice nasušno su potrebni bodovi da uhvate priključak s momčadima koje su iznad njih na tablici, no, i ovog puta ozljede zadaju glavobolju strategu Šibenika.

“U ovoj utakmici protiv Intera sve osim naše pobjede bila bi katastrofa. Svi smo svjesni situacije u kojoj se nalazimo, svi ćemo dati svoj maksimum. Zadnje tri–četiri utakmice oni su odigrali stvarno dobro, ali na Šubićevcu smo mi favoriti. Respektiramo ih maksimalno, ali mi moramo pobijediti u ovoj utakmici. Nema alibija, ništa drugo osim naše pobjede ne dolazi u obzir“ - istaknuo je dan uoči susreta Bačelić-Grgić.

A u kojem će sastavu Modri istrčati od prve minute protiv Žutih teško je reći. Najveći je problem u zadnjem redu, jer na raspolaganju su tek dva stopera – Spahija i Radeljić.

Nedostaju: Gović, Kartelo, Bulat, Georgievski, Jurčević, Cerić, Jordan, Aračić, Amauri (ozljede), Lee (nije registriran)

Inter je pobjedničku seriju iz prvenstva, gdje je u posljednja tri kola uzeo devet bodova, produžio i na Kup. Ondje je u šesnaestini finala svladao Lokomotivu i ulio dodatni optimizam u svlačionicu prije dolaska na Šubićevac. Pobjede su osokolile igrače Ilije Lončarevića pa bi i u Dalmaciju mogli s namjerom osvajanja punog plijena.

Šibenski klub ušao je katastrofalno u sezonu i na utakmicu protiv Zaprešićana sigurno gledaju kao priliku za prvi korak pomicanja s donjeg dijela tablice. Ulog u dvoboju klubova koji će se vjerojatno boriti za ostanak uistinu je velik. Inter se pobjedom može probiti u sredinu ljestvice, dok će Šibenik hvatati priključak s – Interom.

Ne treba smetnuti s uma ni da su se Šibenčani dobrano umorili u Kupu, odnosno u putovanju u Slavoniju i natrag. Žuti nemaju problema s kartonima i ako ne bude ozlijeđenih, mogli bi po pobjedu u punom sastavu.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Istra 19610:1Split
Osijek3:2Zadar
Šibenik0:1Inter-Zaprešić
Slaven Belupo3:0Hrvatski dragovoljac
Cibalia1:0Karlovac 1919
Hajduk2:0Varaždin
Zagreb3:1Rijeka
Lokomotiva0:2Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 19:21
    Aha,tnx.
    Obrisan korisnik
  • ddg25.09.2010. u 18:57
    zbog vaterpolskih uvjeta, kiša pada cijeli dan ko luda.
    ddg
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 18:40
    Zašto je odgođen Dinamo?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.09.2010. u 17:02
    danas pobjeduju i hajduk i dinamo........
    Obrisan korisnik
  • Mihalj25.09.2010. u 12:43
    oxia brini se ti za svoj klub i kaj ćeš pričati ak ne pobijedi varaždin. suci, loš teren, tralala
    Mihalj

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

9. kolo

Istra 19610:1Split
Osijek3:2Zadar
Šibenik0:1Inter-Zaprešić
Slaven Belupo3:0Hrvatski dragovoljac
Cibalia1:0Karlovac 1919
Hajduk2:0Varaždin
Zagreb3:1Rijeka
Lokomotiva0:2Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123