Liga prvaka, završnica, finale, 28.05.2011.
Barcelona
Barcelona 3:1 Manchester United
Manchester United

Sjajna Barcelona na krovu Europe!

Nikola Vlahović • subota, 28.05.2011.
Sjajna Barcelona na krovu Europe!
Foto: EPA

Pobjednik ovogodišnje Lige prvaka je Barcelona, u uzbudljivoj i napetoj utakmici do pobjede je zasluženo došla Guardiolina momčad. Ispunjeni Wembley i milijuni gledatelja ispred malih TV ekrana u prvom poluvremenu vidjeli su dva pogotka. Barcelona je povela preko Pedra, ali je stvari na početak vrlo brzo vratio Rooney. Početkom drugog poluvremena Messi je udarcem sa vrha kaznenog prostora iznenadio Van der Sara za veliko veselje navijača i igrača Barcelone. Odličnu večer Barcelone prekrasnim golom za 3:1 okrunio je David Villa...

Prepuni Wembley jedva je čekao da glavni sudac, V. Kassai, označi početak ovogodišnjeg finala Lige prvaka. Nakon što su osvojili naslove u domaćim prvenstvima, Manchester United i Barcelona odmjerili su snage u najelitnijem, najspektakularnijem i najglamuroznijem klupskom nogometnom natjecanju. Prvo poluvrijeme završeno je rezultatom 1:1, međutim, u nastavku je Barcelona zagospodarila terenom te je "uništila" Manchester United.

Barcelona četvrti put

Barcelona je pobjedom u ovom finalu došla do svog četvrtog naslova europskog prvaka u povijesti. Naime, Katalonci su bili prvaci Europe 1992., 2006. i 2009. godine.

Manchester United žustro je krenuo u utakmicu te je sa mnoštvom dodavanja "sakrio" loptu igračima Barcelone, ali ta igra Fergusonove momčadi trajala je vrlo kratko. Prvo uzbuđenje pred golom Barcelone dogodilo se u osmoj minuti. Van der Sar je ispucao jednu dugu loptu koja je preletjela obranu Barcelone, ali je u zadnji čas atraktivno reagirao Valdes te je otklonio opasnost. Kako je vrijeme odmicalo Barcelona je sve više preuzimala kontrolu lopte te su prvu priliku Španjolci imali u 15. minuti. Nakon dugo kombiniranja ispred gola Manchester Uniteda, na ubačaj sa desne strane na prvu vratnicu je uletio Pedro, ali njegov udarac je završio pored gola.

U samo dvije minute dva je puta reflekse Van der Sara provjeravao David Villa. Napadač Barce prvi put je tukao sa vrha šesnaesterca i njegov udarac nije išao u okvir gola, a drugi put je Villa bio puno precizniji, međutim, iskusni Nizozemac bio je na pravom mjestu te je bez većih poteškoća zaustavio njegov udarac. Onaj dio stadiona na kojem su smješteni navijači Barcelone "eksplodirao" je u 27. minuti kada je mrežu Crvenih vragova zatresao Pedro. Međutim, velike zasluge za pogodak Pedra ima Xavi. Kapetan je poslao odličnu loptu koja je "proparala" obranu Uniteda i Pedra gurnula u idealnu priliku, a mladi napadač je odličnu asistenciju iskoristio na najbolji mogući način.

Sedam minuta nakon što je Pedro obradovao navijače Barce, istu stvar je navijačima Manchester Uniteda priredio Wayne Rooney. Naime, Ryan Giggs nesebično je proslijedio loptu do Rooneyja, a napadač Uniteda silovito ju je poslao iza leđa Valdesa za poravnanje rezultata, a Wembley je još jednom "eksplodirao". U prvih 45 minuta bolji dojam na terenu ostavila je Barcelona, međutim, igrači su na zasluženi odmor otišli sa neodlučenim ishodom.

LIONEL MESSI

Napadač Barcelone, Lionel Messi, ove je sezone u Ligi prvaka odigrao 13 utakmica za svoju momčad te je postigao čak 12 golova i još je imao tri asistencije. Omalenom napadaču idu velike zasluge što je Barcelona došla do ovog naslova.

Drugo poluvrijeme bolje otvara Barcelona i u dobroj prilici našao se Dani Alves, međutim, na udarac Brazilca još jednom dobro reagira vratar Manchester Uniteda i brani njegov udarac. Međutim, u 53. minuti ni Van der Sar nije uspio spasiti United. Na dvadesetak metara loptu je primio Lionel Messi, povukao ju je dva-tri koraka i sa vrha šesnaesterca uputio je neugodan udarac koji je iznenadio Van der Sara. Veliki Nizozemac ostao je na krivoj nozi te je bio svladan po drugi put.

Barcelona je u 64. minuti bila blizu trećeg pogotka. Nakon lijepe kombinacije u prilici se našao Messi, ali je udarac Argentinca zaustavila obrana Manchester Uniteda. Teško je engleski prvoligaš živio početkom drugog poluvremena. Svoje udarce iz daljine iskušali su Xavi i Iniesta, ali je Van der Sar pokazao da još uvijek ima dobre reflekse. Ipak, Barcelona je, sasvim zasluženo, u 69. minuti postigla treći pogodak. Nakon što je Messi "izvozao" braniče Uniteda, loptu je na vrhu kaznenog prostora dočekao Villa i majstorskim udarcem ju je poslao u gol Manchestera. Van der Sar se ispružio koliko god je mogao, međutim, bio je prekratak.

Pet minuta prije kraja utakmice Barceloni je zaprijetio svježi Nani, ali Valdes nije trebao ozbiljnije reagirati jer je lopta otišla pored gola. Do kraja susreta je još pokušao Ibrahim Afellay, ali je Van der Sar obranio njegov udarac. Iako se malo tražila na početku utakmice, Barcelona je sasvim zasluženo pobijedila Manchester United. Katalonci su bili bolji i Fergusonu ostaje jedino čestitati Guardioli na odličnoj igri i na novom naslovu.

Liga prvaka, završnica

finale

Barcelona3:1Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 16:22
    Thiago je na dobrom putu.
    Obrisan korisnik
  • Cholo29.05.2011. u 14:18
    čuj,možda dođe neki novi xavi...
    Cholo
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 12:42
    jednog dana će doći formula za uspjeh protiv barcelone..kad se xavi umirovi za jedno 6,7 godina brate pa kakvu je on loptu poslo kod prvog gola,pa to nije humano
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 12:30
    Ne znam šta je to u ljudima inače da na tuđi uspjeh reagiraju ljubomorom i zavisću. Vjerojatno nam je to u prirodi svima. Teško je priznat svoj neuspjeh i onda jedino što možeš je omalovažiti drugoga i pokušati "umanjiti štetu". ALI ovdje nitko ali baš nitko nije izrekao ništa čim bi umanjio ovu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • satarash29.05.2011. u 11:26
    barca i manu su moji najdraži klubovi i svaka im čast jednome i drugome. barci na najboljem nogometu ikada, a manchesteru na fair play igri. odlično finale, žao mi je što manchester nije mogao više pokazati, ali protiv ovakve barce se ipak ne može.
    satarash