Tenis

Tko će u polufinale Indoorsa?

Ivor Krapac • petak, 04.02.2011.
Tko će u polufinale Indoorsa?
Foto: Kristijan Komarica

Osmorica igrača, među kojima i vodećih pet nositelja, u petak će se boriti za prolazak među posljednja četiri na PBZ Zagreb Indoorsu. Peti dan glavnog turnira dat će nam i odgovor na pitanje koliko će hrvatskih aduta biti u polufinalu, jedan ili dvojica...

U prvom nastupu, u osmini finala, nije bilo impresivno, Marin Čilić bio je dosta kritičan nakon onoga što je pokazao protiv Rusa Igora Kunjicina, ali serija pobjeda u zagrebačkom Domu sportova nastavljena je i u tom ogledu. Čilić na Indoorsu nije izgubio još od 2008., kada ga je u osmini finala zaustavio Simone Bolelli - u narednim godinama slijedila su dva naslova i ovosezonska startna pobjeda nad Kunjicinom, sveukupno 11 dobivenih mečeva u nizu, a može li stići i 12. uzastopna pobjeda, pokazat će četvrtfinalni sudar s Nijemcem Florianom Mayerom.

Tri nositelja i kvalifikant

O preostalim polufinalistima odlučivat će trojica postavljenih, Guillermo Garcia-Lopez (3.), Richard Gasquet (4.) i prošlogodišnji finalist Michael Berrer (8.), dok je jedini "uljez" američki kvalifikant Alex Bogomolov Jr., koji je dosad u Zagrebu pobijedio i trojicu Hrvata - Dinu Marcana i Roka Karanušića u kvalifikacijama, a Antonija Veića u prvom kolu glavnog turnira.

Dok se Bogomolov Jr., kojeg u četvrtfinalu čeka Garcia-Lopez, već naigrao u Domu sportova, Richard Gasquet bit će u sasvim drugačijoj poziciji. S obzirom da je u prvom kolu bio slobodan, a u francuskoj osmini finala dočekao je predaju Arnauda Clementa bez izlaska na teren zbog ozljede ramena, Gasquet u Zagrebu još nije odradio ni poen - prvi put će u akciji biti protiv Michaela Berrera.

Meč koji je na rasporedu u petak ne prije 17 sati u Ledenoj dvorani Marinu će donijeti i šansu da 27-godišnjem petopostavljenom Nijemcu vrati za lanjsko razočaranje u prvom kolu Wimbledona, kada ga je Mayer eliminirao sa 6:2, 6:4 i 7:6(1). Riječ je o protivniku koji nije bezazlen i za kojeg će, kako je prvi nositelj i dvostruki branitelj naslova i najavio, trebati bolje izdanje nego je bilo ono protiv Kunjicina.

"Vrlo je neugodan kada je u solidnoj formi. Zna napasti sa servis-volej igrom, zna se i obraniti, izmiksati igru sa sliceom ako treba", opisao je Čilić Mayera nakon što se probio u četvrtfinale.

Ne očekuje se lak posao, Nijemac na početku sezone igra dobro - no, ovo je ipak Marinov turnir, a pored toga, od posljednjeg polufinala na Touru prošlo je već jako dugo, za Čilićeve kvalitete i predugo. Čeka se od prošlog kolovoza, kada je Marin bio među zadnja četiri u Washingtonu, vrijeme je da se to čekanje prekine.

U donjoj polovici ždrijeba će jedan hrvatski adut sigurno biti u polufinalu. Nakon što završi dvoboj Čilića i Mayera, u Ledenoj će se u četvrtfinalu sresti dvojica Ivana, drugi nositelj Ljubičić i nepostavljeni Dodig, kojima međusobni susreti na Touru nisu novost. Lanjska osmina finala Umaga i četvrtfinale Stockholma otišli su na Ljubičićevu stranu, oba puta uz preokret nakon gubitka prvog seta.

Ljubo je u četvrtfinalu Indoorsa prvi put nakon što je u prva tri izdanja svake godine igrao u nedjelju, 2006. uz naslov (Stefan Koubek), a u naredne dvije sezone s porazima u finalu (Marcos Baghdatis i Sergiy Stahovsky). Preklani i prošle godine nije išlo tako dobro, kraj puta dogodio se među posljednjih 16, no ono što je pokazao u četvrtak protiv Daniela Brandsa sugerira da je ponovno spreman za dalek put u Zagrebu.

Raspored za petak

Ledena dvorana, 13:50 sati: Gasquet - Berrer, Čilić - Mayer (ne prije 17), Dodig - Ljubičić.

Dvorana II, 13:50 sati: Aspelin/Knowle - Norman/Tecau, Bogomolov Jr. - Garcia-Lopez, Granollers/M. Lopez - Polašek/Zelenay.

No, prvi hrvatski reket zna da protiv Dodiga ne čeka lak posao - uostalom, nije bilo šetnje ni u lanjska dva dvoboja. "Napredovao je sa samopouzdanjem i fizički, sada zna da pripada i četvrtfinala ATP turnira više mu nisu tako velika stvar", pohvalio je 26-godišnjaka iz Međugorja, koji je na putu do hrvatskog susreta izgubio deset gemova u dva meča.

Dodig će u ovoj fazi Indoorsa zaigrati drugi put. Prije dvije godine ga je među posljednjih osam nadjačao Mario Ančić, lani je u istoj fazi turnira u Stockholmu, u svojem drugom četvrtfinalu na Touru, ispao u već spomenutom sudaru s Ljubičićem, a za petak najavljuje potencijalno iznenađenje za iskusnijeg sunarodnjaka: "Ivan zna što treba odigrati protiv mene, dok ću ja pokušati nešto promijeniti".

Može li u prvo ATP polufinale, doznat ćemo u petak navečer, no ukoliko i ne uspije, Dodig je dovoljno napredovao i već prikupio ponešto iskustva na Touru da vjeruje kako neće morati dugo čekati na novu priliku...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack04.02.2011. u 14:40
    Ljubo car nek osvoji
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik04.02.2011. u 11:49
    ocu da Dodig osvoji turnir:D
    Obrisan korisnik