Tenis

Montanes ispustio gotovo nemoguće

Ivor Krapac • nedjelja, 29.05.2011.
Montanes ispustio gotovo nemoguće
Foto: EPA

Bez obzira na novu uvjerljivu predstavu Rogera Federera, najzanimljivije stvari u prva dva susreta muške osmine finala Roland Garrosa ipak su se odvijale drugdje, u ogledu Fabija Fogninija i Alberta Montanesa. Iako je u završnici meča bio daleko od 100 posto spremnosti, 24-godišnji Talijan se s 11:9 u petom setu probio u svoje prvo Grand Slam četvrtfinale u karijeri, no treba istaknuti da je pritom imao i obilatu Montanesovu pomoć...

Fabio Fognini će dugo pamtiti nedjeljni maraton na terenu Suzanne Lenglen u kompleksu drugog Grand Slam turnira sezone, a Albert Montanes, koji je s terena otišao praznih ruku, mogao bi ga se sjećati još duže. 30-godišnji Španjolac, barem blagi papirnati favorit prije početka ovog dvoboja, propustio je odličnu priliku za svoj najveći uspjeh na Grand Slam turnirima, a nakon četiri sata i 22 minute, tome se radovao Fognini, koji je sa 4:6, 6:4, 3:6, 6:3 i 11:9 izborio svoje prvo četvrtfinale na četiri najveća. Do ovogodišnjeg Roland Garrosa, nijednom nije bio dalje od trećeg kola.

Buđenje u najbolji trenutak

Koliko je Fogninijevo četvrtfinale neočekivano, pokazat će slaba serija 24-godišnjeg Talijana na većini turnira u proljetnoj zemljaškoj seriji. Najviše je napravio početkom travnja u Casablanci, uz dolazak do četvrtfinala, gdje ga je, zanimljivo, zaustavio upravo Albert Montanes - no, nakon toga je dobio još samo jedan meč, protiv Kevina Andersona u prvom kolu Monte Carla.

U Kneževini je u drugom kolu izgubio od Viktora Troickog, da bi nakon toga zapinjao na startu u Barceloni (Simone Vagnozzi), u kvalifikacijama Madrida (Federico Del Bonis), u Rimu (Stanislas Wawrinka) i Nici (Ernests Gulbis). S izuzetkom četvrtfinala Casablance, po pozitivnom vrijedi izdvojiti još jedino polufinale čileanskog Santiaga u veljači, također na zemlji, uz poraz od Tommyja Robreda na tom turniru.

Na putu do poraza, Montanes je propustio vodstvo od 2-1 u setovima i ranih 3:1 u četvrtom, a nakon što je Talijan to okrenuo, i 5:2 u odlučujućem setu, uz jedan break prednosti. No, prava uzbuđenja počela su se događati tek u posljednjim gemovima, nakon što je kod zaostatka od 7:6 i 15:30 u svojem servis-gemu, iza promašenog prvog servisa, Fognini doskočio na teren s bolnom grimasom, primio se za lijevu nogu i odmah zatražio intervenciju fizioterapeuta, žaleći se na bol. Po svemu što se moglo vidjeti kasnije, očito je bilo grčeva.

Sve iza te stanke zbog Fogninijevih problema s nogom pretvorilo se u Montanesovu borbu koliko sa svojim suparnikom, toliko i sa samim sobom. Nakon što je Talijan bez suočavanja s meč-loptom okrenuo gem s medicinskim time-outom i držao za 7:7, u nastavku je uglavnom udarao bez puno kretanja, a u najvećem broju slučajeva, mogućnost da tako igra otvorio mu je zbunjeni Španjolac. Ako kažemo da se Montanesu skratila ruka, možda nećemo dovoljno dobro dočarati kako je tada igrao.

Iako mu to nije bio cilj, španjolski tenisač je sasvim prilagodio igru svojem suparniku, lopte su mu bile kratke, daleko od crta čak i ukoliko je pokušao rastrčati Fogninija, a većina njih tek nešto dalje od servis-polja, upravo tamo gdje je Talijanu bilo najlakše udarati. Uz takvog, preplašenog Montanesa, Fogniniju je sve bilo lakše, uspio je izvući dvije nevezane meč-lopte kod zaostatka od 8:7, pa još tri, 15:40 i suparnikovu prednost, na servisu kod minusa od 9:8, a sve to učinio je iako je u tim gemovima ušao u seriju prijestupa na servisu, vjerojatno se prilagođavajući tome što nije mogao doskočiti na lijevu nogu na uobičajen način dok je servirao.

No, i s boli ili grčevima u nozi, i s prijestupima kod servisa i otežanim kretanjem, Fognini je uspio izvući stvar. Ključni break u posljednjem setu uzeo je kod 9:9, a gem potom, nakon treće meč-lopte na svojem servisu, mogao je i proslaviti na kraju meča - vjerojatno mu pritom nisu previše smetali zvižduci s tribina kojima su ga Parižani "nagradili" za onaj medicinski time-out kada je bio dva poena do poraza, kod 15:30 u 14. gemu odlučujućeg seta.

Četvrtfinalni Fogninijev suparnik bit će jači iz ogleda Novaka Đokovića i Richarda Gasqueta.

Rekordna serija

Federer ove godine na Roland Garrosu još nije izgubio set, a s četiri pobjede na putu do posljednjih osam, samostalno je izbio na vrh vječne ljestvice po broju uzastopnih četvrtfinala nekog Grand Slam turnira. U Parizu je dohvatio svoje 28. u nizu.

Švicarac je dosad na vrhu bio poravnat s Jimmyjem Connorsom, koji je imao 27 četvrtfinala zaredom.

Dok je talijansko-španjolski ogled osmine finala donio triler, u švicarskom dvoboju Rogera Federera i Stanislasa Wawrinke nije bilo toliko uzbuđenja. Federer je još jednom, deveti put u njihovih deset međusobnih susreta, pokazao previše za sunarodnjaka, ovog puta sa 6:3, 6:2 i 7:5, uz prave probleme jedino u trećem setu. Wawrinka je u tom dijelu meča vodio s 4:1, s jednim breakom prednosti, no svjetski broj tri se ubrzo vratio i okrenuo.

Federer je, tako, i osmi put dobio Wawrinku bez izgubljenog seta, a jedini put kada je slavio nešto teže bilo je lani u četvrtfinalu Stockholma, kada je prošao s 2:6, 6:3 i 6:2. Slabije rangirani Švicarac je, pak, svoju jedinu pobjedu proslavio preklani u osmini finala Monte Carla, sa 6:4 i 7:5.

Na idućoj, četvrtfinalnoj prepreci, Federer će dočekati pobjednika dvoboja Davida Ferrera i Gaela Monfilsa.

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Federer (Švicarska, 3) - Wawrinka (Švicarska, 14) 6:3, 6:2, 7:5, Fognini (Italija) - Montanes (Španjolska) 4:6, 6:4, 3:6, 6:3, 11:9.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 17:56
    Kad malo bolje promisliš, možda je Fognini napravio predstavu, Montanes je zadnja 3 gema samo vraćao po sredini jer je očekivao da je Fognini mrtav, a Fognini je takve loptice svom snagom stavljao u kuteve. Sve je moguće kod Talijana, pa tako i da je Fognini navukao Montanesa da pomisli da je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 17:04
    Smrad digić...to se NE radi!!!
    Obrisan korisnik