Nogomet

Hoće li i Inter slaviti u Varaždinu?

Sportnet • subota, 19.11.2011.
Hoće li i Inter slaviti u Varaždinu?
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ove subote očekuje nas niz interesantnih dvoboja u Prvoj ligi, od Intera koji odlazi u Varaždin s titulom favorita do Slaven Belupa koji to isto radi u Puli.

Nogometaši Zadra na svojim će Stanovima tražiti prekid negativnog niza od tri poraza u Prvoj ligi. Nakon što su igrači Dalibora Zebića pobijedili Dinamo, zaredale su tri utakmice u kojima nisu došli niti do boda, a danas im u goste dolazi Osijek.

Zadar se porazima od Cibalije, Slaven Belupa i Karlovca doveo u vrlo neugodnu situaciju tako da sad zauzima 11. mjesto na tablici, posljednje koje osigurava ostanak u ligi. Zadrani će protiv Osijeka zato ići na sva tri boda, a optimističan je i trener Zebić: "Vjerujem da ćemo protiv Osijeka ponovno krenuti s pobjedama", rekao je.

Strateg Zadra mišljenja je kako je njegovoj momčadi reprezentativna stanka došla u odlično vrijeme, a nju su iskoristili za odigravanje pripremnog susreta sa Šibenikom. Na Šubićevcu su slavili gostujući nogometaši, a jedini pogodak zabio je Ivan Čurjurić. Iako je Osijek pozicioniran šest mjesta više, u Zadru se nadaju petom ovosezonskom slavlju.

Nedostaju: nitko

Osijek na gostovanje u Zadar odlazi u ulozi blagog favorita, a to će potvrditi i pozicija na ljestvici. Iako momčad Vlade Bilića ne djeluje uvjerljivo kao u nekim susretima s početka sezone, i u ovoj je utakmici Osječanima cilj pobjeda kako bi ostali na petom mjestu MaxTV Prve lige.

Bijelo-plavi su nakon izborenog četvrtfinala Hrvatskog kupa u Maksimiru uvjerljivo svladali Lokomotivu, no u prošlom kolu nisu uspjeli pred svojim navijačima doći do sva tri boda protiv Šibenika. Iako su do pogotka mogli iz jedanaesterca, Marko Babić nije bio precizan, te je završilo 0:0.

Dobra vijest za sve navijače Osijeka je da se u sastav vraća Vedran Jugović nakon što je gotovo četiri mjeseca izbivao zbog ozljede. Za susret sa Zadrom neće konkurirati kapetan Ivo Smoje koji pauzira zbog kartona, a trener Bilić neće moći računati niti na Srđana Vidakovića za kojeg je sezona završena.

Nedostaju: Vidaković (ozljeda), Smoje (kartoni)

S optimizmom u susret protiv Lučkog ulaze nogometaši Šibenika. Dobre igre i rezultati u posljednje vrijeme, pogotovo na domaćem terenu, dobro su Narančaste naoružali dodatnom dozom samopouzdanja. Pa i u susret protiv novog prvoligaša ulaze s vjerom kako će uz dobru igru nastaviti s osvajanjem domaćih bodova, čime bi i definitivno uhvatili potpuni priključak s klubovima koji se nalaze u središnjem dijelu tablice.

Optimist uoči utakmice je trener Goran Tomić: "Lučko respektiramo maksimalno, isto igraju dobro, pogotovo u gostima. Međutim, prvenstveno ovisimo o nama samima. Ne sumnjam da ćemo uz podršku publike biti pravi. Mislim da nema niti jednog razloga da ne odigramo pravu utakmicu, kakve smo već odigrali u zadnje vrijeme na Šubićevcu."

Početni sastav neće doživjeti značajnije promjene. Izostaje tek ozlijeđeni Husmani, a u početni će sastav Čulić. Osim mladog Španje i već spomenutog Husmanija svi ostali igrači su na raspolaganju.

Nedostaju: Husmani, Španja (ozljede)

Na gostovanje u Šibenik momčad Lučkog odlazi s nadom u povoljan rezultat, a u klubu žele pobjedu kako bi pobjegli izravnom konkurentu za ostanak u ligi. I jedna i druga momčad imaju po 13 bodova, no Zagrepčani su trenutno u boljoj formi. Lučko je u posljednjih sedam susreta u Prvoj ligi izgubilo samo jednom, i to od Hajduka.

Sastav Željka Kopića u prošlom je kolu odigrao neriješeno s Lokomotivom u Kranjčevićevoj, a trener Lučkog vjeruje da na Šubićevcu njegovi igrači mogu slaviti: "Mi izuzetno cijenimo momčad Šibenika, koja radi evidentno kvalitetan posao u teškoj situaciji. No, spremni smo za taj izazov i odlazimo uzeti tri boda", rekao je.

