Nogomet

Napadački Osijek na putu "šarenom" Dinamu

Sportnet • subota, 20.08.2011.
Napadački Osijek na putu "šarenom" Dinamu
Foto: Davor Sajko

Nakon dva susreta odrađena u petak, subota donosi još pet utakmica Prve HNL, a u prvom će planu biti gostovanje hrvatskog prvaka u Gradskom vrtu...

Nakon osvojenog boda u Parku mladeži, nogometaše Osijeka očekuje novo veliko iskušenje. U Gradski vrt stiže vodeći Dinamo koji je u mislima već u bubnju Lige prvaka iako izvrstan rezultat protiv Šveđana iz prve utakmice još treba potvrditi u uzvratu. U Osijeku vlada veliko zanimanje za ovaj dvoboj koji se nakon dugo vremena s pravom može nazvati derbijem.

Osječani su ove sezone odigrali niz vrlo kvalitetnih susreta, izuzev posljednjeg u Splitu i još su uvijek bez poraza, a vjeruju da će se taj niz i nastaviti unatoč neugodnoj tradiciji protiv lidera prvenstva. Trener Bilić najavio je otvorenu igru: "Igrat ćemo napadački kao i do sada jer je suludo braniti se protiv Dinama. Ovu utakmicu doživljavam kao ispit zrelosti svoje momčadi", izjavio je strateg bijelo-plavih.

Neće biti velikih promjena u sastavu u odnosu na susret protiv Splitovaca. Moguće je ga će u prvih jedanaest uskočiti Ibriks koji je napokon spreman, a Šorša bi se tada vratio na svoju poziciju u veznom redu. Tijekom tjedna Kvržić je imao problema s leđima i upitno je hoće li biti spreman. Osječani pozivaju navijače da ih podrže, a oni će se odužiti hrabrom i borbenom igrom.

Nedostaju: Pavličić, Perošević, Smoje, Kvržić (ozljede)

Premda se u taboru Dinama ne pokušava previše skrivati da je većina misli usmjerena prema Malmöu - velikoj pobjedi u srijedu i nadolazećem uzvratu - odnosno sve bližem plasmanu u Ligu prvaka, pred hrvatskim je prvakom nezgodno gostovanje kod ove sezone vrlo dobrog Osijeka. Toga je svjestan i trener Krunoslav Jurčić.

"Čeka nas neugodna ekipa u Osijeku, a na ruku nam ne ide ubrzan ritam jer imamo puno putovanja i utakmica. Osijek je ekipa koja je spoj iskustva i mladosti, tu su Smoje, Ljubojević, Vidaković, Špehar i ostali dobri igrači. Treba im posvetiti punu pažnju", najavio je Dinamov strateg.

U skladu i s prijašnjim najavama, Dinamo će u Gradskom vrtu istrčati u prilično "šarenom" udarnom sastavu. Prema Jurčićevim riječima, u sastavu će biti Cufre, Beqiraj, Kovačić, Šitum, Sylvestr i Tomečak. Standardniji prvotimci dobit će odmor prije puta u Švedsku, dok Leko ionako nema pravo nastupa zbog žutih kartona, a Kramarić još uvijek nije zaliječio ozljedu. Novopridošli Pokrivač debitirati bi mogao protiv Lučkog.

Nedostaju: Bišćan, Barbarić, Alispahić, Kramarić (ozljede), Leko (kartoni)

Tri poraza u nizu upalila su crveno svjetlo na stadionu pokraj Korane te momčad Srećka Lušića mora prekinuti taj negativan niz. Karlovčanima u goste dolazi Cibalia, a trener Karlovca ima samo riječi hvale za goste iz Vinkovaca.

"Vinkovčani su nekoliko zadnjih sezona u samom vrhu našeg nogometa, no u Karlovcu nijedan gost, osim Dinama, nije favorit. Obrana mora odigrati sigurnije, točnije i pametnije, a napad nam mora biti efikasan. Međutim, utakmicu neće dobiti ni obrana, ni srednji red, ni napadači nego cijela momčad", rekao je Lušić.

Strateg Karlovca još je istaknuo da nitko od njegovih igrača nije u dobroj formi i da očekuje da prorade Štefančić, Paracki i Husić. Zbog ozljeda za susret protiv Cibalije neće konkurirati stoper Čejvanović i veznjak Špišić. Osim toga, još je neizvjesno da li će nastupiti Enes Novinić: "Treniram već dva, tri dana i niša me ne boli. Nadam se da ću biti spreman za subotu".

