Nogomet

Balakov: "Samo rad, red i disciplina"

S Poljuda: Vedran Babić • utorak, 31.05.2011.
Balakov: "Samo rad, red i disciplina"
Foto: www.hajduk.hr

Nekoć slavni bugarski nogometaš Krasimir Balakov predstavio se okupljenim novinarima u press salonu Poljuda. Nije bio od velikih riječi, nije obećao naslov, ali je rekao kako će uz njegov forte, rad, red i disciplinu, dati sve od sebe da to ipak ostvari...

Poljudska "sedma sila" dočekala je novog Hajdukova trenera Krasimira Balakova, koji je stigao u društvu predsjednika uprave Hrvoja Maleša, člana uprave zaduženog za struku, Mila Nižetića, novog glasnogovornika Ante Bilića te prevoditelja s njemačkog, Ivice Čovića.

"Puno je ljepša atmosfera sad na predstavljanju trenera nego onda kad se predstavljala nova uprava. Vidim puno osmijeha i pozitivnu atmosferu, nova uprava dala je sve od sebe da počnemo graditi kuću od temelja. Mislim da smo u prvih mjesec dana pokazali da smo na pravom putu. Temelj je trener, on je bio naš izbor, naša želja. Ja sam zadovoljan sa svim dogovorenim s trenerom i nadam se dobroj suradnji." - Hrvoje Maleš, predsjednik uprave.

U svom prvom obraćanju novinarima 45-godišnji Balakov prvo je na hrvatskom prozborio: "Mogu pričati hrvatski. Doduše, ne tako dobro, ali razumije se." Onda je ipak nastavio na njemačkom uz povremene "izlete" na hrvatski.

"Sretan sam i zadovoljan. Hajduk je klub bogate tradicije. Zadnjih 5-6 godina nije osvojio prvenstvo i imao sam dovoljno razloga za dolazak i motiva za rad. Ja sam trener koji vrlo rado radi i koji ne priča mnogo, ali držim do komunikacije među nama. Ja sam trener koji drži do discipline, reda i hijerarhije. Vjerujem da će nam zajedno biti dobro jer znam kako nogomet funkcionira. Imat ćemo uspona i padova, ali je jako važno da budemo realni i pošteni jedni prema drugima."

Novinare je zanimalo koliko Balakov zapravo poznaje aktualni kadar Hajduka? "Jako puno sam vidio, 2-3 dana već sjedim s Nižetićem i imamo dugih razgovora. Vidio sam već 6-7 utakmica na DVD-ima, ali nije korektno da izdvajam neke igrače zasebno. Imam i dobre prijatelje u Hrvatskoj od kojih sam dobio dosta informacija. Klubu sam predstavio svoju filozofiju i ujedinili smo se na tom sportskom tragu. Svim igračima koji se nalaze pod ugovorom dat ću priliku da se dokažu kako bismo pojačali konkurenciju unutar momčadi i stvorili bolji temelj za uspjeh."

"Imali smo tri imena u kombinaciji, nije bilo lutanja u procjeni. Odlučili smo se za Balakova, ocijenili smo da je on najbolje rješenje. Držimo da je toj spoj osobe koja ima naš mentalitet, njemačku filozofiju nogometa i koja je u stanju ostvariti ove ciljeve koje smo mi zacrtali. Nije nevažno da je osoba karizmatična, da je bila veliki svjetski igrač, autoritativan i beskompromisan, koji poštuje disciplinu, rad i red. On je osoba s najboljim mogućim kvalitetom koji može podignuti razinu igrača i igre. Nije nevažno ni da se dobro služi hrvatskim jezikom, što je vrlo važno u komunikaciji s igračima." - Milo Nižetić, član uprave zadužen za struku.

Je li Balakov svjestan da je Hajduk klub u kojem nema puno vremena za uhodavanje, da se pobjede traže odmah i iz utakmice u utakmicu? "Jasno mi je da nema puno vremena. Znam kakva je situacija u prvenstvu. Morat ćemo angažirati neke igrače da bismo mogli krenuti onim putem zbog kojeg sam i došao. Došao sam prekinuti ovu sušu što se naslova tiče, ali kao ozbiljan čovjek ne mogu jamčiti naslov. Ne želim širiti nestvarnu i neutemeljenu euforiju, ali došao sam ovdje da stvorim temelje za to."

Već se davno zna da su Hajduku nasušno potrebna pojačanja, prvenstveno na pozicijama desnog bočnog, zadnjeg veznog i napadača, no Balakov kaže kako će na pripreme krenuti s kadrom koji mu je trenutno na raspolaganju. "Sve ćemo temeljito analizirati i pokušati doći do igrača koji nas mogu odvesti naprijed. Svi bismo željeli da u pripreme krene onaj kadar s kojim računamo, no vremena je premalo i to nije uvijek moguće. Učinit ćemo sve da kako bi barem 80% kadra bilo na pripremama, no ne možemo isključiti opciju dovođenja jednog ili dvojice igrača tijekom priprema. Nakon što pripreme odradimo, maksimalno ću raditi s 22 igrača i 3 vratara."

Također, otvoreno je i pitanje čovjeka koji će biti njegov pomoćnik. "Te su stvari prilično jasne, ali postoji još nekoliko pojedinosti koje treba razjasniti. U kombinaciji su dva strana i dva hrvatska stručnjaka", rekao je nekoć slavni bugarski nogometaš.

Balakov se nije dao "navući" na novinarske "udice" i pitanja o stilu nogometa koji će njegovati (da li je on trener s kojim ćemo gledati utakmice rezultata 4:2 ili 1:0), te je samo kratko odgovorio: "Nadam se uspješnom nogometu."

O eventualnom dolasku iskusnog reprezentativca Josipa Šimunića Balakov je samo kratko prokomentirao da je igrač takvoga nivoa uvijek dobrodošao u Hajduk, a dodao je i da zna da Hajduk ima posebne navijače i kako oni mogu biti 12. igrač. "Ali, moramo zaslužiti njihovu potporu. Ona će sigurno doći ako igrači na terenu budu "krvarili", dodao je.

Predsjednik Maleš objavio je i kako je s Balakovom potpisan ugovor na dvije godine, s tim da se on automatski produžuje na treću ukoliko se u drugoj osvoji naslov. O dolascima i odlascima igračima nije htio puno pričati, kazavši kako bi svaka eventualna informacija koju objavi mogla stvoriti dodatne probleme.

Foto: hajduk.hr

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 16:42
    a čovjek će odtrenirati koju utakmicu, pa će dobit otkaz ili prihvatiti bolju ponudu a na klupu hajduka će doć vučević, miše, poklepović, vulić ili katalinić pa tako u krug i krug.....
    Obrisan korisnik
  • gaijin31.05.2011. u 14:06
    http://www.youtube.com/watch?v=0uCTJ7hkX-k
    gaijin
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 13:44
    jesu li ga upoznali sa sinovcicem i sosom ili to planiraju poslije???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 13:38
    Je MALi :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2011. u 13:33
    ako bude u pola dobar trenet ka šta je bio igrač bit će dobro.
    Obrisan korisnik