Nogomet

Video: Zlatna lopta pripala Messiju

Mario Glasnović • ponedjeljak, 10.01.2011.
Video: Zlatna lopta pripala Messiju
Foto: EPA

Nagrada za najboljeg svjetskog igrača u 2010. godini pripala je Lionelu Messiju. Na svečanosti koja je održana u Zurichu, Messi je pobijedio ispred svojih klupskih suigrača Xavija i Inieste. Nagradu koja službeno nosi ime FIFA Ballon D’Or ili u prijevodu Zlatna lopta birali su izbornici i kapetani reprezentacija te sportski novinari u posebnom sastavljenom žiriju.

Nakon što su FIFA i ugledni francuski časopis France Football u listopadu objavili imena 23 kandidata, popis je skraćen i u uži izbor prošla je Barcelonina fantastična trojka. Na kraju je slavio sjajni argentinski čarobnjak koji je i prošle godine osvojio nagradu za najboljeg svjetskog igrača.

Povijest

Priznanje FIFA Ballon D’Or prvi puta se dodjeljuje ove godine nakon što su se ujedinile nagrade Fife i France Footballa za najboljeg igrača na svijetu. Fifa je priznanja za najboljeg igrača na svijetu počela dijeliti 1991. godine a France Football daleke 1956. godine. Osim priznanja za najbolje nogometaša dijeli se i priznanje najboljoj nogometašici te najboljem treneru u muškoj i ženskoj kategoriji.

"Iznimno sam sretan zbog ove nagrade. Iskreno, i nisam očekivao da ću dobiti ovo priznanje i zbog toga sam presretan. Zahvaljujem svojim suigračima bez kojih ne bih mogao ostvariti ovo. Također zahvaljujem svojim navijačima koji su me bodrili kroz prošlu sezonu," rekao je Messi kojem je nagradu uručio njegov trener Pep Guardiola.

Najboljom nogometašicom svijeta proglašena je sjajna Brazilka Marta. 25-godišnjoj Brazilki je ovo već peta nagrada za najbolju nogometašicu.

Nagradu za najboljeg trenera u ženskoj kategoriji dobila je Njemica Silvia Neid koja je izbornica Njemačke reprezentacije, a za najboljeg trenera u 2010. godini izabran je portugalski stručnjak Jose Mourinho koji je u fantastičnoj sezoni s Interom osvojio trostruku krunu.

Posebno priznanje predsjednika Seppa Blattera dobio je poznati južnoafrički borac za ljudska prava Archbishop Desmond Tutu.

Nagradu za Fair-play dobila je kapetanica U-17 reprezentacije Haitija Hayana Jean Francois. Hrabra Haićanka preuzela je nagradu u ime reprezentacije Haitija koji su odlučili nastupiti u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo samo dva mjeseca nakon velike tragedije koja je pogodila njihovu zemlju.

nagrada Ferenc Puskas

Kao posebno priznanje dijeli se i nagrada Ferenc Puskas kao priznanje za najbolji gol godine. Ovo priznanje uvedeno je 2009. godine a prvi dobitnik je bio Cristiano Ronaldo. Kao službeni kriteriji se uzimaju ljepota postizanja pogotka, važnost utakmice, kriterij da pogodak nije postignut greškom druge momčadi te da pogodak poštuje pravila fair playa.

Nagradu Ferenc Puskas dobio je turski reprezentativac Hamit Altintop koji je po ocjenama žirija postigao najbolji pogodak u prošloj godini.

Proglašena su i najbolja jedanaestorica u 2010. godini, najviše predstavnika ima svjetski prvak Španjolska. Čak šestero Španjolaca je uvršteno u najbolju jedanaestoricu godine.

Najbolja jedanaestorica:

Iker Casillas (Španjolska), Carles Puyol (Španjolska), Lucio (Brazil), Gerard Pique (Španjolska), Maicon (Brazil), Xavi Hernandez (Španjolska), Wesley Sneijder (Nizozemska), Andres Iniesta (Španjolska), Cristiano Ronaldo (Portugal), David Villa (Španjolska), Lionel Messi (Argentina)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2011. u 09:54
    Čitam jednu kolumnu na uk.eurosport.yahoo.com i pročitam da je Messi gledano 2010 godinu pojedinačno dao iz 62 utakmice tačno 62 gola, gol po utakmici. Argument za pišnuti.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2011. u 01:49
    Ovo za 2010 je greška očigledno ili nečija pusta želja.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.01.2011. u 01:00
    Baš sam se pitao gdje je članak o najboljem igraču 2010, ma sve je čisto ko sunce, glasovali su oni koji su relevantni, glasovali su oni koji su ga pokušavali zaustaviti neuspješno, glasali su oni koji kroje taktike kako ga zaustaviti i nisu uspjeli naravno. Zato pobjedio je individualno najbolji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.01.2011. u 18:31
    mesi je pobjedio ipak nije mesi mala šala. 50 golova ukupno mislim u ligi prvaka takođe naj strelac. Ubjedljivo španjolsku ligu sa 99 bodova pa super kup nadmoćno. Eto većina koja je glasala je mišljenja da mesi vukao ekipu koja je igrala najdominantniji nogomet sa najboljom statistikom i da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • soecc13.01.2011. u 09:32
    A jbga, malo je osvojio, pa mu je falilo to SP. Da, pišu se samo pobjednici, ali u ovom slučaju ne, jer i Sneijder i Xavi i Iniesta su ovdje veći pobjednici od Messija.
    soecc