Košarka

Split bez poraza okrunio vrh

Sa Gripa:Bernard Jurišić • petak, 11.03.2011.
Split bez poraza okrunio vrh
Foto: Bruno Karadža

Košarkaši Splita pobijedili su Borik Puntamiku u posljednjem kolu A-1 lige i tako sa savršenim učinkom na Gripama okrunili vrh ljestvice. Borik je "žutima" nanio jedan od samo tri poraza u natjecanju, no na Gripama Zadrani nisu imali šanse...

Splitski košarkaši na lijep su način zaokružili uspješnu sezonu u ovogodišnjoj A-1 ligi. Pobjedom protiv Borik Puntamike 80:65 u posljednjem kolu sačuvali su "djevičanstvo" svoje dvorane u ovom natjecanju.

"Monstrumi" na Gripama

Split je ove sezone ostvario savršenih 9-0 u domaćim utakmicama, ali samo taj detalj ne dočarava koliko su dominantni "žuti" bili na svojim Gripama. U tih devet pobjeda samo je Alkar uspio izgubiti jednoznamenkastom razlikom (-9), a u prosjeku su Splićani svoje goste sa Gripa ispraćali s više od 23 poena razlike!

Jedino što u domaćim utakmicama nije funkcioniralo su začuđujuće prazne tribine. Rijetko se na Gripama pojavljivalo više od nekoliko stotina ljubitelja košarke, a rekordnih 1.200 u prvoj utakmici sezone, dok je u žutom dresu još bio i Nikola Vujčić, više se nije ni približno ponovilo.

Šteta, mnogi splitski ljubitelji košarke propustili su uživati u prvom pozitivnom natjecanju "žutih" nakon dugo vremena.

"Žuti" su dobro otvorili utakmicu, na polovici prve četvrtine vodili su 12:2, no druga četvrtina pripala je gostima. Prišuljali su se Zadrani na 23:20 sredinom drugog perioda, a na otvaranju treće četvrtine stigli su još bliže - na samo 38:37.

No, tada su još jednom povukli oni iskusniji, trica Mimice, pa koš-faul Subotića i učas su "žuti" opet otišli na 55:45. Držali su se gosti još tri minute posljednje četvrtine, a u posljednjih pet minuta Splićani su pokazali da su tjelesno nadmoćnija momčad i svoju prednost serijom 8:0 najprije digli na 69:55, a zatim otišli i na najviših 78:60.

Katić i Mimica bili su najefikasniji kod domaćina s po 18 poena, a dobru rolu imao je Režić s 14 ubačaja. Kod gostiju su Petani i Škifić ubacili po 17.

Nakon utakmice dobro je raspoloženje vladalo u oba tabora, jer će se i Splićani i Zadrani priključiti "regionalnoj" četvorci u Ligi za prvaka. Uz osmijeh na licu trener Borika Neven Plantak kao ambiciju svoje momčadi u Ligi za prvaka otvoreno je najavio: "Idemo po Euroligu!"

A onda se uozbiljio: "Split je zasluženo dobio, kvalitetnija su momčad od nas. Osim Splita nitko od nas ne može se ni blizu mjeriti s ovima iz regionalne lige i to je naša realnost. Mi smo bez Ružića u prosjeku stari 20 godina, cilj je bio ostati u ligi i ulaskom u Ligu za prvaka ostvarili smo svoj maksimum. Nećemo se predati, ali ova četiri "regionalca" su visoko, stepenicu ispod njih je Split, još pola stepenice niže Alkar, a onda mi i Zabok ili Dubrovnik".

Ždrijeb u ponedjeljak

Ždrijeb Lige za prvaka održat će se u prostorijama HKS-a u ponedjeljak 14. ožujka. U borbu za naslov prvaka Hrvatske krenut će "regionalna četvorka" (Cedevita, Cibona, Zadar i Zagreb), te Split, Alkar, Borik Puntamika i Zabok ili Dubrovnik.

Četiri prvoplasirane momčadi nastavit će natjecanje u doigravanju, polufinalnim serijama do dvije pobjede. Finale će se igrati na tri pobjede.

Trener najbolje momčadi A-1 lige Mladen Vušković zračio je zadovoljstvom zbog odrađenog posla u prvom dijelu prvenstvene utrke:

"Imali smo i boljih izdanja od večerašnjeg, ali drago mi je što smo svejedno sačuvali savršen učinak u našoj dvorani. Kad se podvuče crta, učinku 15-3 nismo se mogli nadati prije početka sezone i čestitam igračima na odrađenom poslu".

Njegovu momčad tek sad čekaju prava iskušenja i borba s momčadima iz više kategorije. Mogu li "žuti" iznenaditi koga iz "regionalne četvorke" nije siguran ni Vušković:

"Cilj nam je zadržati ovu sjajnu atmosferu koju smo izgradili u dosadašnjem dijelu sezone i iz dva mjeseca koja su pred nama izvući svoj maksimum. Kolektivna borbenost i moral nosili su nas dosad, ne sumnjam da će tako biti i do kraja sezone. O kvaliteti naše momčadi ima različitih mišljenja, no vjerujem da ćemo se borbenošću i srcem suprostaviti svima koji nas čekaju u Ligi za prvaka".

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Split80:65Sonik Puntamika
Kvarner 201081:70Vrijednosnice Osijek
Slavonski Brod91:78Dubrava
Zabok86:58Alkar
Dubrovnik85:73Trogir
1Split 153+235
2Sonik Puntamika 117+108
3Alkar 117+41
4Zabok 108+33
5Dubrovnik 108-21
6Kvarner 2010 99-35
7Vrijednosnice Osijek 810-52
8Slavonski Brod 711-39
9Dubrava 513-118
10Trogir 414-152

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dalmatinac8812.03.2011. u 16:55
    Ajmo žuti
    Dalmatinac88
  • Obrisan korisnik12.03.2011. u 13:21
    čestitke žutima, ali i alkaru i boriku! šteta da više ljudi nije bilo na gripama, jer su ove sezone bili uvjerljivo prvi, od samog početka, dok lani nisu ni ušli u ligu za prvaka! nadam se da žuti polako staju na noge...oni su potrebni Hr košarci, kao i cibona i zadar. nikad 9 vitamina i kk mafija... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • enteret12.03.2011. u 02:43
    Zašto začuđuje slaba posjećenost? Web stranica kluba je pravi odraz stanja kluba zadnjih 20tak godina -> ne postoje najave protivnika, kao ni vrijeme i mjesto održavanja utakmica, niti uopće raspored utakmica (webshop, prodaja suvenira ili čak karata nije ni zamišljena - a čude se slabim... [više na forumu]
    enteret
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 23:23
    a plantače legenda si
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.03.2011. u 23:14
    Euroliga, haha! i jos jednom hahaha!
    Obrisan korisnik