Nedostaju: Čejvanović, Špišić (ozljede)

"Crvena lampica" upalila se prošli vikend u Vinkovcima. Nakon tri uzastopna poraza, od čega su dva na domaćem terenu, mnogi su počeli sumnjati u kvalitetu Cibalijinih igrača. Trener Vinkovčana Stanko Mršić najavio je gostovanje u Karlovcu kao utakmicu nakon koje će izaći njegova momčad izaći iz krize.

"Zanima me samo pobjeda. Ako budemo igrali kao ovaj tjedan na pripremnim utakmicama nema razloga za brigu. I Karlovac će tražiti pobjedu, no oni koji će istrčati dat će maksimum. Analizirali smo Karlovac, bit će promjena u igri, u zadnjoj liniji, na golu. Nema razloga za paniku, bodovi se uzimaju i kući i vani", najavio je susret Stanko Mršić.

Kao što je već najavio Mršić će napraviti nekoliko izmjena i u ovome susretu. Nedostajat će branič Dario Rugašević koji je već duže vrijeme "izvan stroja", a napadač Mladen Bartolović uvjeren je u uspjeh svoje momčadi: "Puno puta je Cibalia, kada je trebalo, odigrala dobro i ostvarila željeni rezultat, mislim kako će tako biti i protiv Karlovca."

Nedostaju: Rugašević (ozljeda)

Momčad Lučkog i u ovom će kolu igrati u Kranjčevićevoj nakon što su na istom stadionu kao gosti nesretno izgubili od Zagreba. Igrači Dražena Biškupa traže prvu pobjedu, no ne očekuje ih nimalo lagan posao protiv Splita koji također želi doći do sva tri boda.

Lučko je protiv Pjesnika odigralo vrlo dobro, ali i dalje ih muči problem realizacije. Dosad su zabili samo jedan pogodak, te će morati popraviti gol-razliku ukoliko žele pobjeći s dna ljestvice. U klubu se nadaju da će smjenu trenera u Parku mladeži okrenuti u svoju korist, ali i da će im se sreća konačno osmjehnuti.

Na prošloj utakmici teže se ozlijedio veznjak Elvis Sarić, a Biškup još uvijek ne može računati na Marka Lončara. U međuvremenu su klub napustili Hojski i Posinković, a otišao je i sportski direktor Marijan Vlak koji je našao trenerski angažman u Mađarskoj. Ipak, u Lučkom vjeruju u sadašnji kadar i povijesnu pobjedu.

Nedostaju: Sarić, Lončar (ozljede)

Tko čeka, taj dočeka. 14 mjeseci nakon što je "dobio nogu" Tonči Bašić vratio se na klupu matičnog kluba i ove subote će odraditi svoj trenerski debi u Prvoj HNL. Najavio je ofenzivan i oku atraktivan nogomet, no isto tako svjestan je da u kratkom roku ne može napraviti neke velike promjene unutar momčadi.

"Pokušat ćemo popraviti organizaciju igre. Tražit ću od igrača napadački stil igre, ali i da pri izgubljenoj lopti radimo pritisak te tražimo igru i posjed lopte. Gol se može primiti, ali se onda moraju dati tri. Analizirat ćemo igru svakog protivnika i inzistirati da se oni prilagođavaju nama, a ne mi njima."

Bašić u Kranjčevićevoj neće moći računati samo na suspendiranog Igora Budišu i jasno je da su tri boda imperativ nakon prošlotjednog remija kod kuće s Osijekom. Inače, ovo je prva etapa Splitove kontinentalne turneje. Nakon gostovanja u Zagrebu, kreću put Slavonskog Broda gdje ih u utorak čeka utakmica pretkola Kupa kod MV Croatije.

Nedostaju: Budiša (kartoni)

U drugom ovosezonskom domaćem prvenstvenom susretu Šibenik će ugostiti susjede sa Stanova. Dalmatinski derbiji uvijek su nudili posebnu draž, tako bi trebalo bi i ovog puta kada u međusoban susret momčadi ulaze nakon što su u prošlom kolu poražene. Cilj Narančastih je samo jedan, pobjeda, a umjetnički je dojam manje važan.

“Bitno je samo da osvojimo tri boda, nije uopće bitno kako, kaže trener Lokica i dodaje: “Zadar je do prošle utakmice u kojoj ih je Lokomotiva dobila, ali u zadnjih pet minuta utakmice, bio ugodno iznenađenje. Mislim da treba biti izuzetno strpljiv u toj utakmici i stalno kontrolirati loptu, kontrolirati sredinu terena. I biti pametan. Gledali smo sve, ali oni sigurno neće igrati kao što su igrali protiv Lokomotive.“

Nekoliko igrača ima problema s ozljedama: Kartelo ima slomljen prst na nozi, Bačelić-Grgić se žali na ložu, Tokić je preskočio trening u srijedu, u četvrtak je trenirao, Jelić je ponovno u konkurenciji, a pitanje je još što je s ozljedom Spahije koji je stradao na treningu u četvrtak.

