Košarka

Video: Katarzično čišćenje LeBrona Jamesa

Piše:Mario Majdić Natrlin • petak, 13.05.2011.
Video: Katarzično čišćenje LeBrona Jamesa

Držite to u sebi, a jednom kada odlučite napokon to izbaciti iz sebe - prizor je nesvakidašnji. Katarza koju je LeBron James proživio na terenu nakon pobjede nad Boston Celticsima bila je ispunjena emocijama i nostalgijom. Iako je riječ tek o sportu, nije se mogla sakriti važnost tog trenutka u životu jednog od najpoznatijih i najosporavanijih sportaša današnjice...

Zapanjujuća slika. Jedna od onih slika koje se urežu u pamćenje i ostave pečat na određeno razdoblje. LeBron James ostao je zakopan na mjestu nakon što je zabio tricu za 93:87, tricu koja je u njemu prelomila toliko toga. Disao je ubrzano, adrenalin i emocije su ga preplavile. Gledao je ravno ispred sebe dok su navijači u dvorani eksplodirali shvativši što je Miami Heat upravo postigao.

Jer, iako je osvajanje NBA naslova glavni cilj za ovu momčad, Boston Celticsi bili su njihova najveća psihološka prepreka.

"Uhvatite Wadea"

Dwyane Wade neupitna je ikona Miami Heata. Ovaj 29-godišnjak cijelu svoju karijeru bez pitanja redovito žrtvuje svoje tijelo kako bi svojoj momčadi pomogao da stigne do pobjede. Zbog svog rizičnog i agresivnog stila igra ozljede ga nisu mazile pa je, ironično, veoma često bio na meti kritike upravo zbog čestih ozljeda.

Wade je, vjerojatno pod žestokim adrenalinom, u zadnjoj sekundi utakmice protiv Bostona koja je rezultatski već bila riješena (97:87), poletio za loptom koja gotovo nikome, osim njemu, nije imala nikakvo značenje. Ali, Wade je takav tip igrača. Odigrao je do zadnje sekunde, bacio se za loptom i sletio u prve redove tribina. Ostao je ležati nekih pola minute dok su navijači već euforično slavili pobjedu.

James ga je odmah krenuo tražiti i morao je sačekati da ga podignu kako bi zajedno nastavili slaviti. Wade je završio s 34 poena odigravši odličnu partiju kojom je Miami zadržao na životu. Nije odustajao kao ni proteklih sezona kada je bio "zatočen" u momčadi bez prave potpore. Napokon ju je našao u Jamesu - kao i ovaj u njemu.

"Htio bih samo zamoliti navijače da se prestanu razmicati kada naš glavni igrač skače za loptom u publiku. Trebamo ga. Zato vas molim, prestanite se micati i uhvatite ga. Visok je svega 188 cm. Dobro, ispravljam se, 192", raspoloženo je pričao James nakon utakmice.

James je odmah po završetku ove utakmice kleknuo na parket i uronio glavu u svoju ruku i svoje misli. Fotoaparati su ga okružili u sekundi. Rekao je poslije da su mu u tim trenucima kroz glavu prozujala tolika sjećanja. Pobjeda nad Celticsima označila je simbolično rušenje zida koji je LeBron godinama gradio oko sebe. Zida koji ga je toliko udaljio od vanjskog svijeta, ali i zida preko kojeg nije mogao vidjeti put do toliko željenog NBA naslova.

"Rekao sam ti! Rekao sam ti!", vikao je James u uho Dwyaneu Wadeu kada je napokon pronašao put do njega i kada su se ova dva prijatelja napokon zagrlila i proslavila pobjedu nad momčadi zbog koje su se i odlučili okupiti.

Wade je na poluvremenu utakmice već imao fantastična 23 poena odigravši maestralne prve 24 minute, ali njegov učinak nije bio dovoljan i Boston je na odmor otišao s vodstvom 49:47. James je u prvom dijelu šutirao nedovoljnih 2/8. Wadeu je hitno trebala pomoć.

"LeBron me pogledao i rekao mi 'čuvam ti leđa'. I stvarno ih čuvao", prepričavao je Wade njihov razgovor u svlačionici na poluvremenu.

James je eksplodirao u drugom poluvremenu, a osobito u ludoj završnici u kojoj je zabio posljednjih deset poena svoje momčadi. Točka na i bilo je žestoko zakucavanje za 95:87 nakon ukradene lopte. Pitanje pobjednika bilo je riješeno, ali kasnije ćemo saznati da je James dao odgovor i na brojna druga pitanja. Pitanja na koja se nije usudio ili na jednostavno nije mogao odgovoriti dok nije svladao Boston.

Ono što nisu mogli sami, uspjeli su zajedno. James je dva puta iz doigravanja izbačen upravo zahvaljujući ovim Boston Celticsima koji su prošle sezone iz doigravanja eliminirali i Wadeov Miami Heat. Mnogo refleksije bilo je prošarano kroz ovu nostalgičnu i psihološki iznimno zahtjevnu seriju. Wade i James u nekoliko su navrata govorili o izazovu koji za njih predstavljaju Celticsi, o njihovom međusobnom odnosu koji vuče duboke korijene izvan samog parketa i o potrebi da napokon nadvladaju "originalnu" Veliku trojku.

