Ostali sportovi

Blanki i Sandri pljesak u Beogradu

Maja Giljanović • nedjelja, 17.10.2010.
Blanki i Sandri pljesak u Beogradu
Foto: Kristijan Komarica

Najbolja europska sportašica i najveća nadolazeća zvijezda europske atletike primile su na svečanosti u beogradskom hotelu Holliday Inn priznanja Europske atletske federacije, a pandani Blanke Vlašić i Sandre Perković su Francuzi Christophe Lemaitre i Teddy Tamgho.

Europska atletska federacija na svečanosti je u Beogradu dodijelila priznanja najboljim europskim atletičarima i najvećim nadolazećim zvijezdama europske atletike, a hotel Holliday Inn bio je obojen crvenom, bijelom i plavom bojom zastave Hrvatske i obrnutim redoslijedom onom Francuske.

Blanka Vlašić je drugi put u karijeri nakon 2007. dobila laskavu titulu najbolje europske atletičarke čime se pridružila olimpijskim pobjednicama u skoku s motkom Jeleni Isinbajevoj i u sedmoboju Carolini Klüft.

EAA je kriva što Splićanka danas nije rekorderka jer prošle godine je potpuno nenadano izabrala svjetsku prvakinju na 3000 metara sa zaprekama Martu Dominguez ispred Blanke koja je u Berlinu obranila naslov svjetske prvakinje u skok u vis osvojen dvije godine prije u Osaki.

Blankin otac i trener Joško Vlašić je izjavio: "Kriteriji ponekad nisu najbolje posloženi. Atletika je precizan sport, teško je uspoređivati discipline, ali rezultati ne lažu. Proteklih godina je bilo dosta nepravde na Blankin račun, nonsens je da je Dominguez lani bila bolja od nje".

Bilo pa se spominjalo, Blanka je u 2010. bila za više koplja ispred ostalih. Obranila je naslov svjetske dvoranske prvakinje, osvojila Dijamantnu ligu bez da je i na jednom od sedam mitinga bila ispod prvog mjesta, u Barceloni je osvojila zlatnu medalju na Europskom prvenstvu i u Splitu skokom sezone (2,05 m) slavila na Kupu kontinenata.

Blanka je primajući trofej iz ruku predsjednika Europske atletske federacije Hansjörga Würza izjavila: "Moja motivacija je kao i na samom početku i sretna sam zbog toga. Ne znam gdje su mi granice i ja sama ih želim otkriti. U meni je još puno želje za dokazivanjem, još puno toga želim postići". Dvostruka svjetska prvakinja zahvalila je potom obitelji, trenerima i svima koji su uvijek uz nju.

Prije Blanke na pozornicu se popela i najmlađa europska prvakinja u bacanju diska u povijesti. Sandra je izjavila: Velika mi je čast biti u ovom društvu i primiti ovu nagradu koju posvećujem najzaslužnijem čovjeku što sam danas gdje jesam, mom treneru Ivanu Ivančiću".

Trostruki europski prvak (100, 200 i 4x100 metara) i prvi bijelac ispod 10 sekundi Christophe Lemaitre Blankin je pandan, a svjetski dvoranski prvak, svjetski dvoranski rekorder, vlasnik trećeg najduljeg troskoka svih vremena i brončani na EP-u Teddy Tamgho Sandrin.

21. studenog u Monte Carlu IAAF će proglasiti najbolje svjetske atletičare, hoće li u Split i nagrada Svjetske atletske federacije - jedno od rijetkih priznanja koje Blanka još nije dobila: "Lobiji navlače za Allyson Felix, ali Blanka je imala više uspjeha. Amerikanka je osvojila Dijamantnu ligu na 200 i 400 metara, ali jednom je i izgubila, a na KUpu kontinenata nije se ni pojavila. Ništa me ne može iznenaditi, ali vjerujem da je kucnuo čas da Blanka osvoji i izbor IAAF-a", zaključio je Joško Vlašić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • 280417.10.2010. u 18:06
    Čestitke biserima hrvatskog sporta! Sportnetu primjedba: atletika je kraljica svih sportova i ne bi trebala biti među ostalim sportovima nego bi trebala imati svoje posebno mjesto. Takav uspjeh kakav imaju ove djevojke to potvrđuje!
    2804
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 13:17
    ljudi moji ja mislim da mi nismo ni svjesni koje je ovo postignuće od cijele europe u ženskoj konkurenciji najbolja atletičarka i nadolazeća zvijezda dolaze iz jedne male hrvatske.svaka vam čast ja sam ponosan!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.10.2010. u 12:16
    Bravo! Svaka čast Blanki i Sandri!
    Obrisan korisnik