Tenis

Ljubo protiv Devvarmana zagrijao motore

Iz Pariza:Maja Giljanović • utorak, 24.05.2011.
Ljubo protiv Devvarmana zagrijao motore
Foto: Kristijan Komarica

Nakon Antonija Veića drugo kolo Roland Garrosa izborio je i Ivan Ljubičić, bivši polufinalist je protiv Somdeva Davvermana gubio 3:4 s breakom u prvom setu, ali od tog je trenutka i dočekao pogreške Indijca i „pročitao“ mu igru. Nanizao je tri gema i prvi set spremio na sigurno, a u nastavku je išlo daleko lakše. U drugom je setu na svom servisu ispustio samo dva poena, Devvarmanov je uzeo u osmom gemu i poveo 2:0 u setovima, a u trećem je break izborio u 15-minutnom prvom gemu i više se nije osvrtao.

Kao bivši polufinalist Roland Garrosa kojem je prolaz među četiri najbolja 2006. godine najdalje što je dogurao na jednom od Grand Slam turnira i kao 29 pozicija bolje rangiran na ovotjednog ATP rang-listi Ivan Ljubičić je slovio za favorita protiv 66. tenisača svijeta Somdeva Devvarmana i taj status i opravdao. Ljubo je krenuo uspavano, gubio je s breakom 3:4, ali je u optimalnom trenutku pronašao svoju igru i dočekao protivnikove pogreške. Osvojio je tri gema uzastopce i uzeo prvi set, u drugom je Devvarman na prste jedne ruke brojao poene osvojene na servisu Banjalučanina, a u trećem se slomio nakon 15-minutnog prvog gema i breaka za Ljubičića na trećoj prednosti nakon šest izjednačenja.

1.SET

Nije dobro izgledalo, odmah u prvom gemu Ljubičić je spašavao svoj servis, a u trećem se nije izvukao. Devvarman je poveo 2:1, svoj servis-gem za potvrdu breaka osvojio s 40:15, a dominantan na servisu bio je i u šestom gemu (4:2). I jedna „prasica“ je bila na Indijčevoj strani i prevalila se na Ivanovu stranu i zamalo ga lansirala prema novom breaku (40:40), ali servisi su Ljubičića izvukli iz škripca. Devvarman je u osmom gemu krstario, na 40:0 izborio tri gem-lopte, ali jedan po jedan poen Ljubičić je stigao do izjednačenja. Prijelomni trenutak možda i cijelog meča bio je smeš Devvarmana na 40:30 po sredini mreže, a Ljubičić je preiskusan lisac da ne iskoristi poklon. Na deuceu je dugom izmjenom osigurao prvu break-loptu u meču i nije okolišao (4:4). Na Ljubin servis Devvarman je krasnom bekend paralelom stigao na 30:30, ali se poigrao i neuspjelom kratkom loptom poklonio Ljubičiću gem-loptu koju je bivši hrvatski reprezentativac neobranjivim servisom pretvorio u vodstvo od 5:4. Devvarman je na servisu za ostanak setu još jednom odjurio na 40:0, ali i ovog puta je ostao praznih ruku, dvije neprisiljene greške na 40:40 nakon 46 minuta dale su Ljubi prvi set (6:4).

2.SET

U drugom setu stvari su išle podmazanije, Ljubičić je u cijelom setu na svom servisu ispustio samo dva poena, a ključni break je izborio u osmom gemu. Devvarman nije znao što ga je snašlo, prvo je svoj gem izgubio bez da je osvojio i poen, a potom je i na servisu Ljube za set ostao na nuli i Ljubičić je za 29 minuta poveo 2:0 u setovima (6:3).

3.SET

Otpor Devvarmana i definitivno je slomljen u prvom gemu trećeg seta. Povuci-potegni je trajalo punih 15 minuta, ali nakon šest izjednačenja Ljubičić je iskoristio treću break-loptu i poveo 1:0. Svoj je servis držao bez i najmanjeg problema, mogao je priču kraju privesti i brže da je iskoristio dvije break-lopte na 4:2, ali potpuno svejedno, na 4:3 je izvukao 0:30, a na 5:4 izborio tri meč-lopte i drugu nakon dvije minute preko dva sata igre pretvorio u 6:4.

MEČ

Svi statistički pokazatelji govore u Ljubin prilog: osvojio je 76 % poena nakon prvog i 70 % nakon drugog servisa, zakucao 10 neobranjivih servisa (jedan od 231 km/h) i 42 winnera kojima je neutralizirao 14 neprisiljenih pogrešaka više od Devvarmana, return mu je ulazio u 41 % slučajeva, na mreži je osvojio 74 % poena, iskoristio četiri od devet break-lopti i ukupno osvojio 21 poen više.

2.KOLO

Za prolaz u drugo treće kolo uzastopce – prošle godine pobijedio je Yen-Hsun Lua i Mardyja Fisha prije nego ga je u tri seta zaustavio Thomaz Bellucci - Ljubičić igra protiv boljeg iz susreta između 24. nositelja Sama Querreyja i Philippa Kohlschreibera. Bez poraza je protiv obojice: Amerikanca je pobijedio prije četiri godine u Lyonu, a Nijemca i u Münchenu 1999. i na Australian Openu i u Hamburgu 2006. i u Dohi 2008. godine.

Roland Garros, 1. kolo, tenisači:
LJUBIČIĆ (Hrvatska) – Devvarman (Indija) 6:4, 6:3, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 19:58
    pobijedi jedan mec i svi misle da ce i drugi,pa nije on bas za to sposoban
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 19:56
    tanak je ljubo ko lizalo
    Obrisan korisnik
  • rios24.05.2011. u 15:40
    Bobo020, sjećam se te tragedije, Ljubo je vodio 6:4, 6:4, 5:1 i na 5:3 u trežćem imao 40-15...i uspio je izgubit cijeli meč...
    rios
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 14:15
    Nije Ljubo šaša
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2011. u 14:06
    bravo Ljubo, čini se rutinski, no nije lako nikoga na GS-u ovako rutinski rješit. Bilo bi lijepo da Ljubo za kraj karijere napravi još neki veliki GS rezultat i tako "kompenzira" ona bezbrojna razočaranja u razdoblju do 2006-e (porazi od Waynea Ferreire i slične tragedije). DObro je da... [više na forumu]
    Obrisan korisnik