Tenis

Dodig zaustavljen u finalu

Ivor Krapac • subota, 18.06.2011.
Dodig zaustavljen u finalu
Foto: EPA

Ivan Dodig nije došao do naslova na ATP turniru na travi nizozemskog Hertogenboscha. Treći hrvatski reket u finalu nije uspio usporiti raspoloženog Rusa Dmitrija Tursunova, koji ga je nadjačao sa samo pet izgubljenih gemova, uz nešto veću borbu u prvom setu...

Kišom produženi subotnji program na ATP turniru u Hertogenboschu okončan je pobjedom Rusa Dmitrija Tursunova, koji je došao do svojeg sedmog naslova na Touru. Nepostavljeni 28-godišnji Rus je u finalu sa 6:3 i 6:2 bio jači od četvrtog nositelja Ivana Dodiga, koji se nadao naslovu u svojem drugom ATP finalu u karijeri. No, za razliku od PBZ Zagreb Indoorsa ranije ove sezone, kada je na završnoj prepreci pobijedio Michaela Berrera, Ivan je ovog puta naišao na daleko raspoloženijeg suparnika. Ruski tenisač dominirao je kroz praktički cijeli meč i zasluženo uzeo titulu.

Nakon što su gotovo dva sata čekali na početak meča zbog kiše i oko 16:15 sati konačno dobili priliku izaći na teren, Tursunov je prošao prvim setom uz break kod vodstva od 2:1, kada je na drugoj break-lopti u gemu zaključio poen na mreži, odigravajući visoki bekhend-volej na koji Dodig nije imao odgovor. Gem potom Rus je prošao svoj najteži izazov na servisu u prvoj dionici, kada je držao za 4:1 nakon 15:40 i još jedne Ivanove break-lopte.

Tursunovu drugi na travi

Tursunov je pobjedom nad Dodigom dovršio pohod do svojeg drugog ATP naslova na travnatim terenima. Prije dvije sezone bio je pobjednik Eastbournea, a do ove subote, bila je to njegova posljednja titula na ATP Touru.

Prethodne naslove Rus je uzeo 2006. u Mumbaiju, '07. u Indianapolisu i Bangkoku i '08. u Sydneyju i Metzu. S novom titulom, prema Wimbledonu krenut će s dodatnim samopouzdanjem, a na londonskoj travi ga u prvom kolu čeka Latvijac Ernests Gulbis.

Nepostavljeni ruski igrač je kroz cijeli set bio agresivniji od hrvatskog aduta, nije se plašio riskirati i preuzimati inicijativu prije nego se ušlo u neku dužu, ne toliko zahtjevnu izmjenu, a uz takav pristup uspio je proći i još jedan izazov na servisu do kraja prve dionice. Kod zaostatka od 5:3 Dodig se vratio od 30:0 do 30:30, da bi u narednom poenu imao odličnu priliku za dolazak do break-lopte, ali s otvorenim cijelim terenom, pogodio je smeš točno na mjesto na kojem je stajao Tursunov, što je Rus kaznio prolazom bekhend-paralelom. Ivanov suparnik tako je došao do set-lopte, koju je i iskoristio.

Kod 2:2 u drugom setu dogodio se kišni prekid koji je potrajao malo više od sat vremena. Prije pljuska, u prva četiri gema toga seta Dodig je dvaput držao servis s dosta muke, u prvom gemu sa spašenom break-loptom, koju je izvukao asom, a kod 1:1 nakon 30:30. S obzirom da je Tursunov bio u naletu, prisilni predah u svlačionicama možda je mogao pomoći Ivanu - no, na njegovu žalost, njegov suparnik nije bio ništa manje raspoložen ni nakon što su se vratili na teren.

U nastavku je Rus riješio stvar vrlo brzo. Prvi korak napravio je breakom za 3:2 u drugom setu, a dva gema kasnije je još jednom oduzeo Dodigov servis, dodatno umanjujući nadu hrvatskog aduta u povratak. Na suparnikovom servisu za pobjedu kod 6:3 i 5:2 Ivan je bio na izjednačenju, dalje od toga nije išlo.

Ipak, bez obzira što nije došao do naslova, treći hrvatski reket nema razloga biti nezadovoljan tjednom u Nizozemskoj. Ono što je prikazao na putu do finala, pogotovo u drugom setu polufinalnog dvoboja s Marcosom Baghdatisom, bilo je dobro zagrijavanje za Wimbledon, gdje ga u prvom kolu čeka kvalifikant. Do tog meča Ivan će imati još dovoljno vremena za odmor. S obzirom da nije u polovici ždrijeba s braniteljem naslova Rafaelom Nadalom, koji će u ponedjeljak otvoriti turnir na središnjem terenu, prvi nastup čeka ga u utorak.

ATP Hertogenbosch, 18.6.2011., finale: Tursunov (Rusija) - Dodig (Hrvatska, 4) 6:3, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cimbo18.06.2011. u 23:30
    Za sada ima sezonu iz snova, ako mu se poklopi mogao bi do kraja godine i u top 20.
    cimbo
  • Obrisan korisnik18.06.2011. u 22:08
    Mora mu odati priznanje na želji, upornosti i srcu! Malo mu Čilića poslati na trening...
    Obrisan korisnik
  • matcky9618.06.2011. u 19:19
    Ništa...ovaj....idemo u Wimbledon, Ivane!!!
    matcky96
  • zrinkec18.06.2011. u 19:16
    Šteta dobar turni, malo zakazao na kraju, no svejedno odličan turnir za njega i dokaz da na travi je dobar :D
    zrinkec
  • Obrisan korisnik18.06.2011. u 18:25
    dodig izgleda ko da je neki stari
    Obrisan korisnik