Nogomet

Iskupljenje u Bruggeu

Antonija Pavlić • četvrtak, 04.11.2010.
Iskupljenje u Bruggeu
Foto: Davor Sajko

Dinamo u Bruggeu u 4. kolu skupine D Europske lige zasigurno čeka težak posao. Nizozemskom treneru Adrianu Kosteru sapuna se daska i pred belgijskim predstavnicima imperativ je pobjede. Može li Dinamo to iskoristiti i osvojiti bodove koji su mu u Zagrebu nekako uspjeli izmaći?

CLUB BRUGGE - DINAMO

4. kolo, skupina D, Europska liga

Jan Breydelstadion, Brugges (19.00 h)

Suci: Thomas Einwaller, Roland Heim, Norbert Schwab, Oliver Drachta (svi iz Austrije)

Dodatni suci: Rene Eisner, Harald Lechner (Austrija)

U sve tri ovosezonske europske utakmice zagrebački Dinamo nadigrao je svoje protivnike, stvorio (ali i promašio) mnoštvo dobrih prilika te uglavnom dominirao. Međutim, na koncu je bodovnom kontu pribrojio "samo" četiri poena i trenutačno na ljestvici skupine D u leđa gleda i Villarrealu i PAOK-u.

Nogometašima Vahida Halihodžića nedostajao je na mahove prstohvat sreće - Sammirov jedanaesterac protiv Bruggea nikako nije htio s unutarnje strane izbjeći vratnicu, a Tomečakova je stopostotna prigoda u nepovrat otišla samo zbog brzopletosti i neiskustva. Šanse koje su propuštene u minimalnom porazu od Grka nećemo ni pobrojati...

U prvenstvu Zagrepčani guraju prilično dobro. Prvi su na ljestvici, pred najvećim su konkurentom u trinaest kola akumulirali četiri boda više, a od remija s Belgijcima na Maksimiru u tri utakmice ubilježili devet bodova te svaki puta periodično postizali zgoditak više - Šibenik - 1:0; Karlovac - 2:0; Inter - 3:0 (možda to znači da Bruggeovu mrežu očekuje "kvartet"...)

SAMMIR I JEDANAESTERCI

Hoće li Sammir staviti loptu na "kreč" ako Belgijci nekoga od Dinamovih igrača nepropisno zaustave u kaznenom prostoru? "Pucat će ako će biti spreman, u suprotnom ćemo za to odrediti nekoga drugog. Nije imao sreće, pa i ja sam u Nantesu prve sezone 16 puta pogađao vratnicu. Možda nam Fortuna sada nešto od toga vrati...", prokomentirao je Halihodžić. Sammir pak kaže: "Navijačima sam ostao dužan za promašaje u Zagrebu i želim se iskupiti. Da do toga dođe, pucao bih."

Njihovi protivnici pak u domaćem prvenstvu "uživaju" u suprotnoj situaciji. Trenera Adriea Kostera mnogo se kritizira zbog slabog plasmana (trenutačno su 8.), ali i isto takve igre zbog čega belgijski novinari spekuliraju čak i kako bi eventualnim porazom od hrvatskog prvaka izgubio kormilo broda trofejnog flamanskog kluba.

Od gostovanja u Zagrebu pobjedu su upisali tek protiv drugoligaša Lommel Uniteda u Kupu, a izgubili od Lokerena (1:0) te remizirali (2:2) u derbiju sa Standardom iz Liegea, premda su u posljednjoj utakmici prezentirali i stanovito dizanje forme. Situaciju mu usto nimalo ne popravlja ni činjenica da bi novim gubitkom bodova u Europskoj ligi gotovo sigurno izgubili šanse za osvajanjem drugoga mjesta i karte koja osigurava europsko proljeće (s dva boda, trenutačno su posljednji u skupini).

