Nogomet

Povijesni uspjeh Brage

Marin Pintur • četvrtak, 14.04.2011.
Povijesni uspjeh Brage
Foto: EPA

Nakon uvjerljivog Porta, prolaz u polufinale Europske lige su osigurala još dva portugalska kluba, Braga i Benfica. Društvo Portugalcima će među četiri najbolja praviti Villarreal koji će se u polufinalu susresti s Portom...

Braga – Dynamo 0:0

U prvom dijelu utakmice nije bilo ozbiljnijih prigoda za pogodak, a prvo veliko uzbuđenje je viđeno u 29. minuti kada je zbog vrlo grubog starta s leđa na Yarmolenka isključen branič domaćih Paolo Cesar. U gužvi koja je nastala ”požutio” je po jedan igrač sa svake strane. Usprkos igraču manje, Braga je bila opasnija u napadu. U 43. minuti poslije slobodnog udarca domaćih, vratar Dynama Shovkovsky je čak dvaput morao spašavati svoja vrata.

Slično se nastavilo i u drugom poluvremenu. Gosti su puno više držali loptu u svojim nogama, ali Braga, točnije brazilski napadač Lima je propustio dvije dobre prilike. U 50. minuti je uspješniji bio Shovkovsky, a u 64. je Lima pucao pored gola. Nervozno se igralo do kraja dvoboja što je rezultiralo isključenjem gostujućeg Popova u 88. minuti, ali Dynamo nikako nije uspio doći do ozbiljnije prilike. Braga je tako došla do najvećeg uspjeha u svojoj povijesti. Ognjen Vukojević je odigrao cijelu utakmicu za Kijevljane.

Twente – Villarreal 1:3
(Bajrami 33'; Rossi 59' – 11 m, Ruben 83' – 11 m, Cani 90')

Momčad Twentea nije uspjela doći do pobjede za oproštaj od Europske lige. Domaćin je poveo u 33. minuti nakon vrlo lijepe akcije. Janssen je petom proigrao Ruiza na čiju je povratno loptu spreman bio Bajrami koji je ubacio loptu u praznu mrežu. Blizu drugog pogotka je Twente bio deset minuta kasnije, ali je Janko bio zamalo neprecizan. Sve nade domaćih u senzaciju su pokopane u 58. minuti. Branič Twentea Tiendalli je u svom kaznenom prostoru srušio Wakasa i za to zaslužio crveni karton. Siguran izvođač s bijele točke je bio Giuseppe Rossi.

S brojčanom prednošću Villarreal je potpuno preuzeo konce igre u svoje ruke što je rezultiralo s još dva pogotka u mreži Nizozemaca. Prvo je u 83. minuti iz drugog jedanaesterca zabio Ruben, a u posljednjoj minuti lijepim volejem je poentirao Cani.

PSV – Benfica 2:2
(Dzsudzsák 17', Lens 25'; Luisao 45', Cardozo 63' – 11 m)

Kako se očekivalo, i uzvratni dvoboj između PSV – a i Benfice je bio bogat pogotcima. Iako je Benfica donijela visoku prednost u Eindhoven, nakon pola sata dvoboja, domaćin je bio na korak do anuliranja vodstva. U 17. minuti PSV je poveo. Nakon odličnog ubacivanja Lensa s desne strane, loptu je u mrežu zakucao Dzsudzsák. Osam minuta kasnije već je 2:0. Vezni red gostiju je izgubio loptu na sredini terena, Labyad je odlično s poda uposlio Lensa koji iz drugog pokušaja matira Roberta.

U doslovno posljednjim trenucima prvog poluvremena Benfica je došla do zlata vrijednog pogotka. Vratar domaćih Isaksson je loše reagirao na jednu ubačenu loptu koja se odbila do Luisaa. Brazilac je efektnim pogotkom u gornji desni kut smanjio prednost PSV-a. Domaći se nogometaši nisu predavali, stvorili su nekoliko prigoda, ali konačno rješenje je stiglo u 63. minuti. Marcelo je u kaznenom prostoru Nizozemaca srušio Peixota, a jedanaesterac je u pogodak pretvorio Cardozo. Benfica je ukupnim rezultatom 6:3 preskočila PSV, a u polufinalu ih čekaju sunarodnjaci iz Brage.

Europska liga, završnica

četvrtfinale

Benfica4:1PSV Eindhoven
Dynamo Kijev1:1Braga
Porto5:1Spartak Moskva
Villarreal5:1Twente
Spartak Moskva2:5Porto
Braga0:0Dynamo Kijev
PSV Eindhoven2:2Benfica
Twente1:3Villarreal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 14:15
    Znam da se mnogi nećete složiti, al bit će užitak gledati Bragu, ne samo zbog simpatičnosti kluba i hrabrosti inferiornijih igrača (u odnsou na ostale), već i zbog prekrasnog, neobičnog stadiona! Da tek vidite taj stadion izvana, milina!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 12:32
    svaka čast Bragi, svidjeli su mi se još u LP, kasnije fantastično se postavili protiv Liverpoola koji im nije bio nikakva prijetnja u obje utakmice. Braga se ima svako pravo nadati finalu u susretu s Benficom.
    Obrisan korisnik
  • satarash15.04.2011. u 10:03
    villarreal nema prevelike šanse protiv porta, bez obzira što vlaović priča. on je rekao i da će dynamo pregaziti bragu. očekujem finale između porta i benfice, to bi bilo atraktivno s dosta golova!
    satarash
  • Obrisan korisnik15.04.2011. u 08:50
    ne znam kako vama, al meni jučerašnja igra Dynama miriši na tešku kladioničarsko-mafijašku namještaljku...
    Obrisan korisnik
  • JeremijaX15.04.2011. u 00:19
    Ove godine Euroliga se može nazvati i Final Four pirinejskog prvenstva
    JeremijaX