Tenis

Dodig: "Ne plašim se euforije"

Iz Doma sportovaIvor Krapac • petak, 04.02.2011.
Dodig: "Ne plašim se euforije"
Foto: Kristijan Komarica

Ivan Dodig nije skrivao da mu je pobjeda nad Ivanom Ljubičićem u četvrtfinalu PBZ Zagreb Indoorsa bila najveća u karijeri. Prvo ATP polufinale, pa još na domaćem terenu, znači jako puno, ali s obzirom da ga u subotu čeka novi izazov, nema mjesta euforiji...

Dvije godine nakon što je u Domu sportova iznenadio probojem do prvog četvrtfinala na ATP turnirima, Ivan Dodig u Zagreb je došao kao Top 100 tenisač, u dobroj formi i sa solidnim argumentima i za nešto više. Za to je u petak morao preko Ivana Ljubičića, od kojeg je gubio u dosadašnja dva međusobna susreta, ali treći mu je, pokazalo se, bio sretan.

"Pritisak? Ne bih rekao da će smetati iako znam da je Marin u zadnje dvije godine bio pobjednik, a Ljubo i slavio i igrao finala", osvrnuo se Dodig na činjenicu da je jedini Hrvat u polufinalu - i jedini koji može nastaviti tradiciju da u finalu Indoorsa uvijek bude barem jedan domaći tenisač: "Zadovoljan sam svojim rezultatom, neću si stavljati pritisak na leđa, probat ću igrati svoj najbolji tenis i vidjeti mogu li s time sutra dobiti".

"Za mene je ovo najveća pobjeda karijere, a jako mi je drago što sam je ostvario u Zagrebu gdje je preklani sve počelo", opisao je Dodig kako se osjeća nakon 6:4 i 6:4 u hrvatskom dvoboju: "Pripremio sam se slično kao i za svoj prošli meč. Znao sam da se sve može i produžiti, Ivan je u oba naša dosadašnja susreta počinjao sporijim ritmom pa kasnije ubrzavao - doduše, ovog puta krenuo je nešto agresivnije".

Dosad je protiv Ljubičića gubio nakon osvojenog prvog seta, ovog puta izdržao je do kraja: "Prošla dva puta Ivan je promijenio taktiku nakon što je izgubio set, no ovog puta bio sam spreman za bilo što. To je glavni faktor, a naravno, tu je i samopouzdanje".

Prava nagrada je već tu, stigao je među posljednja četiri, a u polufinalu slijedi treći nositelj Guillermo Garcia-Lopez, o kojem, kaže, ne zna previše, ali pokušat će doznati koliko može. "Ako se dobro sjećam, jednom davno igrali smo na nekom Challengeru", prisjetio se Ivan susreta 2007. u Tunisu, kada je Španjolac slavio sa 6:1, 2:6 i 6:4: "Spreman sam, ako ću sutra trebati trčati četiri sata, trčat ću, najbitnije je dobiti".

"Ne plašim se da ću upasti u euforiju, u zadnje dvije-tri godine sam s tim dosta napredovao - naravno da sam sretan, ali neću izgubiti glavu. Budem li koncentriran kao što sam bio protiv Ivana, vjerujem da može ispasti dobro", najavio je Dodig subotu.

Dok je jedan Hrvat imao razloga za zadovoljstvo, Ivan Ljubičić nije mogao odrediti što je u njegovoj igri bilo nedovoljno dobro, lošije nego u osmini finala protiv Daniela Brandsa: "Iskreno, malo sam zbunjen jer mi je trener rekao da sam bio predefanzivan, a meni se čini da sam bio preofanzivan".

Nakon poraza ne možeš biti sretan, nije bio ni Ljubičić, ali jasno, nije kraj svijeta: "Nije mi drago izgubiti, ali u nekim trenucima danas sam se osjećao baš dobro na terenu i čak ni nisam toliko gledao da nekim udarcima ili pristupom idem po pobjedu pod svaku cijenu. Igrao sam onako kako treba za neki veći rezultat, mogao sam i tri metra iza crte, ali za nešto veliko moram biti agresivan i ne ovisiti o onome s druge strane".

"U prvom setu bili su ključni servis-gem koji sam izgubio i break-lopta kada je servirao za set, promašio sam retern baš bezveze iako sam znao da će mi ubaciti kick servis i bio sam spreman za to", opisao je Ljubo što je presudilo: "U drugom setu sam odmah izvukao 0:40 i nakon toga počeo servirati bolje, no kod gema u kojem me breaknuo je sve okrenuo jedan njegov bekhend koji je išao dosta vani, ali dodir mreže ga je vratio u teren".

Šansa za povratak u drugi set postojala je kod 4:3 za Dodiga, tri nevezane break-lopte u maratonskom gemu, nije išlo: "To je dvoranski tenis, sve ovisi o mrvicama, očigledno je da je bio čvršći od mene u najvažnijim trenucima".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 13:46
    Da, treba ukinuti naše tradicionalne sportove košarku i tenis. I popularizirati skijanje u kojem kad Kostelić za par godina ode u penziju, sljedećih 100 godina nećemo ostvariti pobjedu i hokej nekakvu smješnu EBEL ligu koja nije ni među 10 najboljih u Europi.
    Obrisan korisnik
  • rios05.02.2011. u 13:21
    Ja mislim da bi trebalo ukinut primitivizam hrvatskog naroda koji je desetljećima povodljiv za trendi sportovima, u kojima ili naši postižu velike uspjehe, a iznimno ako ne postižu, svejedno se prati taj usrani nogomet, koji odiše sirotinjom i lošom kvalitetom, a naša ekipa, bez obzira što nam je... [više na forumu]
    rios
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 02:55
    Ja iskreno mislim da ovaj turnir treba ukinuti i iskreno se nadam da ga ne placaju porezni obveznici grada zagreba i ostatka RH
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 01:31
    Ja iskreno mislim da ga je Ljubičić pustio da pobijedi, a vi kako hoćete!
    Obrisan korisnik
  • Assassin5505.02.2011. u 01:06
    trenutno definitivno naš najbolji tenisač
    Assassin55