Za četvrtu utakmicu serije u kojoj je Miami slavio nakon produžetka, James je izjavio da mu je među najvažnijim utakmicama karijere. Pobjeda u petoj utakmici mu je bez sumnje onda bila jedna od najvažnijih pobjeda karijere, ali već u četvrtom susretu James je najavio svoj preobražaj. Odigrao je ključnu ulogu u završnici regularnog dijela i pomogao Heatu da izbori produžetak koji je rezultirao pobjedom.

Momčad Miamija kao i sam James, bezbroj su puta i to često veoma opravdano, žestoko kritizirani i napadani zbog iznimno loše egzekucije u neizvjesnim završnicama. James je u nekoliko navrata bio bezuspješan, ali kada je bilo najvažnije podsjetio je sve kako se ipak radi o vanserijskom igraču. Igraču koji je ključnim tricama preko ruku Paula Pierce dobio i osobnu bitku i momčadski rat.

Isprika gradu Clevelandu

Na press konferenciji poslije utakmice LeBron James odlučio je zakopati neke ratne sjekire iz nedavne prošlosti. Njegov rastanak s Clevelandom nije mogao proći kontroverzi i teških riječi, a navijački kontingent Cavaliersa mu vjerojatno nikada neće oprostiti odlazak i način na koji je to napravio.

"Ispričavam se zbog načina na koji se sve to dogodilo. Ali, znao sam da je ovo jedinstvena prilika u životu", javno se gradu Clevelandu ispričao njihov nekadašnji idol.

Na prvi pogled, bila je ovo pomalo neuobičajena pozornica za ovu konkretnu ispriku. Vjerojatno je James malo i zakasnio s njom, još je vjerojatnije kako ona neće ništa promijeniti, ali sigurno je to da ta isprika nakon zgotovljene serije s Bostonom više govori o budućnosti LeBrona Jamesa nego o njegovoj prošlosti.

"Iskreno, duboko u sebi znao sam, koliko god sam volio svoje suigrače u Clevelandu i koliko god sam volio svoj dom, znao sam da se ne mogu boriti sam protiv ove momčadi."

Nakon toliko analiza i nagađanja vezanih za "Odluku" i za sve ono što se događalo prije i poslije nje, ovo su možda i najznačajnije riječi izrečene na tu temu. James je postao uvjeren kako sam ipak neće moći u skorijoj budućnosti ugrabiti krunu kojom su ga mnogi okrunili i prije nego što je uopće zakoračio na NBA parket. Je li moglo biti drugačije, nikada nećemo saznati.

18-godišnji LeBron ušao je u svijet odraslih i zaigrao s velikim momcima kao još neizgrađena osoba i košarkaš u razvoju. Još u srednjoj školi bio je veća zvijezda od nekih NBA igrača, a kada je napokon zaigrao profesionalnu košarku njegov je svaki potez izanaliziran do besvijesti. James od prvog dana nije imao mira. U svojoj osmoj sezoni još uvijek nema prsten.

Veoma rano morao je naučiti što to znači nositi cijelu organizaciju na svojim leđima. Pritisak je bio golem, a svaki njegov potez pod povećalom. James je griješio i na terenu i izvan njega, ali je NBA nedvojbeno dobila karizmatičnu zvijezdu koja je trebala postati njeno novo zaštitno lice.

Neuspjesi protiv Celticsa bili su povod, ne i uzrok najusamljenije i najizazovnije sezoni u karijeri "Kralja" Jamesa. Lijepo je bilo čuti brojne pohvale koje je uputio njima i njihovom treneru Riversu. Iako bi bez Wadea vjerojatno ponovno ostao kratak, činilo se ispravnim da upravo on dovrši posao protiv Bostona. I to upravo preko ruku Paula Pierce koji ga je godinama preodgajao na košarkaškom terenu.

Miamijev osvajački pohod još ni približno nije gotov, ali jedno poglavlje u karijeri LeBrona Jamesa bez sumnje je zatvoreno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2011. u 17:00
    Jedno je sta je Kobe zavrsio sa Onealom jel je tako sudbina htijela,a drugo je sta je James otisao kao free agent i ostavio svoj klub na cijedilu,da je otisao prije isteka ugovora u razmjenu igraca onda nebi nista lose rekao,ovako je ispao papak.Najbolji igraju protiv ponajboljih da bi pokazali da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2011. u 16:53
    U potpunosti se slazem sa tonchi-em! Covjek ima fizicke predispozicije i igra na snagu,kontre,ima super sut,al na postavljenu obranu gdje treba vise talenta nije nista extra,ili njegova igra 1na1. Vidjet cete za par godina kad ude u godine i kad mu snaga ne bude na vrhuncu,kako ce mu brojke opasti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2011. u 13:53
    film 'more than a game', dokumentarni film o jamesu zbog kojega je treba postati omiljen igrač svima a postao je najomraženiji među ljudima koji su ikad igrali ili voljeli košarku.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2011. u 10:56
    ovo je savršeno lik. umro sam od smijeha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.05.2011. u 06:07
    ukratko.... svakom loncu treba poklopac....
    Obrisan korisnik