Automoto

Opušteno u Australiji

Lovro Štrbinić • četvrtak, 14.10.2010.
Opušteno u Australiji

Iako je borba za naslov prvaka i službeno okončana posljednjom utrkom, MotoGP karavana ima još tri postaje za posjetiti na ovogodišnjem lutanju po kontinentima. Prva od posljednje tri utrke je ona u Australiji, a ovaj put bio se na stazi trebao naći i povratnik Dani Pedrosa.

Jorge Lorenzo je u Maleziji osvojio i više nego dovoljno bodova za proslavljanje ovogodišnjeg naslova prvaka, te time ozlijeđenog Pedrosu ostavio na dovoljnoj udaljenosti. Ipak, prije kraja prvenstva ima još nekoliko nepoznanica, a prije svega će biti zanimljivo vidjeti bitku za treće mjesto u ukupnom poretku u kojoj su Rossi, Dovizioso i Stoner stisnuti unutar dva boda razlike.

Prva utrka u kojoj će netko od njih imati prilike odvojiti se na prvom mjestu bit će vožena u australskom Phillip Islandu, gdje je ova utrka vožena u 15 navrata. Još šest puta je vožena u Eastern Creeku, pa je prema tome ovo 21. australski Grand Prix.

Ova staza je dugačka 4448 m, a svoje najslavnije izdanje zabilježila je 2001. godine kada je prvih devet vozača koji su prošli ciljnom ravninom bilo unutar tri sekunde. Na samoj stazi vozači će u svakom krugu morati proći kroz pet desnih i sedam lijevih zavoja, dok je najduža ravnica duga 900 metara. Rekord staze je u vlasništvu Nicka Haydena, datira iz 2008. godine, a iznosi 1:30,059. Prošle je godine na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja bio Stoner, a to mu je bila treća pobjeda na ovoj stazi zaredom. Svi domaći navijači se nadaju da će Australac opet slaviti i tako si priuštiti najljepši poklon za rođendan koji je na rasporedu u subotu.

Ovaj vikend ćemo na ovoj stazi gledati i Danija Pedrosu koji se vraća utrkivanju nakon što je neko vrijeme pauzirao zbog ozljede. Evo što on očekuje od nadolazeće utrke: "Doći ću na Phillip Island u srijedu da se malo oporavim od leta i odmorim u cijelosti. Znam da će biti teško, ali Phillip Island je vrlo zanimljiva staza gdje i vremenski uvjeti mogu igrati veliku ulogu. Nadam se da je vrijeme za povratak s mojom ekipom i da ćemo se vratiti s vrlo visokom razinom izvedbe, poput razine koju smo imali prije nesreće u Japanu. Prvenstvo je odlučeno, ali još nije gotovo. Cilj je zadržati drugo mjesto i nastaviti raditi na motoru, tako da spremni dočekamo zimska testiranja." Također je čestitao Lorenzu na tituli, dodavši kako je zaslužio taj naslov jer cijelu sezonu vozi vrlo dobro s vrlo malo grešaka.

U Australiju s optimističnim najavama dolazi i Andrea Dovizioso, drugoplasirani s posljednje utrke. On se nada da u jednoj od nadolazeće tri ovosezonske utrke može ostvariti svoju drugu MotoGP pobjedu. "Pokušat ću do kraja sezone. Zaista mnogo radimo i vjerujemo u to. Od sredine sezone pa do sad napravili smo veliki pomak i to ponajviše zato jer smo dobra ekipa", izjavio je Dovizioso.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!