Bolju bilancu od Belgijaca Dinamo ima i u kategoriji zdravih i bolesnih igrača. Koster na dispoziciji neće imati najboljeg strijelca Ronalda Vargasa (odrađuje drugu od tri utakmice suspenzije), Ivan Perišić kažnjen je propuštanjem derbija sa Standardom jer mu se nekako odužio noćni izlazak (iako bi se protiv Dinama ipak trebao naći u prvoj postavi), a Dirar je također zbog nediscipline nedavno prebačen u B momčad. Dinamo je u Zapadnu Flandriju otputovao bez već duže ozlijeđenih Slepičke i Lončarića te Sylvestra koji još nema pravo nastupa. Najvažnije je da bitnih izostanaka u plavim redovima - nema.

Gdje su najjači?

Ako modri sudbinu europskog proljeća do kraja natjecanja po skupinama žele zadržati u svojim rukama, onda Brugge na Jan Breydelstadionu jednostavno mora pasti. Vaha je ovoga puta zabranio "epitetiranje" utakmice, pogotovo spominjanje bilo kojeg oblika riječi "povijest" te svoje igrače upozorio da će posebnu pozornost morati obratiti na belgijske prekide te kontre i duboke lopte kojima se vrlo brzo otvaraju. Dinamo je pak bolji kada je lopta na zemlji...

"Brugge nam je stvorio više problema od Villarreala i PAOKA-a i od nas je bolji na tehničkom, iskustvenom i psihičkom planu. Znaju kako igrati mangupski i prekidati ritam kada su pod presingom, potpuno suprotno od nas. Mi smo naivni i neiskusni - Tomečak primjerice u sudačkoj nadoknadi iz prve puca umjesto da napravi lažnjak i desnicom mirno zabije, Rukavina i Badelj ostaju na nogama poslije duela u kojima moraju pasti, a gotovo nitko ne ulazi u putanju igrača kako bi iznudio prekršaj i karton. No, za sve to treba odigrati još puno jakih europskih utakmica", kazao je prije polaska u Belgiju iskusni Dinamov stručnjak.

Statistika

Dinamo i Club Brugge trenutačno drže začelje skupine D Europske lige. Prvi put susreli su se prije dva tjedna u Zagrebu (0:0), a Belgijcima je to ujedno bilo i premijerno sučeljavanje jednoj hrvatskoj momčadi. Dinamo je snage s belgijskim sastavima ogledavao četiri puta te dva puta pobijedio, jednom remizirao i jednom izgubio. Prošle su sezone u skupini kod kuće izgubili od Anderlechta (2:0), a u gostima upisali prvu pobjedu, minimalno svladavši istu momčad.

EUROPSKA STATISTIKA

BruggeDinamo
Utakmice:33
Golovi:22
Žuti kartoni:35
Crveni kartoni:10
Udarci (u okvir):19 (7)11 (5)
Prekršaji:1935

Brugge je u Europi posljednji puta pred svojim navijačima izgubio 19. rujna 2009., s 4:1 bolji od njih bio je Šahtar, a od tada su bez poraza nanizali pet susreta. Zanimljivo je istaknuti i kako je od svih ovogodišnjih sudionika Europske lige, sa 127 odigranih utakmica, upravo Club odradio - najviše.

Europska liga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

PAOK1:0Villarreal
Club Brugge0:2Dinamo
1Villarreal 68:5+312
2PAOK 65:3+211
3Dinamo 64:5-17
4Club Brugge 64:8-43

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 12:33
    Bit će to teška utakmica...siguran sam da ćemo dati gol, ali ne smijemo primiti. Njima je imperativ pobjeda, pa ako nam izdrži obrana upisat ćemo 3 boda! Naprijed plavi!
    Obrisan korisnik
  • db04.11.2010. u 12:17
    ja isto imam dobar osjećaj...
    db
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 12:09
    ajme koeficijent je 4 na dinamo, to se ne propusta ;)
    Obrisan korisnik
  • Kracho04.11.2010. u 11:38
    miriši na 2 opasno...
    Kracho
  • Obrisan korisnik04.11.2010. u 11:33
    Slowmotion, Dinamo nije dobija karte za gostujucu tribinu, zato ne pricaj gluposti da ides na utakmicu...Sumnjam da ce Dinamo dobit, dok je god Mamica u klubu, nema prolica za Dinamo, kao da im Bog ne da zbog tog lopova...
    Obrisan korisnik