Nogomet

Varaždin i Cibalia za slavu

Ivana Strahija, Ante Jukić • srijeda, 20.04.2011.
Varaždin i Cibalia za slavu
Foto: Ivana Strahija

Obje ekipe koje će se u Varaždinu susresti u uzvratu polufinala Kupa imaju visoke motive za pružanje najbolje moguće igre. Gledatelje bi Cibalia mogla iznenaditi nešto otvorenijom igrom koju najavljuje, dok će domaći pokušati igrati više glavom a manje srcem.

Dvaput je Varaždin igrao s Cibalijom u kratkom roku i dvaput izgubio. Trener Samir Toplak pokušavao je sreću promijeniti izmjenama u početnom sastavu, no nije bilo uspjeha, pa u utakmicu koja vodi u finale Kupa Varaždinci kreću u zaostatku od jednog gola. To je vrlo nezgodna okolnost, jer su Vinkovčani zloglasno čvrsti u obrani, što mladoj varaždinskoj ekipi može predstavljati problem.

No, varaždinski se strateg nada da će Glavina, Conjar i Brlečić biti igrači odluke, pošto su ga impresionirali igrama i zalaganjem na treningu u posljednje vrijeme. O sastavu Toplak nije želio previše pričati, osim isticanja spomenute trojke, no sigurno se u vrhu napada može očekivati Vugrinec, a Šafarić bi i ovaj puta mogao ponijeti kapetansku traku. "Mislim da imamo bolju kombinaciju iskustva i mladosti, gdje nam Vugrinec i Šafarić daju to iskustvo, da poneki put ne idemo previše srcem, nego više glavom i razumom, što je vrlo bitno za mladu ekipu poput nas", kazao nam je Filip Škvorc, još jedna vedeta iz Toplakovog kadra.

ulaznice

Odlučujući okršaj Varaždina i Cibalije za ulazak u finale Kupa igra od 18 sati u Varaždinu. Ulaznice se mogu nabaviti po promotivnim cijenama od 40 (zapad loža), 30 (zapad desno i lijevo) i 20 (istok) kuna. Osim na blagajni stadiona, ulaznice se prodaju i na Korzu do 16 sati.

Mladi Škvorc siguran je u prednosti koje njegova ekipa ima nad Cibalijom, pa kaže: "Prednosti Varaždina su po meni to što smo mlađi, brži i okretniji. Imamo jaču kombinatoriku i jaki smo u igri jedan na jedan."

O motivaciji koju imaju financijski napaćeni Varaždinci ne treba ni govoriti. Sanjaju o Europi, sponzorima koji bi sigurno zbog toga drukčije gledali na klub, vlastitoj promociji pred jakim europskim klubovima. Škvorc objašnjava: "Finale kupa bi za mene bilo apsolutni šlag na ovu sezonu koja je bila vrhunska. Ostvarili smo odlične rezultate u prvenstvu i u Kupu, pogotovo ako se uzme u obzir naša mladost, ali finale je ipak finale, nešto posebno, i mi ćemo sve učinit na terenu da stignemo do našeg cilja."

Neočekivani poraz od Slaven Belupa pak nije pokvario raspoloženje u vinkovačkom prvoligašu uoči najvažnije utakmice sezone. Kiks protiv Koprivničana više je, smatraju u nebesko-plavom taboru, splet nesretnih okolnosti, nego odraz trenutne forme momčadi, a Kup je ionako uvijek neka druga priča, u kojoj vrijede posebna pravila.

Koliko je ova utakmica važna za Vinkovčane, dovoljno govori i činjenica da su na put krenuli svi raspoloživi igrači. Koji će od njih zauzeti svoje mjesto na terenu i klupi, a koji na tribinama kao potpora suigračima u borbi za drugo finale Kupa u povijesti kluba, trener Stanko Mršić odlučit će neposredno prije početka susreta, kada će biti definitivno jasno tko je iz kvarteta ozlijeđenih igrača (Lučić, Vitaić, Čuljak i Rugašević) spreman za nastup.

Dosadašnji učinak

Varteks je, nakon Dinama i Hajduka, klub s najviše finala Hrvatskog nogometnog kupa, ukupno njih pet. Borili su se Varaždinci za Rabuzinovo Sunce tako u sezonama 1995/96., 1997/98., 2001/02., 2003/04. i 2005/06., no pehar ni jednom nije završio u njihovoj vitrini.

Cibalia je do sad u finalu bila samo jednom, u sezoni 1998/99.

Ako je suditi po onome što je rekao novinarima uoči polaska za Varaždin, kapetan Mario Lučić trebao bi "stisnuti zube" i povesti suigrače u bitku za finale. "Potpuno spreman nisam, to je činjenica, ali ovo je ipak posebna utakmica. Upravo iz tog razloga sam u dogovoru s trenerom "preskočio" subotnju utakmicu i spriječio mogućnost eventualnog pogoršanja ozljede", otkrio je Lučić, čiji bi nastup bilo veliki dobitak za Vinkovčane, s obzirom da se radi o najjačoj obrambenoj karici Cibalije ovog proljeća.

Kapetan nebesko-plavih već je dvaput poražen u finalu Kupa (1999. s Cibalijom, 2006. u dresu upravo Varaždina), pa ne treba previše ni naglašavati koliko želi još jednu priliku. Da bi je dobio, njegova momčad mora u srijedu odigrati na gornjoj granici svojih mogućnosti, ali nipošto isključivo obrambeno orijentirana. "Bilo bi pogubno 90 minuta braniti tih 1:0, jer bez obzira koliko kvalitetno igrali u obrani, gol uvijek možete dobiti, i onda vam cijela strategija praktički "pada u vodu". Želimo li finale, morat ćemo nešto odigrati i prema naprijed", zaključio je Lučić.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2011. u 13:56
    glavina ima više od 17 godina.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 17:09
    No da možda vitaič ima najbolje godine za veznog, al kad pogledaš glavicu i glavinu koji imaju 19 glavica, 17 glavina, pa brlečić 21 i punčec 20, onda su to ipak velike razlike...
    Obrisan korisnik
  • Weasley20.04.2011. u 14:18
    ajmo varteks!
    Weasley
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 13:38
    vitaić ima 28 godina, a veznjak je a za veznog igrača od 28 do 32 su najbolje godine, tako da se varas :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2011. u 10:49
    Daban: mislio je kao u cijelini, budući da je većinu naše 11 jedanaestorice mladići ako izuzmemo Vugu i Šrafa, dok bi u prvoj ekipi ipak imate Lučića, Kresingera, Parmaković, Radotić, Vitaić...
    Obrisan korisnik