Tenis

Nadal ostao enigma na zemlji

Iz Pariza:Maja Giljanović • ponedjeljak, 30.05.2011.
Nadal ostao enigma na zemlji
Foto: EPA

Pobijedio ga je na tvrdoj podlozi u Dohi prije šest godina i u Indian Wellsu lani, ali Rafael Nadal je i nakon četvrtog njihovog međusobnog susreta na zemlji Ivanu Ljubičiću ostao enigma. Peterostruki pobjednik Roland Garrosa u osmini je finala nanizao i sedmu pobjedu protiv jednog hrvatskog igrača i šesti put u svom sedmom nastupu u Parizu izborio najmanje četvrtfinale. S 32 godine i dva mjeseca najstariji igrač koji je dospio do osmine finala i jedan od samo četvorice koji u tri prethodna meča nije ispustio ni set držao se dva sata i 26 minuta i protiv Rafe izgubio sva tri, prvi tenisač svijeta slavio je 7:5, 6:3, 6:3.

Krajem travnja u četvrtfinalu Monte Carla Rafael Nadal je Ivana Ljubičića ostavio na četiri gema, ovog puta u osmini finala Roland Garrosa Ljubo je peterostrukom pobjedniku pružio daleko jači otpor, ali ishod je svejedno ostao nepromijenjen. Ni četvrti put u njihovom četvrtom međusobnom susretu na zemljanoj podlozi Ljubičić nije pronašao recept protiv prvog tenisača svijeta, ni četvrti put nakon 4:6, 2:6, 6:7 na Roland Garrosu 2006., 3:6, 3:6 u Monte Carlu 2009. i 1:6, 3:6 u Monte Carlu prošle godine nije mu uzeo ni set. Nadal je nakon 6:1, 6:3, 6:0 protiv Antonija Veića u trećem kolu protiv jednog hrvatskog igrača u 2011. pobijedio i sedmi put uzastopce: rušio je još i Marina Čilića na Australian Openu (6:2, 6:4, 6:3) i u Rimu (6:1, 6:3), Ivu Karlovića u Indian Wellsu (5:7, 6:1, 7:6) i Ivana Dodiga u Barceloni (6:3, 6:2).

1. SET

Naopako je krenuo u trećem gemu. Na 0:30 Ljubičić je smešom u mrežu Nadalu pružio tri vezane break-lopte, ali je u jednom trenutku izgledalo da se iskupio: prve dvije break-lopte spasio je neobranjivim servisima, a na trećoj ga je pomazila sreća kad je Nadalov return ostao u vrhu mreže. Imao je Ljubičić i gem-loptu, ali Nadal je nanizao tri poena uzastopce (treći na Ljubinu loše skraćenu loptu) i stigao do vodstva (2:1). Svoj servis je osvojio bez izgubljenog poena, a u petom gemu činilo se da kola nezaustavljivo klize nizbrdo. Nadal je došao do nove dvije break-lopte, ali Ljubičić se izvukao i Španjolca kaznio u sljedećem gemu: napao je i 15:40 pretvorio u break za povratak na 3:3. Na svom je servisu Ljubičić do 5:5 ispustio tri poena, ali na servisu za osiguranje tie-breaka nije izdržao, Nadal je osigurao 6:5 i na svom servisu nakon 58 minuta iskoristio prvu od tri vezane set-lopte (7:5).

2. SET

Ljubičić je visio i na svom prvom i na drugom servisu: u prvom je gemu spasio dvije i u trećem još tri break-lopte, ali neizbježno se dogodilo u sedmom gemu. Na 30:30 jedan forhend mu je zapeo za sam vrh mreže i ponudio Nadalu šansu koju Španjolac ne propušta. Nije Ljubu u tim trenucima pomazila sreća, još jedan forhend ovog mu je puta izašao za milimetar u aut i nakon kasnog uzvika linijskog suca glavni je pokazao da je lopta uiastinu bila preduga i Nadal je dobio što je tražio (4:3). Svoj servis je zadržao bez izgubljenog poena, a na servisu za ostanak u setu Ljubičić je još jednom poklekao i olakšao Nadalu posao (3:6).

3. SET

Izgledalo je gotovo kad je Nadal u četvrtom gemu osigurao break, ali Ljubičić još nije rekao svoju zadnju: u sljedećem je gemu osigurao tri vezane break-lopte, propustio dvije, ali na trećoj se vratio na 2:3. Bio je to labuđi pjev, Nadal mu je opet servis uzeo odmah u šestom gemu (4:2) i na 5:3 nakon dva sata i 26 minuta iskoristio prvu od tri meč-lopte.

MEČ

Teško je protiv Nadala sa samo 51 % ubačaja prvog servisa: nije pomoglo ni odličnih 71 % poena osvojenih nakon prvog servisa kad ih je na drugom osvojio samo 34 %: Nadal je osigurao 20 (!) break-lopti i dovoljno mu je bilo iskoristiti ih šest. Ljubičića nije slušao ni return (24 %), neprisiljenih je pogrešaka s njegovog reketa bilo dvostruko više (48) nego s Nadalovog, a izravnih je winnera uključujući i servis imao samo jedan više (25).

Roland Garros, tenisači, osmina finala:
Nadal (Španjolska, 1) - LJUBIČIĆ (Hrvatska) 7:5, 6:3, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 20:04
    Neka Ljubo... Bravo za odlican turnir. Osvetice tebe tvoj student Nole, samo gledaj.
    Obrisan korisnik
  • cameosis30.05.2011. u 18:24
    kockarima preporučujem više rada i manje kockanja, provjetrilo bi vam glavu. ljubičiću svaka čast, šteta -- no ako još neko vrijeme tako igra, bit će dosta novih prilika. idemo dalje!
    cameosis
  • LeBronWade30.05.2011. u 17:45
    Ljubo je jedini od naših selja-belja koji radi, koji se trudi i koji igra na visokom nivou
    LeBronWade
  • Master Yoda30.05.2011. u 16:43
    ma ljubo kralju samo ti igraj,sa svoje 32 godine bi trebao bit u mirovini a ti igraš na fantastičnom nivou već 10 godina.naprijed ljubo
    Master Yoda
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 16:23
    Ljubu je izdao prvi servis, i ovako je pružio solidan otpor protiv totalno lošeg Nadala, lošeg u odnosu na 2008. ili 2009. godinu.
    Obrisan korisnik