2. HNL, 1. kolo, 19.08.2011.
Hrvatski dragovoljac
Hrvatski dragovoljac 1:2 Junak
Junak

2. HNL: Lagator srušio Dragovoljac

Sa ŠNC "Stjepan Spajić": Damir Žbulj • subota, 20.08.2011.
2. HNL: Lagator srušio Dragovoljac
Foto: Roko Pavlinušić

Hrvatski dragovoljac neuspješno je u petak otvorio drugoligašku sezonu, neugodnim i pomalo iznenađujućim porazom od sinjskog Junaka u Sigetu. Dragovoljci su do ranog vodstva stigli autogolom Samardžića, ali u nastavku susreta, velikim preokretom, uz dva pogotka Lagatora u samo dvije minute, Junak stiže do prednosti koju je znalački sačuvao do kraja susreta.

HRVATSKI DRAGOVOLJAC - JUNAK SINJ 1:2 (1:0)

Druga HNL, prvo kolo

ŠNC Stjepan Spajić, Siget, Zagreb, gledatelja: 500

Suci: Jurica Mihalj, Dario Riđan, Davor Kožarec

Strijelci: Samardžić (ag. 8') / Lagator ( 50'. 52')

Hrvatski dragovoljac: Čović - Špehar, Kešinović, Husinec (Gregov 70'), Marković - Pejić (Celčić 71'), Janjetović (Čordaš 52'), Rašić, Sokić - Švarić, Vuka
Trener: Damir Biškup

Junak: Runje - Ajduković, Zorica, Mandac, Samardžić - Poljak, Šindik, Gale, Klarica (Perić 86') - Kozina (Sučić 65'), Lagator (Domazet-Lošo 83')
Trener: Mirko Labrović

Hrvatski dragovoljac neuspješno je završio svoju prošlosezonsku prvoligašku avanturu. Međutim, odmah po završetku prošle, krenulo se u operaciju ekspresnog povratka u najviši rang hrvatskog nogometa. Dio ekipe ostao je na okupu, a od istaknutijih pojedinaca otišli su Jazvić u Istru 1961, Brozović u Lokomotivu, nema više Zlatara. Međutim, možda i najveća promjena u odnosu na prošlu sezonu je odlazak Davora Mladine s mjesta prvog stratega ekipe. Proljetne dobre partije Crnih osigurale su mu angažmanu u Hajdukovom "B" sastavu, u Primorcu iz Stobreča, dok je na njegovo mjesto sjeo Damir Biškup, njegov bivši pomoćnik, ali i kratka zamjena na klupi u nekoliko prošlosezonskih prvoligaških kola.

Od ovosezonskih pojačanja najzvučnije ima je dolazak iskusnog napadača, 31-godišnjeg Slavonca Marijana Vuke, koji je nakon epizoda u Vukovaru, Osijeku, Marsoniji, Cibaliji, najdublji trag ostavio u Međimurju, a sada se skrasio u Hrvatskom dragovoljcu. Najzvučnije ime prošlosezonskog zimskog prijelaznog roka HNL-a, Eduard Husinec, koji je proljetni dio sezone proveo u madridskom Realu, ipak se nije nametnuo u Kraljevskom klubu te se vratio u Siget, u hrvatsku drugoligašku realnost.

Junak, devetoplasirana ekipa prošlosezonske Druge HNL, stigao je u Siget ne mareći za ambicije Crnih o brzom povratku u najviši rang hrvatskog nogometa. Odigrali su hrabru i pametnu utakmicu te su zasluženo stigli do bodova protiv neprepoznatljivog Dragovoljca.

Susret je započeo minutom šutnje za legendarnog predsjednika Hrvatskog dragovoljca Stjepana Spajića, čija se sedma godišnjica smrti obilježava u nedjelju, polaganjem vijenaca na zagrebačkom Mirogoju.

Darko Čordaš, igrač Hrvatskog dragovoljca: "Ne znam kako bih objasnio ovaj rezultat. Možda smo i malo podcjenjivački ušli u susret, jer Junak nema nekih zvučnih imena u sastavu. Od ove ekipe očekivanja su velika, ali i trebaju biti. Doživjeli smo veliko razočaranje, ali možda je i bolje da se to dogodilo na početku sezone, kao opomena za nastavak. U idućem kolu očekuje nas derbi u Dugopolju, nakon toga igramo dvije utakmice kod kuće pa se nadam da ćemo zaredati s boljim rezultatima."

U samom otvaranju utakmice Crni su zagospodarili terenom, a iz prve prave akcije stigli su i do pogotka. Brzonogi Pejić probio se po desnoj strani, uputio je oštar, prizemni ubačaj u kazneni prostor, a ne krivom mjestu u krivo vrijeme našao se Samardžić, koji nespretnom reakcijom loptu šalje u vlastitu mrežu.

Dominaciju u prvih pola sata Dragovoljci nisu iskoristili da postignu još koji pogodak. U 19. minuti gotovo identičnu akciju kao i kod prvog gola odigrali su po lijevoj strani, probio je ovaj put Švarić, a Mandac je skoro postigao novi autogol. U idućem napadu, nakon kornera, Kešinović je opasno tukao glavom, ali nije bilo promjene rezultata.

U posljednjih 15-ak minuta prvog dijela Junak se oslobodio pritiska domaćih te je u dva navrata opasno zaprijetio po gol Dragovoljaca. Nakon prodora Šindika po desnoj strani, na povratnu loptu natrčao je Jure Gale, no, Čović je odlično intervenirao. Na isteku prvih 45 minuta Kozina je krenuo sam prema vrataru Crnih, ali Čović još jednom spašava svoja vrata. Mogli su Dragovoljci i s 2:0 na odmor, ali Vuka nije stigao ubačaj Švarića na peterac Junaka.

