Tenis

Azarenka maršira, borbena Šarapova

Ivor Krapac • ponedjeljak, 30.05.2011.
Azarenka maršira, borbena Šarapova
Foto: EPA

Doznali smo i preostale četiri četvrtfinalistice ženskog turnira Roland Garrosa. U donjem dijelu ždrijeba će među posljednjih osam igrati Viktorija Azarenka i Na Li, odnosno Marija Šarapova i Andrea Petkovic...

Gledajući renking, ništa neočekivano nije se dogodilo drugog dana osmine finala turnira tenisačica na Roland Garrosu. Ipak, s obzirom na formu u kojoj je došla u Pariz, devetopostavljena Petra Kvitova bila je blaga favoritkinja protiv šeste nositeljice Na Li, sedme na svijetu - Kineskinji zemlja nije najdraža, a pored toga, nedavno je u polufinalu Madrida protiv Kvitove izgubila sa 6:3 i 6:1, ali na većoj sceni i jačem turniru, bolje se snašla iskusnija igračica.

29-godišnja Kineskinja slomila je svoju osam godina mlađu ljevoruku suparnicu s 2:6, 6:1 i 6:3, a na tom putu, okrenula je i zaostatak od 3:0 u trećem setu. Na Li, finalistica Australian Opena s početka sezone, ovime je postala prva kineska igračica u četvrtfinalu Roland Garrosa - već je naviknuta na rušenje ovakvih barijera, ovo joj je samo još jedna.

Azarenka - Na Li 1-3

2008., Gold Coast, tvrda podloga, finale, 4:6, 6:3, 6:4 za Na Li
2009., Tokio, tvrda podloga, četvrtfinale, 7:6(7), 4:6, 7:6(4) za Na Li
2010., Montreal, tvrda podloga, osmina finala, 6:3, 6:3 za Azarenku
2011., Australian Open, tvrda podloga, osmina finala, 6:3, 6:3 za Na Li

Recept za takav procvat na podlozi koju inače baš i ne voli? Nije da nešto insinuiramo, ali Na Li je sama priznala da je dobro došlo što se malo udaljila supruga, barem profesionalno, s obzirom da joj je suprug bio i trener. Odnedavno tu ulogu ima Danac Michael Mortensen, a s njime je stigla u polufinale Madrida i Rima, a zatim i četvrtfinale u Parizu - prije toga, bila je u lošoj seriji, sa samo jednom pobjedom na pet turnira nakon finala Australian Opena, protiv Anastasije Sevastove u prvom kolu Stuttgarta.

Nakon iskušenja koje je prošla protiv Kvitove, iskusnu Kineskinju u četvrtfinalu čeka vjerojatno još i veće, ogled s četvrtom nositeljicom Viktorijom Azarenkom, koja je dosad u Parizu prošla sve prepreke bez ikakvih problema. Bjeloruskinja je odradila osminu finala sa 6:2 i 6:3 protiv Jekaterine Makarove, jedne od šest Ruskinja u ovoj fazi turnira, čime je nastavila trend glatkih pobjeda.

Nitko drugi nije došao do četvrtfinala tako uvjerljivo, a iako tu nešto ima u konkurenciji, s obzirom da je, prije Makarove, Azarenka na putu imala Andreju Hlavačkovu, Pauline Parmentier i Robertu Vinci, 17 izgubljenih gemova u četiri meča ipak ne možete gurnuti u drugi plan - četvrtopostavljena Bjeloruskinja igra jako dobro.

O drugoj polufinalistici u donjoj polovici ždrijeba odlučivat će Marija Šarapova i Andrea Petkovic, koja se probila u svoje drugo Grand Slam četvrtfinale u karijeri, ujedno i drugo zaredom, nakon što je jednako daleko bila i u siječnju na Australian Openu.

Šarapova nije baš briljirala, ali ono što redovito ima, želju da se bori dok god ima šansi, pokazala je i u ogledu s Agnieszkom Radwanskom. Poljakinja je imala 4:1 u prvom setu, dok je u drugom vodila s 5:3 i nakon toga imala ukupno pet set-lopti, 15:40 na servisu Šarapove u devetom gemu tog seta, pa 40:0 na svojem servisu za set gem kasnije. Završilo je sa 7:6(4) i 7:5 za sedmopostavljenu Ruskinju.

Šarapova - Petkovic 2-1

2010., Cincinnati, tvrda podloga, drugo kolo, 6:3, 6:1 za Šarapovu
2011., Australian Open, tvrda podloga, osmina finala, 6:2, 6:3 za Petkovic
2011., Miami, tvrda podloga, polufinale, 3:6, 6:0, 6:2 za Šarapovu

Prolaskom u četvrtfinale, Šarapova je proslavila svoju ukupno devetu pobjedu zaredom, u nizu koji je započela na nedavnom putu do naslova u Rimu. Na Roland Garrosu je peti put ovako daleko, nakon polufinala iz 2007. godine i još tri poraza među posljednjih osam ('04., '05., '09.), a za korak više čeka je Andrea Petkovic, koja je spriječila četvrtfinalni ogled sunarodnjakinja i dobrih prijateljica.

Njemačka igračica rodom iz Tuzle rastužila je Ruse s 6:2, 2:6 i 6:4 protiv Marije Kirilenko, izdržavši povratak svoje suparnice u drugom setu, ali i u trećoj dionici, u kojoj je ruska tenisačica dostigla break zaostatka - no, drugi break Petkovic u tom setu, kod 4:4, pokazao se ključnim.

Prvi njemački ženski reket, tako, i dalje uživa u najuspješnijoj sezoni karijere. Petkovic je trenutno 12. na svijetu, nikad nije bila bolje rangirana, a prođe li i četvrtfinale, prekinut će njemačko čekanje na polufinalisticu nekog Grand Slam turnira još od 1999. godine, kada je Steffi Graf bila među posljednje četiri na Wimbledonu. Podsjetimo, Graf je tada prošla u finale pobjedom nad Mirjanom Lučić, dok ju je u borbi za naslov nadjačala Lindsay Davenport.

Roland Garros, tenisačice, osmina finala: N. Li (Kina, 6) - Kvitova (Češka, 9) 2:6, 6:1, 6:3, Azarenka (Bjelorusija, 4) - Makarova (Rusija) 6:2, 6:3, Šarapova (Rusija, 7) - A. Radwanska (Poljska, 12) 7:6(4), 7:5, Petkovic (Njemačka, 15) - Kirilenko (Rusija, 25) 6:2, 2:6, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis30.05.2011. u 22:40
    osim na li, samo istočnoeuropske predstavnice. svaka čast!
    cameosis