Uoči ovog susreta Lučko su pogodile ozljede važnih igrača, a Kopić zbog kartona ne može računati niti na Fučeka, napadača koji s Novakom i Rakom dijeli prvo mjesto na klupskoj listi strijelaca. Za vrijeme reprezentativne stanke momčad je odigrala dva susreta, s Jadranom iz Tučepa i Zagrebom, te upisala dva remija.

Nedostaju: Petrak, Silva (ozljede), Fuček (kartoni)

Lokomotivu u 15. kolu MAXtv Prve lige očekuje težak ispit. Na Maksimiru će klub s Kajzerice ugostiti Hajduk, drugoplasiranu momčad na ljestvici. Ante Čačić, novi trener zagrebačkog prvoligaša, svoj debi na klupi Lokosa imao je u prošlom kolu prvenstva, a u prvoj utakmici pod njegovim vodstvom Lokomotiva je odigrala neodlučeno s momčadi Lučkog. Nakon tog susreta najavio je kako će dva tjedna reprezentativne pauze iskoristiti za "korigiranje grešaka", a je li u tome i uspio vidjet će se večeras.

Nogometaši Lokomotive vrlo su zadovoljni s novim trenerom. S mnogo optimizma očekuju susret protiv Hajduka i najavljuju dobar rezultat: "Siguran sam kako nećemo izgubiti. Respektiramo Hajduk koji će se morati dobro namučiti da nam uzme bodove. Ne bojimo ih se", izjavio je za Sportske novosti igrač Lokomotive Tomislav Martinac.

Čačić u utakmici protiv Hajduka neće moći računati na nastupe Lamina Samateha i Domagoja Antolića koji su ozlijeđeni i izbivat će s terena do kraja prvog dijela sezone.

Nedostaju: Samateh, Antolić (ozljede)

Hajduk je reprezentativnu pauzu iskoristio za "regeneriranje", iako trener Krasimir Balakov nije imao kompletan kadar na raspolaganju. Do kraja jesenskog dijela sezone Hajdukovce čeka bitka za održavanje što manjeg razmaka za Dinamom, istovremeno i željeni plasman u polufinale kupa. Kod Lokomotive su Bili već gubili bodove, a dodatna motivacija "druge momčadi Dinama" protiv Hajduka nikad nije izostala.

"Imamo nekoliko igrača koji nam nedostaje, ali imamo spremnih 25 igrača u kadru i u Zagreb idemo samo s jednim ciljem - pobijediti Lokomotivu. Samopopuzdanje imamo, spremni smo za sve što nas čeka i ne zanima nas tko stoji sa suprotne strane. Cilj je uvijk isti - uzeti tri boda", najavio je Balakov.

Za dodatnu motivaciju Hajdukovaca pobrinuo se veznjak Lokomotive Tomislav Martinac izjavom kako je "Hajduk tek 4. ili 5. momčad po kvaliteti" i među tih 4-5 boljih uvrstio i Lokomotivu. Hajdukovci imaju prigodu na terenu pokazati suprotno, bez obzira što će im zbog ozljeda u Maksimiru nedostajati tri od četiri standardna igrača zadnje linije.

Nedostaju: Lima, Inoha, Brkljača, James, Milićević, Vejić (ozljede)

Malo čemu se Varaždinci imaju nadati ovog vikenda protiv Zaprešićana. Inter je ozbiljna momčad, protiv koje je teško išta kalkulirati čak i dok je ekipa u punom sastavu. "Inter je momčad koju vodi Ilija Lončarević, a on je kroz godine rada pokazao da može stvoriti dobru igru s bilo kojom ekipom. U toj momčadi nema pojedinaca, nekoga koga bi se trebalo bojati, ali je snaga Intera u jedinstvenosti i kolektivu", kazao je Mario Kovačević, pomoćni trener Varaždina.

"Nama je jako teško išta najavljivati, pošto ove sezone još nismo upisali tri boda", dodao je tome, a trener Branko Janžek se nadovezao: "Inter ima svoje oscilacije, no to je općenito ekipa koja se voli nadigravati, pa s njom valja biti strpljiv na travnjaku."

Janžek će opet morati krpati momčad zbog ozljeda i kartona, a mnogi mu prvotimci zbog viroze nisu odradili pune treninge. Situacija je dakle daleko od idealne, pa je titula favorita svakako na strani Intera.

Nedostaju: Sačer (kartoni), Tokić, Zubak (ozljede)

Iako današnji protivnik ima sličnu filozofiju, oslanjanje na mlade snage i njihovu afirmaciju, Zaprešićani su, što se financijske situacije tiče, puno bolje "potkoženi" i ulaze u utakmicu bez velikog razumijevanja za muke Varaždinaca. Kod vjerojatnog novog drugoligaša Žuti dolaze upisati nova tri boda kojima bi se učvrstili u gornjem dijelu tablice.

