Tenis

Ljubičić: "Bez servisa nemoguća misija"

Iz Pariza:Maja Giljanović • ponedjeljak, 30.05.2011.
Ljubičić: "Bez servisa nemoguća misija"
Foto: EPA

Prvi tenisač svijeta Rafael Nadal u osmini finala Roland Garrosa od Ivana Ljubičića je bolji bio u tri seta, ali dojam je da je prostora protiv peterostrukog pobjednika bilo samo da Ljubu nije izdao servis. S jedva 50 % ubačaja prvog servisa konstantno je bio na stražnjoj nozi i mada se još dobro i držao i imao polušansu na 5:4 u prvom setu nakon susreta je i sam priznao da je bez servisa teško protiv bilo koga, a protiv Rafe praktički nemoguće.

Dileme nije ni bilo, svaki iole upućeniji ljubitelj tenisa isprve će uzrok poraza Ivana Ljubičića od Rafaela Nadala u osmini finala Roland Garrosa (5:7, 3:6, 3:6) naći u Ljubinom postotku prvog servisa. Odnosno odsustvu istog. I sam bivši polufinalist koji je i prije pet godina u svom zasad jedinom polufinalu na Grand Slam turnirima izgubio upravo od Nadala nakon susreta je bio jasan: "Samo s drugim servisom teško je protiv bilo koga, a protiv Nadala je praktički nemoguće. Leđa su mi bila malo tvrda, nisu me boljela, ali nisam bio fleksibilan kako bih volio da sam bio, da mogu iz leđa servirati".

LJUBIN RG 2011.

Uz Rogera Federera, Davida Ferrera i Andyja Murraya Ivan Ljubičić je preko Somdeva Devvarmana (6:4, 6:3, 6:4), Sama Querreyja (7:6, 6:4, 6:4) i Fernanda Verdasca (6:3, 7:6, 6:4) bio jedan od četvorice koji su osminu finala izborili bez izgubljenog seta, prvi put da mu je to uspjelo na Roland Garrosu i tek drugi put uopće na Grand Slam turnirima. Do danas s 32 godine i dva mjeseca najstariji preostali igrač u ždrijebu (palicu sada preuzima 31-godišnji Chela) svoj je nastup u Parizu priveo kraju, a da nije:
1. postao prvi hrvatski četvrtfinalist Roland Garrosa nakon 2006. godine kad su među osam najboljih ostali i kasniji polufinalist Ljubičić i Mario Ančić
2. prekinuo niz od 12 uzastopnih poraza protiv prvih tenisača svijeta. Posljednji je put aktualni broj jedan - Gustava Kuertena - pobijedio još u Lyonu 2001. što mu je do danas jedina pobjeda u 16 pokušaja
3. dobio priliku u četvrtfinalu zaigrati protiv igrača s kojima ima pozitivnu bilancu: i protiv Robina Söderlinga i protiv Gillesa Simona vodi 3:2 u međusobnim susretima
4. ostao u igri da osvoji prvi naslov na zemljanoj podlozi uopće. Ljubičić je u karijeri osvojio 10 titula, ali na zemlji nikad nije igrao ni u finalu. Najbolji rezultat mu je polufinale Roland Garrosa 2006. (Nadal), a u polufinalu je igrao u još pet navrata
5. ostao u igri da postane prvi tata pobjednik na Chatrieru nakon Alberta Coste 2002. godine (jedini tata još u igri je Federer)

Kako ga početni udarac nije slušao Ljubičić je u jednom trenutku ritam pokušao promijeniti izlascima naprijed? "Morao sam nešto napraviti, od 10 izmjena dobio ih sedam ili osam. Nije upalilo, prolazi su mu predvidiljivi, ali fenomenalni, osujetio je sve moje pokušaje".

Ali nije da se šansa nije ukazala, kod 5:4 u prvom setu? "Gem na 5:4 je ključan. Na 30:30 sam ga pokušao pritisnuti, gurnuti ga duboko iza osnovne linije i ne dopustiti mu da preuzme inicijativu, ali nisam dobio povoljnu loptu. Uzeo je i taj gem i u sljedećem moj servis i trećim u nizu osvojio set, a jednom kad je osigurao 1:0 u setovima opustio se i u nastavku sve mu je išlo daleko lakše".

Dosta je bilo vjetrovito, kome su više smetali uvjeti na Chatrieru? "Na Chatrieru je uvijek dosta vjetra, ali danas su uvjeti još i više varirali zbog izmjene sunca i naoblake, palo je i par kapi kiše" (doslovno par kapi prve kiše u Parizu nakon dva i pol sušna mjeseca što se ne pamti još od sredine 1970-ih, nap. a.) "uvjeti su bili teški, ali više nego što su nama smetali oduzeli su određenu kvalitetu meču".

Ljubičić je zasad osvojio 10 titula od čega nijednu na zemlji, ali najbolji rezultat na Grand Slam turnirima mu je polufinale Roland Garrosa? "Roland Garros mi je najdraži Grand Slam, volim ga jer svima nudi podjednake šanse, možeš napadati, možeš se braniti. Najbliži je kući, a i dolazi po najlogičnijem rasporedu nakon tri Mastersa za uvod. Na Grand Slam turnirima sam definitivno ispod razine koja bi se od moje igre očekivala, ali valjda će biti još dobrih rezultata i nakon ovog drugog tjedna u Parizu. U Australiji sam jednom još i igrao u četvrtfinalu" (2006. je protiv Baghdatisa izgubio u pet setova, nap. a.), "ali za US Open na kojem nikad nisam prošao dalje od trećeg kola nemam objašnjenja, možda je stvar u nedostatku pravog ritma, mentalnog i fizičkog. Wimbledon je posebna stavka, u 15 godina karijere još uvijek nisam naučio kako igrati na travi".

Sezona se nastavlja baš na travi? "Sutra putujem u London, od 6. lipnja igram Queen's, a 20. počinje Wimbledon. Sva sreća da sezona na travi tako kratko traje".

(foto: Dana Anders)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 23:46
    kuću na sod-a
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 23:45
    steta,sto mu neko drugi nije dopao za protivnika sigurno bi bio u polufinalu a ovako se prepao Nadala pa mu se ledja ukocila od straha,pa i Djokovic je proslih sezona ispadao stalno od Federera i Nadala dok nije pobijedio strah pa tek njih dvojicu.(malo shale ne moze da skodi,pozdrav za sve one... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2011. u 19:50
    I Ljubo i Rafa su previše griješili
    Obrisan korisnik