Tenis

Murray se još nije umorio

Ivor Krapac • petak, 14.10.2011.
Murray se još nije umorio
Foto: EPA

Andy Murray, drugi nositelj i branitelj naslova na Masters 1000 turniru u Šangaju, nadjačao je novog suparnika u svojoj pobjedničkoj seriji. Prvi britanski reket dohvatio je polufinale u najvećem kineskom gradu prolaskom kraj australskog kvalifikanta Matthewa Ebdena, koji mu je uspio parirati samo u ranoj fazi meča. Među posljednja četiri zaigrat će i David Ferrer, Feliciano Lopez i Kei Nishikori...

Poslije poraza od Rafaela Nadala u polufinalu US Opena, Andy Murray se zahuktao i ušao u uspješni niz koji traje i na šangajskom Masters 1000 turniru. Pobjednik Bangkoka i Tokija u ranijem dijelu azijske turneje u petak je produžio seriju na 13 uzastopnih dobivenih mečeva, a novi suparnik koji mu se našao na putu i s terena otišao s porazom bio je australski kvalifikant Matthew Ebden, 124. tenisač svijeta, kojeg je branitelj naslova ispratio sa 6:3 i 6:2.

Ebden je na početku meča predstavljao priličan problem za favorita, ali nakon što je Murray došao do svojeg prvog breaka u meču, u sedmom gemu prvog seta, sve je krenulo u očekivanom smjeru. Od zadržanog servisa kojim je poravnao na 3:3 u prvoj dionici, drugopostavljeni Škot dobio je ukupno sedam gemova zaredom, do vodstva od 6:3 i 3:0, da bi se u završnici meča riješio svih briga uz još jedan break u drugom setu.

"Mislim da mogu biti i bolji", osvrnuo se Murray nakon pobjede: "Servis je dobar, ali vjerujem da mogu igrati kvalitetnije u izmjenama s crte, a kao što sam već i govorio proteklih dana, ovdje su malo drugačiji uvjeti nego na turnirima na kojima sam bio proteklih tjedana pa je moguće da se tome još uvijek prilagođavam".

Dodig i Brazilac bez polufinala

Nakon pobjeda nad Španjolcima Felicianom Lopezom i Fernandom Verdascom u prvom kolu i petopostavljenom austrijsko-njemačkom kombinacijom Jürgen Melzer/Philipp Petzschner u osmini finala, Ivan Dodig i Brazilac Thomaz Bellucci nisu prošli još jednu prepreku u konkurenciji parova. U četvrtfinalu su ih sa 6:3 i 6:4 zaustavili četvrti nositelji, iskusni Indijci Mahesh Bhupathi i Leander Paes.

Indijski specijalisti za parove su, tako, ovog puta prošli sretnije s barem jednim Hrvatom na drugoj strani mreže nego je bio slučaj prošlog tjedna u Pekingu. U glavnom kineskom gradu su ih u četvrtfinalu sa 6:2 i 6:3 pobijedili Marin Čilić i Ivan Ljubičić.

Sljedeći suparnik drugog nositelja bit će Kei Nishikori, kojeg je očito jako podignuo nedavni reprezentativni uspjeh, Japanov povratak u Svjetsku skupinu Davis Cupa, u kojoj će njemu i suigračima prvi suparnik u sljedećoj sezoni biti Hrvatska. Poslije pobjede Japanaca u kvalifikacijskom ogledu s Indijom, Nishikori je bio polufinalist Kuala Lumpura, a nakon što na domaćem terenu u Tokiju nije imao sreće sa ždrijebom, uz poraz u prvom kolu protiv Davida Ferrera, u Šangaju se ponovno razbudio.

Za novi korak, 21-godišnji Japanac u petak je ubilježio 6:4 i 6:3 protiv 12-postavljenog Ukrajinca Aleksandra Dolgopolova, dohvativši svoje prvo polufinale na Masters 1000 turnirima. S ovom pobjedom, Nishikori je osigurao novi skok na ATP ljestvici. Umjesto na sadašnjem 47., sljedećeg tjedna naći će se blizu 30. mjesta na svijetu, što će mu biti novi renking karijere, a naravno, ima priliku i za veći pomak u slučaju da u subotu iznenadi Murraya.

U gornjem dijelu ždrijeba će o finalistu odlučivati dvojica Španjolaca, treći nositelj David Ferrer i nepostavljeni Feliciano Lopez. Ferrer je u prvom meču petka proslavio 6:7(5), 6:2 i 7:6(2) protiv desetopostavljenog Andyja Roddicka, dok je Lopez sa 6:2 i 6:4 prošao 15. nositelja, Nijemca Floriana Mayera, pobjednika nad Rafaelom Nadalom u osmini finala.

Ferrer je prolaskom kraj Roddicka proslavio svoju jubilarnu 50. pobjedu u sezoni, uzvrativši Amerikancu za poraz u osmini finala US Opena. Ovo im je bio deseti međusobni susret, a Španjolac sada vodi sa 6-4.

Lopez je pobjedom nad Mayerom ponovio doseg iz pretprošle godine, kada je u Šangaju igrao svoje jedino dosadašnje Masters 1000 polufinale. Tada nije završilo kako se nadao, kod zaostatka od 6:1 i 3:0 predao je Rafaelu Nadalu, a i ovog puta čeka ga težak izazov protiv sunarodnjaka: "David je trenutno među najboljima na svijetu, jasno je da ga neće biti lako svladati. Veliki je borac, jako je brz i odlično reternira, morat ću biti na razini na kojoj sam bio u četvrtak i petak ukoliko želim nastaviti pobjeđivati".

ATP Masters 1000 Šangaj, 14.10.2011., četvrtfinale:
F. Lopez (Španjolska) - Mayer (Njemačka, 15) 6:2, 6:4
Ferrer (Španjolska, 3) - Roddick (SAD, 10) 6:7(5), 6:2, 7:6(2)
Nishikori (Japan) - Dolgopolov (Ukrajina, 12) 6:4, 6:3
Murray (Velika Britanija, 2) - Ebden (Australija, Q) 6:3, 6:2

Parovi, četvrtfinale:
Fyrstenberg/Matkowski (Poljska, 6) - B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) 3:6, 6:4, 12:10
Llodra/Zimonjić (Francuska/Srbija, 3) - Lindstedt/Tecau (Švedska/Rumunjska, 8) 7:6(4), 3:6, 10:7
Bhupathi/Paes (Indija, 4) - Bellucci/Dodig (Brazil/Hrvatska) 6:3, 6:4
Mirnji/Nestor (Bjelorusija/Kanada, 2) - Almagro/Soares (Španjolska/Brazil) 6:2, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!