Liga prvaka - Završnica, finale, 29.05.2011.
Barcelona
Barcelona 27:24 Atletico de Madrid
Atletico de Madrid

Barceloni i rukometni naslov

Damir Žbulj • nedjelja, 29.05.2011.
Barceloni i rukometni naslov
Foto: EPA

Rukometna Liga prvaka stigla je do svog vrhunca, a u španjolskom finalnom obračunu na suprotnim stranama terena našli su se Ciudad Real i Barcelona. Iskustvo prošlogodišnjeg finala, gdje su nakon preokreta poraženi od njemačkog Kiela, dobro je došlo rukometašima Barcelone. Ove godine u Kölnu nisu dopustili da se povijest ponovi, odigrali su odličnu utakmicu i tako stigli do svog novog, osmog, europskog naslova.

Barcelona i Ciudad Real dva su najuspješnija španjolska rukometna kluba u posljednjih 15-ak godina. Barcelona je naslov europskog prvaka osvajala ukupno sedam puta, ali posljednji naslov datira još iz 2005. godine. Prošle sezone izgubili su finalnu utakmicu od njemačkog Kiela, dok su ove sezone, nakon osvajanja domaćeg prvenstva, dominaciju željeli potvrditi novim europskim trijumfom. Ciudad Real je titulu najboljeg u Europi osvajao tri puta, posljednji put prije dvije sezone i sigurno nisu željeli olako prepustiti naslov velikom rivalu u petom svešpanjolskom finalu Lige prvaka u povijesti.

ŠARIĆ I BRANIO I ZABIJAO

Danijel Šarić, vratar Barcelone, odlično je obavio svoj posao, u prvih 30 minuta upisao je fantastičnih 11 obrana, uz dva obranjena sedmerca Lazarovu i Parrondu. U 24. minuti iskoristio je nepažnju protivničkog vratara Hombradosa, koji je napustio svoj gol, a Šarić je iz svog vratarskog prostora poslao loptu u Realovu mrežu. Do kraja utakmice obranio je čak 21 udarac protivničkih igrača.

Veliki hendikep za Ciudad Real bio je izostanak njihova vratara Arpada Šterbika, koji je pretrpio ozljedu gležnja na početku polufinalnog dvoboja i nije bio spreman za veliko finale. Utakmicu je Barcelona otvorila s dva pogotka, ali golovima Alberta Entrerriosa i Jurkiewicza Ciudad Reala stiže do izjednačenja.

Za mali broj pogodaka u početku susreta zaslužni su vratari i Barce i Reala, Šarić i Hombrados, ali i tehničke pogreške na obje strane terena. U desetoj minuti Noddesbo s crte postiže svoj treći pogodak za novo izjednačenje na utakmici.

Izjednačena utakmica nastavlja se i u narednom periodu igre, a na isteku 15. minute, nakon kontre Parronda, rezultat je ponovno u egalu, bilo je 7:7. Šarić svoju odličnu večer potvrđuje obranom sedmerca Lazarovu, a na ulazu u 20. minutu, golom Cheme Rodrigueza, uz igrača manje na terenu Ciudad Reala, rezultat je ponovno izjednačen, na semaforu je 9:9.

U posljednjih pet minuta ulazi se s prednošću Barce od dva pogotka razlike, bilo je 12:10, ali golovima Igropula i Ugaldea iz kontre u 28. minuti odlaze na plus četiri. Posljednje dvije minute pogodaka nije bilo pa je rezultat na poluvremenu ostao 14:10 za Katalonce. Barcelonu je u prvih 30 minuta predvodio Noddesbo s pet pogodaka, iz šest pokušaja, dok je Šarić obranio 11 lopti. Kod Ciudad Reala najviše se istaknuo njihov vratar Hombrados s 10 uspješnih obrana.

OPROŠTAJ ROMERA SA STILOM

Lijevom vanjskom igraču Barcelone Ikeru Romeru, legendi kluba, ali i španjolskog rukometa, finale Lige prvaka bila je posljednja utakmica za Katalonce. Nakon osam godina provedenih u Španjolskoj odlazi u Njemačku u Füchse Berlin kao osvajač rukometne Lige prvaka.

U nastavak utakmice igrači Ciudad Reala ulaze odlučni da što prije smanje rezultatski zaostatak, nakon četiri minute igre rezultat je 15:12, ali tada igraći Reala ne koriste svoju priliku za priključak. Kontru Källmana fantastično skida Šarić, u idućem napadu Abalo puca preko gola. Nakon tih promašaja Barcelona radi veliku seriju, postiže četiri uzastopna pogotka i golom Rutenke u 40. minuti odlazi na velikih 19:12.

U narednim minutama Ciudad Reala ipak uspijeva malo smanjiti prednost protivnika. Barca zabija tri pogotka, a Real šest te je u 48. minuti ponovno 'samo' četiri razlike. Međutim, više od toga nije išlo. Barcelona sedmim golom Noddesboa diže na plus pet, a Tomas s desnog krila, i Garcia osam minuta prije kraja, vraćaju na velikih sedam pogodaka prednosti.

Lagano opuštanje Barcelone u posljednjim minutama iskoristili su rukometaši Ciudad Reala. Smanjili su prednost do kraja utakmice na tri pogotka, ali pobjeda Barce nije došla u pitanje, a konačni rezultat finala zaustavio se na 27:24. Nove europske prvake u obrani je predvodio vratar Danijel Šarić, koji je upisao nevjerojatnu 21 obranu. Napadački je najbolje raspoložen bio Noddesbo sa osam postignutih golova, za što mu je trebalo samo deset pokušaja. U ekipi poraženih Alberto Entrerrios zabio je četiri gola, Lazarov je zabio pet, ali iz deset pokušaja. Vratar Hombrados također je odlično obavio svoj posao, upisao je 16 obrana, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi Barcelona.

Liga prvaka - Završnica

finale

Barcelona27:24Atletico de Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2011. u 22:49
    futsal=mali nogomet
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 23:31
    Kako je branio ovaj saric danas to je strasno ...hoces sedmerac lazarovu , crtu a pnog svedjanina kallmana je izludio ...imao je 0-5 sut do zadnje minute kad je zaio jedan .
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 23:11
    A mali nogomet , hihihi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 23:00
    mislim Celje 2004...
    Obrisan korisnik
  • randy marsh29.05.2011. u 22:46
    kad je zadnji put prvak bio van Asobal i Bunedes lige? Montpelier 2003?
    randy marsh