Tenis

Neprepoznatljivi Čilić izletio na startu

Ante Zovko • nedjelja, 22.05.2011.
Neprepoznatljivi Čilić izletio na startu
Foto: EPA

Uz neprepoznatljivu igru Marin Čilić oprostio se od Roland Garrosa već na njegovu startu. Ruben Ramirez-Hidalgo, protiv kojeg je naš tenisač bio apsolutni favorit, profitirao je od ogromnog broja neforsiranih pogrešaka Čilića, svoje prilike mudro koristio i prošao u tri seta, 7:6(5), 6:4, 6:4.

Već na početku Roland Garrosa Hrvatska je ostala bez jednog, i to najbolje postavljenog predstavnika. 19. nositelj Marin Čilić izgledao je potpuno indisponirano protiv 99. igrača svijeta Rubena Ramireza-Hidalga. Poraz prije svega treba tražiti u 67 neforsiranih pogrešaka nasuprot Španjolčevih 37, uz iznimno lošu, uglavnom obrambenu igru.

Možda je moglo sve drugačije završiti da je Čilić realizirao jednu od dvije set-lopte u prvom setu, ali je vratio protivnika u život. Ramirez-Hidalgo, iako nije odigrao upečatljiv meč, objeručke je prihvatio pogreške našeg igrača i pametnijom igrom kažnjavao sve propuste.

Čilić je prethodne dvije godine u Roland Garrosu dolazio do osmine finala, a ovo mu je drugi put, nakon 2007., da izlijeće u prvom kolu.

Iako su obojica na početku na servisu bila dosta nesigurna, držali su ih do petog gema. U petoj igri postala je primjetnija Čilićeva agresivnija igra. Preuzeo je inicijativu na Ramirezov servis i, što s mreže, što s osnovne crte, od 0:30 došao na 40:30, prve break-lopte. Španjolac je popustio na drugoj prilici za Čilića, nakon duge izmjene s osnovne crte. Već u sljedećem gemu Ramirez je imao priliku uzvratiti i mogao je da je uspio vratiti jedan volej. Ovako, Čilić je servisom uspio obraniti prednost, 4:2.

Ni jedan ni drugi nisu briljirali na servisu, a naš je tenisač to opet mogao iskoristiti kod svojeg vodstva 5:3. Stigao je do dva izjednačenja, ali nije uspio izboriti servis na početku drugog seta. Zato je počeo obilato griješiti na servisu za set i poklonio Ramirezu dvije break-lopte, a nešto kasnije i izjednačenje na 5:5. Naljutilo je to Čilića koji je iskoristio Španjolčeve greške i odmah uvratio breakom.

No, svaki dobar potez s obje strane obično su pratile obilne greške. Tako je i Čilić opet propustio veliku priliku, dvije set-lopte i Ramirez-Hidalgo je osigurao tie-break. Ondje je vratio Čilića u život nakon što je imao 5:2. Poslao je dvije lopte u aut i naš se predstavnik vratio. Ipak, kao i dotad, poništio je sve dobro novim greškama i na kraju poklonio Ramirezu prvi set (7:5) uz 35 neforsiranih pogrešaka na protivnikovih 17.

U drugom setu opet se kod 2:2 Čilić našao u problemima - dvije break-prilike izjednačio je servisom i izvukao se, ali je onda opet popustio kod 3:2 i Ramirez-Hidalgo je dočekao priliku koju je čekao. A uglavnom je morao čekati da Čilić pogriješi, njegova prednost nije bio rezultat nekakve sjajne igre već uglavnom Čilićevih neforsiranih pogrešaka. Servisom je zaključio i drugi set, 6:4.

Zatim je Španjolac, s dva seta u džepu, treći otvorio kao iz snova. Ništa se u igri našeg tenisača nije promijenilo, nizao je pogreške, izgubio servis i Ramirez-Hidalgo je poveo 2:0, tri gema zaredom u svoju korist. Shvatio je da se protiv ovakvog Čilića može igrati i opuštenije pa je iskoristio priliku i uzeo dvostruki break, 3:0.

Čilić se doimao kao da je mislima "van meča" sve do 5:2, a onda kao da se (prekasno) probudio. Osvojio je igru bez izgubljenog poena na Ramirezov servis i potvrdio to svojim servisom za 5:4. Iako je doveo Španjolca doveo na 30:30, Čilić je još jednu loptu poslao u aut za meč-loptu, a Ramirez-Hidalgo to koristi iz prve.

Ramirez-Hidalgo u drugom će kolu na boljeg iz meča Alberta Montanesa i sretnog gubitnika Marca Gicquela koji je na turnir "upao" zbog otkaza Lleytona Hewitta zbog ozljede gležnja zadobivene u Miamiju u ožujku.

Roland Garros, prvo kolo:
Ramirez-Hidalgo (Španjolska) - Čilić (Hrvatska, 19) 7:6(5), 6:4, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rios24.05.2011. u 16:01
    Čilić se usmjerio na osvajanje Queen'sa i na igranje minimalno polufinala Wimba, što će mu pomoći da uđe u uži izbor za utrku za World Tour...računajmo zajedno da će osvojiti queen's, Hertogen Bosch i igrati polufinale Wimbledona, i tu će doći do preokreta u ovoj malo silaznoj putanji njegove... [više na forumu]
    rios
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 18:50
    Njemu ne triba nutricionist, njemu triba psiholog!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2011. u 14:58
    Možda i Čilić ima celijakiju!
    Obrisan korisnik
  • ivos23.05.2011. u 11:42
    Što ste se svi zapjenili, čovjek igra za sebe i sam o za sebe jer je to tenis. Ako uprska sam je sebe uprskao. a pogotovo ovi komentari nije zaslužio biti dvadeseti ne nego si ti zaslužio biti dvadeseti, nije mu ni to nitko darovao već je sam osvojio
    ivos
  • Obrisan korisnik22.05.2011. u 23:46
    HA HA DA NEPREPOZNATLJIV, KOJE GLUPOSTI, PA BAS JE PREPOZNATLJIV. TREBALO JE NA HIDALGA TRPAT BRDO PARA. NA WIMBLEDONU TREBA STAVIT KUCU I CILU FAMILJU PROTIV OVE BUDALE!!!!! JEDNOSTAVNO NEMOZES FALIT!!!
    Obrisan korisnik