Tenis

Vekić i preko Japanke

Iz Pariza: Maja Giljanović • utorak, 31.05.2011.
Vekić i preko Japanke

Nakon hrvatskog prvaka Mate Delića i prvakinja Hrvatske do 18 godina Donna Vekić izborila je osminu finala juniorskog Roland Garrosa. 14-godišnja Osječanka je protiv Miyu Kato izgubila prvi set, ali Japanku je u nastavku ostavila na pet gemova i izborila susret protiv prošlogodišnje polufinalistice, bivše prve juniorke svijeta i druge nositeljice Irine Hromačeve.

Nakon 6:2, 6:2 protiv Chloe Pacquet u prvom kolu Donna Vekić je u drugom protiv Miyu Kato ispustila prvi set na turniru, ali i protiv dvije godine starije Japanke pronašla je recept i izborila osminu finala juniorskog Roland Garrosa.

14-godišnjakinja je do pobjede mogla i lakše: u prvom je setu ona bila ta koja je prva stigla do breaka (3:2), ali prednost je na svom početnom udarcu ispustila odmah u sljedećem gemu. U devetom gemu propustila je break-loptu za servis za set, a cijenu je platila u sljedećem gemu kad je sama servirala za ostanak u setu. Kato je izborila 15:40 i nakon 40 minuta igre iskoristila odmah prvu set-loptu (6:4).

U drugom setu Vekić je od početka ubacila u višu: osigurala je break u prvom gemu i za nepunih 25 minuta odjurila na 5:0. Kato je vratila jedan break, ali svoj je servis na 1:5 izgubila bez osvojenog poena i nakon sat i pet minuta rezultat u setovima bio je 1:1.

Japanka je u trećem ponovno podigla razinu igre i prvu prijetnju poslala na prvom servis-gemu Osječanke: izborila je break-loptu, ali jedan servis-winner, jedan neobranjivi servis i jedna neprisiljena pogreška protivnice bili su dovoljni da Vekić povede 1:0. Kato je do prednosti na koncu stigla u petom gemu, ali Vekić je izgubljeno odmah i vratila (3:3) i svoj servis više nije dovela u pitanje. Japankin je zamalo uzela u osmom gemu, ali nakon što je Kato pomogla mrežica kod rezultata 3:4 i u tom je trenutku spasila od breaka Vekić je poput furije zaigrala na 5:4. Na servisu protivnice izborila je tri vezane meč-lopte i nakon sat i 54 minute u svom prvom GS nastupu izborila i prvu osminu finala.

U osmini je čeka težak ispit: druga nositeljica, bivša prva juniorka svijeta i prošlogodišnja polufinalistica Irina Hromačeva. 16-godišnja Ruskinja u Pariz je doputovala dva tjedna nakon osvojenog naslova na prestižnom turniru „Citta di Santa Croce“, protiv Christine Makarove (6:2, 6:1) i Carol Zhao (6:3, 6:4) nije još ispustila ni set, a s Vekić se dosad nije sastajala.

Roland Garros, 2. kolo, juniorke:
VEKIĆ (Hrvatska) – Kato (Japan) 4:6, 6:1, 6:4

Foto: Dana Anders

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!