Tenis

Dodig gladan prvog finala

Ivor Krapac • subota, 05.02.2011.
Dodig gladan prvog finala
Foto: Kristijan Komarica

Kao i u prethodnih pet, i u šestoj godini PBZ Zagreb Indoorsa najmanje jedan Hrvat probio se do završnog vikenda turnira. Jedna tradicija već je dobila novi nastavak, a druga, još ljepša, u rukama je Ivana Dodiga, jedinog domaćeg aduta u polufinalu - hrvatski igrači su uvijek bili i u akciji i u nedjelju, svake godine barem jedan u finalu, Dodig će se potruditi da se to dogodi i ovog puta...

Realno, nije se sve rasplelo po željama. Vodstvo turnira predvođeno Brankom Horvatom i oni koji su proteklih dana bili redoviti u Domu sportova, a takvih nije velik broj, trljali bi ruke da je Marin Čilić odigrao kao lani ili godinu ranije u Zagrebu - s Čilićem u tom izdanju, petak bi se vjerojatno raspleo drugačije koliko god Florian Mayer odigrao kvalitetno protiv drugog hrvatskog reketa, a igrao je jako dobro.

Hrvatski finalisti Indoorsa

2006., Ivan Ljubičić - Stefan Koubek 6:3, 6:4
2007., Marcos Baghdatis - Ivan Ljubičić 7:6(4), 4:6, 6:4
2008., Sergiy Stahovsky - Ivan Ljubičić 7:5, 6:4
2009., Marin Čilić - Mario Ančić 6:3, 6:4
2010., Marin Čilić - Michael Berrer 6:4, 6:7(5), 6:3

Bez Marina kakav je bio na putu do dva uzastopna zagrebačka naslova, nada da će subotu dočekati dvojica hrvatskih aduta pokazala se vrlo tankom, pa je sve ostalo na dvojici Ivana, Dodigu i Ljubičiću, a slabije rangirani i manje iskusni pokazao je da je nešto naučio iz dva ranija poraza od Ljube. I iz dosadašnja dva poraza u četvrtfinalima ATP turnira.

Prije dvije sezone u Zagrebu to je još bilo učenje, situacija u kojoj Dodig nikad prije nije bio, što je Mario Ančić iskoristio na putu do 6:1 i 6:3 za prolazak u polufinale. Prošlog listopada u Stockholmu 26-godišnji Međugorac već je bio iskusniji i nešto spremniji za četvrtfinalni meč na Touru, Ljubičić ga je tada svladao s 4:6, 6:2 i 6:4, da bi u petak u novom ogledu dvojice Ivana napravio još jedan korak naprijed.

Svatko ima svoj put, a Dodigov je bio postupan, trebalo je vremena, puno treninga i dosta strpljenja, a i nešto malo sreće da se dva mjeseca do proslave 26. rođendana prvi put u karijeri probije među prvih 100 na svijetu, početkom studenog prošle godine. Nikad bolji renking, ali kako pokazuje početak nove sezone, i nikad bolja igra i nikad više samopouzdanja - bez čega bi teško došlo do skoka na ATP ljestvici.

Mayer i Berrer

Iza dvoboja Dodiga i Garcia-Lopeza, o drugom finalistu odlučivat će dvojica Nijemaca, peti nositelj Florian Mayer i osmopostavljeni Michael Berrer, koji je korak do reprize lanjskog finala. Četvrtfinalni pobjednik nad Marinom Čilićem bit će favorit, Mayer je i bolje rangiran i u boljoj formi, a slavio je i u njihovom jedinom dosadašnjem susretu na Touru, još 2006. u Delray Beachu, no i Berrer ima svoje argumente.

30-godišnjak iz Stuttgarta očito voli igrati u Zagrebu, a prošle godine je u istoj fazi Indoorsa pobijedio upravo sunarodnjaka, proslavivši 7:6(6) i 7:5 protiv Philippa Petzschnera.

Kako god završio zagrebački tjedan, Dodig je pobjedom nad Ivanom Ljubičićem i prvim ATP polufinalom do kojeg je došao bez izgubljenog seta već napravio puno. Kako je opisao nakon prolaska među posljednja četiri, bila mu je to pobjeda karijere, no dodat će i da se još nije zasitio.

"Nisam ništa mogao pretpostavljati niti gledati puno unaprijed, imam samopouzdanja i igram dobro, ali ovdje su sve momci među prvih 100, svatko može dobiti svakoga", prisjetio se 26-godišnjak iz Međugorja kako mu se činila ova prilika na početku tjedna, dodajući da uvijek gleda meč po meč - prvi idući s početkom u 17 sati, u polufinalu protiv Španjolca Guillerma Garcia-Lopeza.

Trećepostavljeni 27-godišnjak je najviši preostali nositelj u ždrijebu, trenutno 29. na svijetu, a renking koji sada drži ponajprije je izgradio na rezultatima iz prošlog rujna i listopada, kada je bio pobjednik Bangkoka (uz polufinalni "skalp" Rafaela Nadala) i četvrtfinalist Tokija i Masters 1000 turnira u Šangaju. Prije dolaska u Zagreb, ove sezone već je bio među posljednjih osam u Dohi, dva meča dobio je i na Australian Openu, no u glavnom hrvatskom gradu čeka ga prvo polufinale nakon titule u Bangkoku.

Raspored za subotu

Ledena dvorana, 17 sati: Garcia-Lopez - Dodig, Mayer - Berrer.

Nakon što je prošao Ljubičića, Dodig nije rekao previše o polufinalnom suparniku. Jedini put igrali su prije dosta vremena, u studenom 2007. u prvom kolu Challengera u Tunisu, kada je Španjolac slavio sa 6:1, 2:6 i 6:4 - no, tada je Garcia-Lopez bio na rubu prvih 100, a Ivan tek 297. na svijetu, niti blizu pozicijama na kojima će dočekati drugi međusobni susret.

Ivan Ljubičić, s nešto više saznanja o Španjolcu nego ih je imao Dodig, vjeruje da se treći hrvatski reket ima čemu nadati: "Tehnički i taktički, ima dobru šansu, jedino je pitanje koliko je glavom spreman otići do kraja, Garcia-Lopez je tu ipak iskusniji. No, Ivan će imati publiku iza sebe, sada je jedini Hrvat, a Garcia-Lopez nije neki server i Ivan bi svoje servis-gemove trebao osvajati lakše. Ipak, teško je predvidjeti kako će se odvijati meč".

26-godišnjak iz Međugorja je na putu do polufinala već potvrdio da može, osobito u hrvatskom četvrtfinalu, a bude li takav i u subotu, trećepostavljeni Španjolac nije nepremostiva prepreka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack05.02.2011. u 20:18
    Dodig je car
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik05.02.2011. u 18:19
    Mislim da ovdje nije kriv Horvat već HTV jer oni u 5 imaju termin na 2.programu
    Obrisan korisnik
  • Gomez6905.02.2011. u 11:53
    kak je cibona u 5 mogli su Dodiga staviti da igra u 7, da se stigne sve gledati ! baš su mogli, ali ne razmišlja horvat tako
    Gomez69