Košarka

Mravi okrenuli u šest minuta

Ivor Krapac • ponedjeljak, 21.03.2011.
Mravi okrenuli u šest minuta
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Zagreba CO došli su do pobjede u najzvučnijoj utakmici prvog kola Lige za prvaka. Iako početkom posljednje četvrtine stvari za njih nisu izgledale povoljno, Mravi su u Draženovom domu s osam poena prednosti nadjačali Zadrane, okrenuvši zaostatak od 11 razlike iz 32. minute...

Drugi od dva zagrebačko-zadarska ogleda u prvom kolu Lige za prvaka donio je pobjedu Zagreba CO, koji je na domaćem terenu opravdao ulogu favorita s 83:75 protiv Zadra. U većem dijelu utakmice sve je bilo potpuno otvoreno, a rano u posljednjoj četvrtini, i vrlo povoljno za gostujuću momčad, koja je u posljednjih deset minuta ušla s vodstvom od 62:52, a zatim, pogođenim slobodnim bacanjem Brandona Browna, to povisila na 11 razlike osam i pol minuta do kraja.

No, Mravi su u nastavku imali dovoljno energije da se trgnu i s boljom igrom nego u dotadašnjem tijeku utakmice preokrenu rezultat. Prvi korak napravili su tricom Ante Mašića, a zatim i s dvije trice i ukupno osam poena Damira Mulaomerovića u kratkom razdoblju u smanjenju na 66:65 pet minuta do kraja, da bi dvije uzastopne trice Alexa Renfroea i četiri poena Josha Heytvelta donijeli potpuni preokret. Dvije i pol minute uoči završne sirene bilo je 75:68 za Zagreb.

Vezane vijesti

Sveukupno, nakon što su gubili s 11 razlike, Mravi su u samo šest minuta napravili veliku seriju od 23:5, a nakon preokreta na sedam poena prednosti, Zadranima više nisu ostavili veću nadu da će se vratiti. Posljednja gostujuća prilika stigla je kod zaostatka od 77:71 na ulasku u posljednju minutu, kada je Jakov Vladović bacio prejako dodavanje prema Marku Caru koji je otišao u kontru, a nakon što Car nije uspio staviti tu loptu pod kontrolu, bilo je jasno da Zagrebu više neće pobjeći pobjeda.

Početak utakmice bio je uspavan jednako koliko i atmosfera na tribinama, na kojima nije bilo previše ljudi. Do sredine prve četvrtine stvari su bile sasvim izjednačene, bez puno poena i s minimalnim vodstvom Mrava (8:7), da bi domaća momčad košem i dodatnim bacanjem Krune Simona došla do dotad najvećih četiri razlike, 11:7 u sedmoj minuti.

Zadrane je u prvih deset minuta nosio Brandon Brown, koji je na početku ubacio tri vanjska šuta za dvicu, a potom zabio i pod košem, predvodeći svoju momčad do povratka na 13:13 minutu i pol do kraja početne dionice. Brown je u prvoj četvrtini ubilježio osam od 13 zadarskih poena, ali bez prave pratnje, gosti nisu mogli bolje od zaostatka od 17:13 na prvom dvominutnom predahu. Zagrebu je tih +4 s četiri poena potkraj četvrtine donio Josh Heytvelt.

Rezultat je, tako, ispao bolji od dojma koji su Mravi ostavili u prvih deset minuta, no stvari su se promijenile u prvoj polovici druge četvrtine. Zadrani su ubacili tri uzastopne trice (Dundović, Marčinković, Olivari) u seriji od 9:0 za preokret na 24:19 u 14. minuti, a da ih je vanjski šut služio jednako dobro i do kraja prvog poluvremena, gurnuli bi suparnike u još veće probleme.

No, iako su imali još dvije-tri otvorene trice, Zadranima nijedna nije ušla nakon što su zabili tri u nizu, što su Mravi iskoristili za povratak u vodstvo u nastavku četvrtine. Luka Žorić je sa svoja prva četiri poena približio domaće na -1, Alex Renfroe tricom im je donio dva poena prednosti (32:30), a nakon poena Vladovića za gostujuće poravnanje, Mario Kasun zabio je za 34:32 za Zagreb na poluvremenu.

Mravi su se vratili u vodstvo bez obzira što ni oni tada nisu briljirali. Dok su Zadrani promašili nekoliko šuteva izvana, Zagreb je u istom razdoblju propustio dvije čiste kontre, uz izgubljenu loptu Petra Babića i korake Kasuna, čime su propustili priliku za bolji rezultat na poluvremenu.

Igra njegove momčadi u prvih 20 minuta mogla je zabrinuti Mladena Erjavca, a na kraju treće četvrtine, briga domaćeg trenera bila je dvostruka. Zadrani su u tom periodu odigrali puno bolje od Mrava i uoči posljednjih deset minuta stigli do deset poena prednosti. U 24. minuti stvari su još izgledale povoljno za domaću momčad, Renfroe im je tricom donio dotad najvećih +5 (46:41), no sve se okrenulo nakon što je Zagreb vodio s 48:43.

Zadrani su velikom serijom od 12:1, zaključenom košem i dodatnim bacanjem Marka Cara, stigli do vodstva od 55:49 u 28. minuti, da bi potom Brown tricom i dvicom s krila, a Šime Olivari dvicom od table to povisili na 62:52 nakon treće dionice. No, u posljednjih deset minuta je sve krenulo u domaćem smjeru uz vodeću ulogu Mulaomerovića i pomoć Renfroea i Heytvelta...

Najefikasniji igrač Mrava bio je Kasun (14 poena, pet skokova), dok su Mulaomerović, Renfroe i Heytvelt dodali po 12 poena, Renfroe i šest skokova i pet asistencija, a Heytvelt sedam skokova. Luka Žorić nije imao svoju večer, ubilježio je devet poena uz slab šut iz igre (2/6) i iz slobodnih bacanja (5/10), a pridodao je i sedam skokova.

Kod Zadra se istaknuo Brown (26 poena, devet skokova), Car se priključio s 15 poena i šest skokova, ali sa slabim šutom od 4/14 iz igre (po 2/7 za dvicu i tricu), dok je Ive Ivanov imao 13 poena i sedam skokova.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cedevita 122+153
2Zadar 113+166
3Zagreb 113+181
4Cibona 77+38
5Sonik Puntamika 59-97
6Split 59-104
7Alkar 410-91
8Zabok 113-246

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 22:59
    koji debil onaj grdović,jao koji mediokriteti u našoj košarci!batur mu nemože odgovorit na igrače zg-a al zato longin uredno može....yaoooo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 11:24
    vidim u zadru, niti sada ne guraju svoje mladiće, već minutažu imaju brown, car....izgleda da nikad neće naučiti. a ponadao sam se....nakon one pobjede nad 9 vitamina u 1/2 finalu kupa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2011. u 08:10
    od kada se vladović vratio u zadar ?? to bi mogla biti bitna razlika u odnosu na dosadašnji zadar
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2011. u 23:39
    liga nam je iz dana u dan sve losija
    Obrisan korisnik