Tenis

Đoković prešao McEnroea, juriša na Lendla

Ivor Krapac • nedjelja, 29.05.2011.
Đoković prešao McEnroea, juriša na Lendla
Foto: EPA

Novi dan, nova žrtva u pobjedničkom nizu Novaka Đokovića - nakon što je u subotu dovršio treće kolo protiv Juana Martina Del Potra, Đoković je dan kasnije bio u akciji protiv Richarda Gasqueta u lovu na četvrtfinale Roland Garrosa, a protiv Francuza mu je bilo lakše nego u ogledu s Argentincem, koji mu je otkinuo set. S ovom pobjedom, 24-godišnji Srbin prošao je Johna McEnroea na ljestvici igrača s najdužim pobjedničkim serijama u moderno doba tenisa, a nije tako daleko od Ivana Lendla, kojeg može prestići s još dvije pobjede...

U svojoj pobjedničkoj seriji, Novak Đoković bori se s igračima koji su mu s druge strane mreže, ali i hvata tenisače na ljestvici najboljih u Open Eri, a u Parizu mu ide odlično i s jednim i drugim. Richard Gasquet nedavno je bio odličan u Rimu, s pobjedom nad Rogerom Federerom na putu do polufinala tog Masters 1000 turnira, a pored toga, u nedjelju je imao i podršku punih tribina stadiona Philippea Chatriera - no, tribine ne pomažu previše kada je Đoković u elementu, što je Beograđanin potvrdio sa 6:4, 6:4 i 6:2.

Za ozbiljnu prijetnju ovogodišnjem nezaustavljivom Đokoviću, potrebno je puno više konstante nego je Gasquet imao u ovom meču. Povremeno je bilo i dobrih poena, udaraca s kojima je Francuz nekako nalazio odgovore na odličnu defanzivu drugog nositelja, ali dok Đoković nije doživio veći pad niti u jednoj fazi meča, za njegovog francuskog suparnika se to ne bi moglo reći, što se odrazilo i na semaforu.

Novak Đoković: "Nikad nije lako, a nisam ni očekivao da će biti lako. Možda rezultat ovog meča sugerira drugačije, ali morao sam dosta raditi, u prva dva seta je razliku napravio samo po jedan break. I on i ja smo dosta čvrsto držali servise, dok sam ja odigrao i po jedan dobar gem na reternu u svakom setu, što se pokazalo dovoljnim".

"Trenutno igram zbilja dobro, a u ovom meču sam uspio biti bolji nego u svom prošlom nastupu, zbog čega sam još sretniji. Želim ostati na ovoj razini".

Drugi nositelj je ovom pobjedom, svojom 43. u nizu, stigao korak ispred Johna McEnroea, koji je 1984. imao seriju od 42 pobjede. Prođe li Fabija Fogninija u četvrtfinalu, u meču u kojem će biti golemi favorit, Đoković će dostići niz Ivana Lendla, koji je na prijelazu iz 1981. u '82. imao 44 uzastopne pobjede, a s mogućim pariškim naslovom, dostigao bi vodeći pobjednički niz u Open Eri, onaj Argentinca Guillerma Vilasa, koji je 1977. dobio 46 mečeva zaredom.

No, drugi tenisač svijeta će u Parizu još imati posla i s McEnroeom, naravno, figurativno rečeno. Već spomenuti Amerikančev niz od 42 pobjede dogodio se početkom 1984., barem se tako službeno vodi s obzirom na kronologiju, iako McEnroeove tri pobjede s Mastersa u siječnju te godine pripadaju ranijoj, sezoni '83. - tu seriju od 42-0 za početak sezone Đoković još nije dostigao, pobjedom nad Gasquetom došao je do 41-0.

Drugi nositelj hvata povijesne rezultate, ali ipak s koncentracijom na nešto "jednostavniji" zadatak, lov na naslov na Roland Garrosu, a na idućoj prepreci čeka ga Fabio Fognini. Roger Federer, pak, još uvijek ne na svojeg sljedećeg suparnika. Dočekat će boljeg iz dvoboja Davida Ferrera i Gaela Monfilsa, koji u nedjelju nisu stigli završiti prije mraka.

Prekid se dogodio u nešto povoljnijoj poziciji za Francuza. Monfils ima 2-1 u setovima, ali početkom četvrtog, Ferrer je došao do ranog breaka i poveo s 2:0. Nastavak je u ponedjeljak, a hoće li sedmopostavljeni Španjolac izbjeći sudbinu kakva mu se dogodila u trećem setu, u kojem je vodio s 4:2, pa pao sa 7:5, ostaje da vidimo.

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Đoković (Srbija, 2) - Gasquet (Francuska, 13) 6:4, 6:4, 6:2.

Prekinuto zbog mraka: Ferrer (Španjolska, 7) - Monfils (Francuska, 9) 4:6, 6:2, 5:7, 2:0.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 23:17
    svaka cast ...
    Obrisan korisnik
  • randy marsh29.05.2011. u 22:43
    tajfun!
    randy marsh