Košarka

NCAA: Louisville najveća žrtva prvog dana

Tomislav Pacak • petak, 18.03.2011.
NCAA: Louisville najveća žrtva prvog dana

Jednim od najzabavnijih prvih dana u nedavnoj prošlosti započeo je "pravi" dio natjecanja u NCAA turniru. U danu koji je obilovao utakmicama koje su se rješavale u posljednjim sekundama, najveće iznenađenje priredilo je Morehead State sveučilište koje je izbacilo favorizirani Louisville slavnog Ricka Pitina...

"Ovo je jedan od najtežih poraza u mojoj karijeri, a ona je sada već prilično dugačka”, izjavio je Rick Pitino, nekadašnji trener Boston Celticsa koji je svoju reputaciju izgradio prvenstveno odličnim rezultatima u sveučilišnoj košarci, nakon što je njegov Louisville sa 61:62 izgubio od malo poznatog sveučilišta iz iste savezne države, Morehead Statea. A izgubio je jer se njegov kolega na suparničkoj klupi nije bojao – vjerovati svom snu.

Naime, trener Donnie Tyndall je u time-outu u kojem je dogovaran odlučujući napad, svojim momcima, prenio je Demonte Harper, strijelac pobjedničke trice četiri sekunde prije kraja, rekao je sljedeće: ”Sanjao sam točno ovu situaciju sinoć. Znam točno na koga ćemo ići – stavit ću loptu u tvoje ruke Demonte. Šest sekundi prije kraja, želim da napadneš, digneš se s trice i pogodiš šut. Pogodio sam ga i osjećaj je sada nevjerojatan.”

U posljednjoj akciji Louisvillea, izvrsni centar Kenneth Faried (12 poena, 17 skokova) blokirao je pokušaj Mikea Marre, pa je Morehead State mogao početi slaviti najveću pobjedu u školskoj povijesti. Cardinalsima je u završnici itekako nedostajao najbolji igrač Preston Knowles koji se ozlijedio devet minuta prije kraja.

Gledateljima u Denveru se posebno dobro poklopilo s iznenađenjima, jer je u idućoj utakmici na tom terenu Richmond izbacio Vanderbilt sa 69:66. Kevin Anderson je 16 od svojih 25 poena zabio u drugom dijelu, uključujući i koš 19 sekundi prije kraja koji je pomogao Spidersima napraviti još jedno iznenađenje u NCAA turniru kakvih Richmond u svojoj povijesti već ima. Ipak, ova utakmica nije ni približno iznenađenje poput ispadanja Louisvillea, Amerikanci su već navikli da svake godine nekoliko petih nositelja ispadne od 12-rangiranih, a i Vanderbilt je već naviknuo svoje navijače na ovakva rana i neplanirana ispadanja.

Turnir je umalo ostao bez još jednog važnog 4. nositelja, no Kentucky se izvukao pored Princetona košem Brandona Knighta dvije sekunde prije kraja. Zanimljivo, Knightu, jednom od najboljih freshmana u zemlji, to je bio prvi koš na utakmici, no trener John Calipari nije se bojao: "Imam svu vjeru i povjerenje svijeta u njega. Nije ga strah odigrati neki potez, tipovi poput njega ne boje se promašaja."

I ostatak talentiranog trojca igrača prve godine nije se proslavio u svojoj prvoj utakmici NCAA turnira (Jones 10 poena, Lamb sedam), pa su Wildcatse morali izvući stariji igrači - Darius Miller zabio je 17, a jedini senior u ekipi, Josh Harrellson 15 koševa.

Svojevrsno iznenađenje napravila je i Gonzaga pobijedivši prilično uvjerljivo St. John's (i to je bilo u Denveru), no glavni favoriti zato su imali prilično siguran dan.

Pittsburgh se s lakoćom obračunao s UNC-Ashevilleom, isto vrijedi i za San Diego State protiv North Colorada, a možda i najuvjerljiviji bio je nastup Floride protiv UC Santa Barbare. Trenutno najpopularniji NCAA igrač, Jimmer Fredette nije razočarao s 32 poena u ne pretjerano uvjerljivoj pobjedi BYU-a protiv Wofforda, a isto vrijedi i za izvrsnog Kembu Walkera kojem je zamalo pobjegao triple-double učinak u vrlo uvjerljvom nastupu U-Conna protiv Bucknella.

Prva prava runda, koja se ove godine zbog manjih izmjena u pravilima zapravo službeno zove 2. kolo, završava s novih 16 utakmica u petak, dok je za vikend na rasporedu idući krug s 32 najbolje momčadi.

NCAA, 2. kolo:

East: West Virginia (5) – Clemson (12) 84:76, Kentucky (4) – Princeton (13) 59:57,

Southeast: Butler (8) - Old Dominion (9) 60:58, Pittsburgh (1) – UNC-Asheville 74:51, Florida (2) – UC Santa Barbara 79:51, BYU (3) – Wofford (14) 74:66, Wisconsin (4) – Belmont (13) 72:58, UCLA (7) – Michigan State (8) 78:76, St. John's (6) – Gonzaga (11) 71:86, Kansas State (5) – Utah State (12) 73:68

Southwest: Louisville (4) – Morehead State (13) 61:62, Richmond (12) – Vanderbilt (5) 69:66,

West: Temple (7) – Penn State 66:64, San Diego State (2) – N. Colorado 68:50, Connecticut (3) - Bucknell 81:52, Cincinnati (6) - Missouri (11) 78:63,

Fotografija: The Daily Campus

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!