Tenis

Donna Vekić zaintrigirala i Wilandera

Iz Pariza:Maja Giljanović • srijeda, 01.06.2011.
Donna Vekić zaintrigirala i Wilandera

Teški uvjeti i druga nositeljica s druge strane mreže u ovom su se trenutku pokazali previsokom preprekom za Donnu Vekić. 14-godišnja Osječanka u svojoj je prvoj osmini finala na Grand Slam turnirima izgubila od dvije godine starije Irine Hromačeve, ali da među dva talenta nije riječ o velikoj razlici najbolje pokazuje da je hrvatska prvakinja u kategoriji do 18 godina u oba seta ispustila break prednosti.

Fizioterapeut Donne Vekić Miki Nikolić nakon poraza 14-godišnjakinje u osmini finala Roland Garrosa od druge nositeljice Irine Hromačeve nije bio razočaran: “Ruskinja je sjajna igračica, prošle je godine ovdje igrala u polufinalu, druga je juniorka svijeta, a lani je bila i na broju jedan. Dvije je godine iskusnija od Donne i upravo joj je to iskustvo pomoglo da se bolje aklimatizira na uvjete na terenu, lakše se prilagodila jakom vjetru. Nemamo razloga biti nezadovoljni, s nepunih 15 godina“ (krajem lipnja Donna puni 15. rođendan i najmlađa je od svih u trećem kolu, od pete nositeljice Monice Puig primjerice gotovo pune tri godine, nap. a.) “probila se među 16, napravila je veliku stvar“.

Razočaranju uistinu nema mjesta. Osječanka je u svom prvom nastupu na jednom Grand Slamu osminu finala izborila pobjedama protiv Chloe Pacquet (6:2, 6:2) i Miyu Kato (4:6, 6:1, 6:4), a da ni Hromačeva nije nedostižna i to u vrlo skorom roku Vekić je pokazala i tijekom 80 minuta dugačkog susreta koji je zaintrigiran pratio i biši prvi tenisač svijeta i sedmerostruki Grand Slam pobjednik Mats Wilander.

U oba seta, naime, Vekić je bila ta koja je prva stizala do breaka. U prvom setu prvo je u drugom gemu spasila 15:40 na svom servisu da bi u narednom gemu nakon 30:0 Hromačeve nanizala četiri poena, na break-lopti drugi servis Ruskinje napala forhendom i povela 2:1, a u drugom je napala odmah na prvom servisu Hromačeve, stigla do tri vezane break-lopte i osigurala vodstvo od 1:0.

Vodstvo je u oba slučaja, nažalost, bilo kratkog daha. Hromačeve su u prvom vratila na 2:2, svoj prvi break prednosti osigurala u šestom gemu (4:2), ali ni Vekić se nije predavala. Odmah u idućem gemu iskoristila je drugu break-šansu i vratila se u ravnotežu samo da bi, međutim, kod rezultata 4:5 na servisu za set još jednom poklekla i nakon 45 minuta pala u zaostatak od 1:0 u setovima (4:6). I u drugom setu Hromačeva je izgubljeni servis vratila smjesta u narednom gemu, a ključni je break osigurala u četvrtom i odvojila se na 3:1. Bez poteškoća je držala vlastiti početni udarac, a na servisu Vekić još je jednom napala i pobjegla na 5:1. Prvi servis za set Hromačeve Vekić je spasila i smanjila na 2:5, ali nakon sat i 20 minuta još je jednom izgubila svoj i završila svoj nastup u Parizu (2:6).

Roland Garros, osmina finala, juniorke:
VEKIĆ (Hrvatska) – Hromačeva (Rusija, 2) 4:6, 2:6

Foto: Dana Anders

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2011. u 12:41
    priznajem d nisam bas neki poznavatelj hrvatskog tenisa ali mi je jako drago zbog te cure, valjda je okruzena dobrim ljudima koji znaju svoj posao te da ce je znati iz nje izvuci maksimum kako bi se svi zajedno mogli veseliti njenim uspjesima i u seniorskoj kategoriji
    Obrisan korisnik
  • Zdren01.06.2011. u 14:36
    mlada nada ženskog hr tenisa. valjda će se razvit kak spada i uspjet preskočit barijeru juniori -> seniori, dakako, kad za to dođe vrijeme.
    Zdren