Nedostaju: nitko

Domaći poraz od Lokomotive malo je pokvario atmosferu u redovima zadarskog prvoligaša uoči dalmatinskog derbija u Šibeniku. No, na gostovanje kod velikih rivala Zebić i igrači kreću s dozom optimizma, s obzirom na izdanja koja su ponudili u prva tri kola ove sezone.

Poslije poraza od Lokomotive Sinovčić je prozvao stručni stožer za nešto lošije vođenje dvoboja te izgleda da će u prvoj sljedećoj utakmici zadarski strateg promijeniti formaciju i vratiti se igri s jednim igračem u napadu. Trebao bi to biti Ivan Santini koji je u prva četiri kola već postigao tri pogotka.

Nedostajat će ovaj put Jure Jerbić kojeg i dalje muči ozljeda gležnja, a moglo bi doći i do određenih promjena u posljednjoj liniji sastava. No, unatoč tome i unatoč lošem lanjskom iskustvu sa šibenskim sastavom Zadrani se nadaju pozitivnom rezultatu. To bi u ovom slučaju bio i jedan osvojeni bod, dok bi sva tri bila dodatni bonus.

Nedostaje: Jerbić (ozljeda)

Varaždinu polako gori pod nogama zbog nedostatka bodova na kontu, što samo doprinosi ozbiljnosti situacije u kojoj se momčad nalazi. Zbog toga nema druge nego dati sve od sebe ne bi li se pobijedila Istra 1961.

Ponovno je najveći problem stručnog stožera obrana, koja je ostala dodatno osakaćena odlaskom Tkalčića u Švedsku, pa se u obrambenom redu i na pozicijama zadnjih veznih igrača mogu očekivati vrlo maštovita rješenja. To dakako nije dobra najava za susret, pa ostaje samo nada da je struka uspjela od četvrtka uigrati postavu za predstojeći napor. Dakako, dodatni je problem i to što se u srijedu nije moglo trenirati.

U utakmicu će Varaždinci bez obzira na sve ući maksimalno borbeno: "Tkogod da istrči, morat će dati sve od sebe, jer očekujem goropadnu Istru koja će željeti iskoristiti problematičnu situaciju u kojoj se nalazimo. Istra ima sve što mi nemamo, optimizam i samopouzdanje", kaže (još uvijek) trener Samir Toplak.

Nedostaju: Brlečić (ozljeda), Punčec (indisponiran), Tkalčić (otišao)

Nakon što su na Drosini stradali od Hajduka, nogometaši Istre 1961 u petom kolu Prve HNL putuju u goste kod Varaždina. Njihov domaćin još je uvijek na 'nuli', bez osvojenog boda iz četiri susreta, a Puljani se nadaju kako će tako i ostati nakon ovog dvoboja. Igrači Igora Pamića puni optimizma stižu u Barokni grad i to ne na Špancirfest, nego po bodove.

Paminjo nije htio ulaziti u probleme Varaždinaca, ali se ipak ovako osvrnuo na stanje u njihovoj ekipi: "Iako je puno igrača otišlo, ja ne vjerujem da će Varaždinci odustati od svog načina igre, sa puno dodira i igre u širinu. Ne postoji momčad koja nakon četiri poraza u nizu nije u psihološkom padu. Sigurno je da će igrati kao da im je život u pitanju."

"Oni će biti ti koji će u susret ući nervozni. Mi svakako ne smijemo popiti lagan i brzi gol. U svakom slučaju ako se zaustavi Vugrinec pola posla je odrađeno," Pamićev je recept za pobjedu, a od ovog kola strateg Istre 1961 moći će računati i na usluge 20-godišnjeg napadača hrvatskih korijena, Luku Mijaljevića, koji je stigao iz švedskog Örgrytea.

Nedostaju: Prahić, Roce, Marić (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Lokomotiva0:0Rijeka
Slaven Belupo3:2Inter-Zaprešić
Karlovac 19192:2Cibalia
Osijek0:4Dinamo
Lučko1:2Split
Varaždin2:2Istra 1961
Šibenik1:1Zadar
Hajduk4:0Zagreb
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.08.2011. u 19:41
    a leko u 4 kola vec uspio skupiti dovoljan broj zutih kartona
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2011. u 19:13
    Naprijed Osijek
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2011. u 17:53
    dinamo dobiva s dva razlike, pa pogledajte kakva im je "rezervna" momčad, ludilo, poharali bi cijelu ligu s tom močadi
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.08.2011. u 16:30
    SAMO OSIJEK !!!!!
    Obrisan korisnik
  • russell20.08.2011. u 14:03
    meni je smiješno što je tebe mama rodila
    russell