Tino Lagator, igrač Junaka i dvostruki strijelac: "Mislim da smo igrali puno bolje od Dragovoljca i zasluženo dobili. Ovi golovi su zasluga cijele ekipe, dali smo sve od sebe i na kraju uspjeli. Oni su rano poveli, imali su veći posjed lopte, ali mi smo svoje šanse iskoristili. Ambicije se nisu promijenile nakon ove pobjede. Ekipa i dalje mora nastaviti s dobrim igrama, sezona će biti teška i cilj nam je skupiti što više bodova, kako bi ponovili barem prošlosezonski rezultat."

Nastavak susreta donio je sasvim drugačiji nogomet na travnjaku Sigetu. Hrvatski dragovoljac kao da je ostao u svlačionici, bez prave volje i ideje, čak i angažmana odigrali su igrači Damira Biškupa te je takvu igru Junak znao kazniti. Već nakon pet minuta igre u drugom poluvremenu gosti iz Sinja stižu do izjednačenja. Prema mišljenju sudaca, u akciji po desnoj strani terena igrači Junaka izbjegli su zaleđe, lopta u 16-ercu dolazi do Lagatora, koji zaobilazi Čovića i loptu sigurnim udarcem šalje u mrežu Dragovoljaca.

Potpuni šok za domaće dogodio se nakon samo dvije minute. Neobjašnjivo griješi obrana Crnih, snalažljivi Lagator ponovno dolazi do lopte i matira Čovića, za veliki preokret gostiju iz Sinja. Nakon nekoliko minuta 'traženja' po terenu, Dragovoljci su zaprijetili u 60., kada se Husinec, nakon kornera, našao u velikoj prilici za poravnanje rezultata. No, u neposrednoj blizini gola, loše reagira, promašuje loptu pa prednost ostaje na strani Junaka. U 66. minuti Švarić je glavom pucao s desetak metara, ali vratar Zlatko Runje, brat reprezentativca Vedrana, čupa loptu ispod grede.

Završnih 15-ak minuta susreta gosti su znalački čuvali rezultat, preko kontranapada opasno su prijetili na gol domaćeg sastava, a da nije bilo raspoloženog Čovića, mogao je Junak pospremiti još koju loptu u mrežu Dragovoljaca. Sučić, Gale i Perić imali su velike prilike u posljednjim minutama utakmice, ali na kraju, ostalo je 1:2 za goste. Junak je 'junačkom' partijom svojih nogometaša stigao do više nego zaslužene pobjede na otvaranju drugoligaške sezone.

Izjave trenera

Mirko Labrović, trener Junaka bio je i više nego zadovoljan, čak i presretan, konačnim ishodom ovog susreta: "Zahvalio bih se na gostoprimstvu svima u Hrvatskom dragovoljcu. Pomalo sam i iznenađen, nisam očekivao da ćemo pobijediti. Moji igrači su se zdušno borili, imali smo šanse koje smo pretvorili u golove, a po meni je rezultat možda mogao biti i uvjerljiviji. Međutim, izuzetno sam zadovoljan, čak bih rekao i presretan, jer smo na otvaranju druge lige debitirali pobjedom, ovo otvaranje prvenstva je kao u snu."

Trener Hrvatskog dragovoljca Damir Biškup nije znao objasniti što se to dogodilo u glavama njegovih igrača nakon dobrih prvih pola sata igre: "Čestitao bih Junaku na osvojena tri boda i pobjedi. Što se tiče nas, dobro smo otvorili utakmicu, rano smo poveli i umjesto da nakon toga mi vodimo igru, prepustili smo ju gostima. Junak je to iskoristio, okrenuli su rezultat, a moji igrač nisu više imali niti ideje niti moći da se vrate u utakmicu. Protivnička ekipa stvarno je dobro stajala na terenu, dosta su brzo igrali, a moji igrači jednostavno nisu bili niti agresivni, niti smo imali brzi protok lopte."

Osvrnuo se Biškup i na olako primljene pogotka: "Ne bih rekao da je obrana kriva za golove, kriva je cijela momčad, jer cijela momčad igra i obranu i napad. Da bi obrana igrala sigurnije, mora ju igrati i veza i napad. Nakon 2:1, cijela momčad se raspala, nisu više imali niti snage niti ideje, da se vrate u utakmicu. Ne mogu kriviti samo obranu , krivim kompletno cijelu ekipu. Pokušavam dokučiti zašto se desio taj pad, jer to su manje više igrači koji su igrali i prošle sezone, koji su u proljetnom djelu prvenstva bili među prve četiri ekipe u ligi, da nemaju vjeru u sebe, da nemaju moć kakvu su imali na početku, u prvih pola sata. Utakmica ne traje 30 minuta, 40 minuta. Oni to moraju prelomiti, žele li igrati nogomet na jednoj višoj razini ili će se zadovoljiti s ovim."

2. HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sesvete1:1Imotski
Dugopolje2:0Međimurje
Hrvatski dragovoljac1:2Junak
Pomorac2:1Solin
HAŠK2:1Radnik Legea
Mosor3:1Jaska Vinogradar
Gorica1:0Rudeš
1Dugopolje 2850:27+2357
2Pomorac 2863:30+3356
3Mosor 2836:16+2052
4Jaska Vinogradar 2847:32+1550
5Imotski 2826:21+542
6Rudeš 2842:33+941
7Gorica 2827:24+340
8Hrvatski dragovoljac 2836:37-140
9Radnik Legea 2834:31+339
10Junak 2829:27+239
11Solin 2835:45-1035
12Marsonia 1909 2825:50-2530
13Međimurje 2831:60-2922
14HAŠK 2833:52-1921
15Sesvete 2823:52-2916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!