Hoće li u "svojem" Varaždinu debitirati i 22-godišnji Mario Brlečić, jedan od onih koji su otišli ove sezone iz baroknog grada, ostaje na treneru Iliji Lončareviću koji je svoje igrače držao budnima tijekom reprezentativne stanke. Dok je protiv niželigaša Rudara upisana lagana pobjeda 5:0, Žuti su u Grazu imali puno zahtjevniji test.

Istoimeni austrijski prvak slavio 2:0 pogocima u drugom poluvremenu u utakmici u kojoj je Lončarević tradicionalno dao priliku dvjema momčadima. Ako je to bila generalna proba za Varaždin, onda bi početna postava trebali izgledati ovako: Santini, Jančetić, Herceg, Gulić, Balić, Valentić, Vujčić, Hadžić, Šćrbec, Oršić i Abilaliaj. To su ukupno dvije izmjene u odnosu na momčad koja je poražena od Splita 3:0 na domaćem terenu.

Nedostaju: nitko

Nogometaši Istre 1961 u crnoj su seriji od četiri uzastopna poraza, a posljednju prvenstvenu pobjedu upisali su još dok su se nosili kratki rukavi, krajem kolovoza. Situacija na Drosini je i više nego alarmantna, no, u posljednja tri jesenska kola, uz dva nastupa na domaćem terenu, ipak očekuju kako bi mogli napraviti pozitivan pomak prema sredini ljestvice.

U goste nogometašima Igora Pamića dolazi odlični, četvrtoplasirani Slaven Belupo, koji je u posljednjih pet utakmica osvojio 13 bodova. Pred Žuto-zelenima je teška zadaća na putu do toliko željene pobjede: "Gosti su iskusna, čvrsta momčad, a protiv njih će nam pomoći jedino strpljenje. Psihološki pritisak je prisutan, ali igrači moraju pojačati agresivnost, koji će sakriti naše nevolje. Neće tu biti puno ljepote, no, bodovi su nam neophodni," najavio je strateg Istre 1961.

Domaćin ima velikih problema s ozljedama igrača. Budicina bi trebao zamijeniti Stranatić, na lijevi bok će Milić, dok će stratega Puljana najviše obradovati povratak nakon suspenzije Kamerunca Bellea, strijelca pobjedonosnog pogotka u pripremnom dvoboju sa slovenskim Domžalama proteklog vikenda.

Nedostaju: Budicin, Špičić (ozljeda); Sušić (kartoni)

Slaven Belupo Pulu i Istru vidi kao mogućnost za razbijanje neugodne statistike. Farmaceuti nisu naime nikad do sad pobijedili na Istrinom travnjaku.

Trener Slavena Roy Ferenčina se, unatoč velikoj prednosti pred Istrom na tablici, ne razbacuje titulom favorita: "Istra igra dobro kod kuće i sigurno će nastojati osvojiti sva tri boda. Nama je pak najvažnije ne izgubiti utakmicu i zadržati niz uspješnih rezultata. Ako nam se ukaže prigoda pokušat ćemo uzeti sva tri boda i pokazati da smo zasluženo u prvoligaškom vrhu."

Slaven u Pulu ide bez nekolicine važnih igrača, prvotimaca, no na raspolaganje treneru vratio se Geng. Ferenčina je o svom kadru također kazao: "S nama u Pulu će junior Brlek, koji je na prijateljskim utakmicama za prvu momčad pokazao da se jako dobro razvija. Tu je i mladi reprezentativac Čanađija, koji se vratio iz Nizozemske gdje je nastupio za odabranu hrvatsku vrstu i jučer se priključio treninzima."

Nedostaju: Grgić (kartoniran), Vojnović, Mujanović, Šomoci (ozljede)

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

15. kolo

Zagreb1:1Cibalia
Split0:3Dinamo
Istra 19612:1Slaven Belupo
Varaždin3:2Inter-Zaprešić
Šibenik1:1Lučko
Zadar2:1Osijek
Lokomotiva1:0Hajduk
Rijeka3:0Karlovac 1919
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • LazialZD19.11.2011. u 09:55
    Vrime je za pobjedu !!! IGRAJ ZADRE MOLIMO TE MI :)
    LazialZD

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

15. kolo

Zagreb1:1Cibalia
Split0:3Dinamo
Istra 19612:1Slaven Belupo
Varaždin3:2Inter-Zaprešić
Šibenik1:1Lučko
Zadar2:1Osijek
Lokomotiva1:0Hajduk
Rijeka3:0Karlovac 1919
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548