Košarka

Alkari trče počasni krug

Piše:Mišo Gulić • petak, 04.03.2011.
Alkari trče počasni krug

Sinjski sportski ponos, košarkaški klub Alkar, ove sezone doživljava pravu renesansu. U svjetlu stalne borbe za golu egzistenciju, inatljivi Sinjani kao da su svima poželjeli poslati poruku da ima nade, da se isplati boriti, da se isplati voljeti...

Nakon turbulentnih sezona, protkanih nesrazmjerom želja i stvarnih mogućnosti, Alkar je doživio ispadanje iz 1. lige, što je nagnalo struku na zaokret, te su se u najkraćem roku vratili na prvoligašku scenu. Zaigrali su na kratu lokalpatriotizma domaćih momaka, te prije svega ciljanim pojačanjima sa strane, stvorili očito homogenu momčad koja je spremna za dugopriželjkivani pohod na Ligu za prvaka.

Uvod u sezonu bio je vrlo živ prijelazni rok u kojem su Sinjani osigurali potpise Željka Župića i Ante Bilobrka, Sinjana s bogatim iskustvom, te Splićanina Ante Delaša. Vrijedi spomenuti i ostatak starosjedilaca koji nose dres Alkara dugi niz godina, poput braće Modrić, Joška Ćurkovića, a u drugom dijelu prvenstva povratnika Josu Blajića, energičnog playa, ljubimca sinjskih navijača.

Boris Poljak, trener Alkara

"Utakmica s Dubrovnikom bit će iznimo zahtjevna, prvenstveno u psihičkom smislu, jer kvaliteta nije upitna. Važno će biti dobro otvoriti utakmicu, odigrati čvrsto i ne dopustiti Dubrovčanima da se razmašu. Vjerujemo u pozitivan ishod i s nestrpljenjem isčekujemo susret. Motiva ima na pretek i ne sumnjam kako ćemo uspjeti ostvariti pobjedu, te Cetinskom kraju podariti niz pravih košarkaških poslastica ovog proljeća."

Ljubitelji košarke s osmijehom se sjećaju razdoblja iz sredine devedesetih, kada je Alkar zabilježio neke od povijesnih pobjeda - poput onih protiv euroligaša Cibone i službeno najboljeg europskog kluba prošlog stoljeća, KK Splita.

To je bilo razdoblje kada je Sinj oživio priče o "Hrvatskoj Caserti", vrućem parketu koji je do tada bio sinonim za Jazine i poznati huk Tornada.

Već je legendarna priča o Goranu Sobinu, legendi Splita, koji je u smiraj karijere zaigrao za Alkar i za čije ime se vežu svi klušski uspjesi novijeg doba. Simbolika i dokaz svega onoga dobroga što se tih godina događalo u Sinju jest dobro poznata priča kako se angažman Sobina plaćao u pršutima i teletini, jer novca, hvala Bogu, nikad nije bilo previše.

Nagovještaj boljih vremena i ovosezonske snage Alkara bila je uvodna pobjeda u Slavonskom Brodu, gdje su Sinjani u infarktnoj završnici uspjeli doći do minimalne pobjede, te time zakotrljati veliki niz sjajnih rezultata i na stvarne temelje položiti svoje tiho najavljivane ambicije oko ulaska u Ligu za prvaka.

Slavko Modrić, košarkaš Alkara

"Tijek sezone pokazao je snagu našeg kolektiva i s nestrpljenjem očekujemo sudar sa Dubrovčanima, u kojemu želimo potvrdu plasmana u Ligu za prvaka. Kao i uvijek, očekujemo bučnu podršku naših Maligana."

Uzavrela sinjska atmosfera bila je previše za sve protivnike ove sezone osim Splićana, a dobra berba bodova s gostujućih parketa dovela je Alkar u poziciju gdje napokon sam odlučuje o svojoj sudbini. Tijek sezone nudio je niz dramatičnih susreta, te neke stare boljke vezane za gostujuće predstave i raspad sistema prije svega u Zadru, te Zaboku u kup utakmici, gdje je pobjeda nudila sraz sa Cibonom u Sinju.

Školska sportska dvorana u Sinju ove je sezone gotovo u svakoj utakmici pun, a posebna fešta stvorena je prigodom derbija sa Splitom, gdje se tražila karta više. Iako poraženi, sinjski igrači su uz pljesak ispraćeni s parketa, za što su se navijačima na najbolji mogući način odužili impresivnom partijom i pobjedom u narednom kolu u Trogiru.

Tom pobjedom košarkaši Alkara su došli na samo korak do povijesnog uspjeha, povratka kreme hrvatske košarke u grad pod Kamičkom. Izazovu će sinjski košarkaši pokušati odgovoriti u subotnjoj utakmici protiv izravnih konkurenata iz Dubrovnika, koje su već pobijedili u Gospinu polju. Pobijedi li Alkar, sinjski Maligani će proslaviti povratak u hrvatsku košarkašku elitu.

Foto: www.ferata.hr

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

17. kolo

Trogir80:96Split
Vrijednosnice Osijek105:93Slavonski Brod
Alkar84:72Dubrovnik
Dubrava80:87Zabok
Sonik Puntamika97:82Kvarner 2010
1Split 153+235
2Sonik Puntamika 117+108
3Alkar 117+41
4Zabok 108+33
5Dubrovnik 108-21
6Kvarner 2010 99-35
7Vrijednosnice Osijek 810-52
8Slavonski Brod 711-39
9Dubrava 513-118
10Trogir 414-152

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 17:59
    mi smo sinjani Alkar je nas ;)
    Obrisan korisnik
  • highlanderSINJ04.03.2011. u 16:46
    ... ubuduce ocekujte jos pregrst zanimljivosti i izvjestaja iz Sinja i okolice ...
    highlanderSINJ
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 10:38
    idemo dubrovniče po pobjedu i ligu za prvaka
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 10:30
    jao meni, da mi i alkar i junak budu u prvoj ligi. zapalio bi cili stuttgart!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.03.2011. u 08:20
    svaka cast na clanku, ko god je bio na jednoj utakmici alkara u sinju zna o cemu se ovde govori
    Obrisan korisnik