Nogomet

Rekordna večer Crvenih vragova

Marin Vuković • srijeda, 27.04.2011.
Rekordna večer Crvenih vragova
Foto: EPA

Nogometaši Manchester Uniteda sinoć su u Gelsenkirchenu svom domaćinu Schalkeu održali pravu nogometnu lekciju. Momčad Alexa Fergusona nadigrala je onu Ralfa Rangnicka u gotovo svakom pogledu osim onom vratarskom, jer fenomenalni Manuel Neuer bio je jedina prepreka iznimno raspoloženim Crvenim vragovima, koji su sinoć srušili i nekoliko individualnih i momčadskih rekorda. Susretu u Veltins Areni prethodio je i zanimljiv statistički zaplet...

Obje su momčadi u prvi polufinalni ogled ušle s respektabilnim nizom odličnih rezultata, no samo je jedna u sinoćnjem susretu mogla nastaviti taj niz. Schalke je u utakmicu s vodećom momčadi engleskog prvenstva ušao sa svih pet pobjeda na domaćem terenu, a da je ostvario šestu ušao bi u društvo Milana i Manchester Uniteda, jedinih klubova koji su od 2003. godine i stupanja na snagu novog sustava natjecanja uspjeli doći do finala bez gubitka boda na domaćem terenu.

S druge strane, Manchester United je na pet prethodnih gostovanja u ovoj sezoni Lige prvaka zadržao svoju mrežu nedirnutom. Posljednji igrač koji je u gostujućim utakmicama Crvenih vragova pronašao put do mreže Edwina van der Sara i njegovih kolega bio je nitko drugi nego Ivica Olić prije 384 dana, u prošlosezonskom četvrtfinalu Lige prvaka.

Kako je Schalke pao praktički bez ispaljenog metka, od dva navedena niza nastavljen je onaj Unitedov, čime je Fergusonova momčad prva u povijesti Premier lige na svih šest gostovanja sačuvala svoju mrežu. U domaćim susretima nisu bili takve sreće, na Old Traffordu primili su po jedan pogodak od Valencije, Marseillea i Chelseaja, ali nisu izgubili utakmice.

Brojne su pohvale nakon utakmice s pravom otišle na adresu Ryana Giggsa, strijelca prvog pogotka Uniteda, koji s 37 godina na leđima pokazuje nevjerojatnu otpornost na zahtjeve modernog nogometa. Giggs je razigravao momčad, ulazio u prilike i pošteno se napromašivao, a kada mu je lopta napokon umjesto desne došla na lijevu nogu, probio je Manuela Neuera i načeo mrežu Schalkea.

Tim pogotkom postao je najstariji strijelac u povijesti Lige prvaka, s 37 godina i 148 dana prestigao je prethodni rekord kojeg je držao Pippo Inzaghi, koji je loptu u mrežu poslao kada mu je bilo 37 godina i 86 dana. Osim toga, izjednačio je rekord Raula postigavši barem jedan pogodak u 15 sezona Lige prvaka.

Veliku pomoć u veznom redu Giggs je još jednom imao od sveprisutnog Michaela Carricka, često kritiziranog veznjaka koji ove sezone pokazuje zbog čega mu je Alex Ferguson ponudio novi ugovor. Nakon što je suvereno vladao sredinom terena u dva susreta s Chelseajem, Carrick je sjajan posao odradio i u Gelsenkirchenu, gdje je samo u prvom poluvremenu nanizao 56 dodavanja, uz točnost od 91 posto.

Premda je titula prvog vratara utakmice iz jasnih razloga otišla na stranu Manuela Neuera, jedinog domaćeg igrača koji je na Veltins Areni zaradio svoju dnevnicu, jedan vratarski rekord Lige prvaka srušio je njegov kolega Edwin van der Sar. Leteći je Nizozemac, naime, rekordni 50. put sačuvao svoju mrežu netaknutom u Ligi prvaka, što dosad nije pošlo za rukom nijednom vrataru. Neueru za "utjehu" može poslužiti podatak da je imao više dodira s loptom nego dva Schalkeova napadača, Edu i Raul zajedno.

Na kraju, bez obzira na uvjerljiv Unitedov nastup i golemu prednost uoči uzvrata, nikoga ne valja unaprijed otpisivati. Schalke se na Old Traffordu može pokazati u posve drugačijem svjetlu i Manchester Unitedu zakomplicirati već obavljen posao. Jedini je problem ponovno statistika. Naime, Manchester United nikada u povijesti nije izgubio europsku utakmicu na domaćem terenu s više od jednog pogotka razlike i nikada nije ispao nakon što je dobio gostujuću utakmicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.04.2011. u 15:47
    užasan nogomet. i onda ekipa kaka po HNLu - pa domaća liga je vrh za ovo! al marketing je marketing pa ovce bleje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2011. u 15:27
    u "teatru snova" nijedan tim nema što tražiti,nažalost za shalke
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2011. u 15:17
    respekt!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.04.2011. u 14:05
    Bravo Manchester!!!
    Obrisan korisnik