Nogomet

Najteži ispit Dinamovog "studija"

Ante Zovko • utorak, 22.11.2011.
Najteži ispit Dinamovog "studija"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ako je Liga prvaka fakultet, kako je rekao Krunoslav Jurčić, Dinamu slijedi najteži ispit, ali ispit na kojem nema što izgubiti na rezultatskom planu. Real Madrid je priča za sebe i za mnogo bolje momčadi od Dinama, ali nije bauk da se protivnici protiv njega predaju i prije početka susreta.

Prije 12 godina tadašnja Croatia u prvom je kolu Lige prvaka izborila bod na Old Traffordu protiv Manchester Uniteda, tada aktualnog europskog prvaka. Nakon brojnih posrtaja na putu do skupina Lige prvaka, Dinamo će večeras opet igrati utakmicu sličnih proporcija protiv momčadi sličnog renomea, međutim situacija je bitno drugačija.

Modri su se suočili s europskom stvarnošću i u prva četiri kola upisali četiri poraza bez postignutog pogotka. Malo tko bi se okladio da i nakon večerašnje utakmice neće ostati nula na oba konta, ali to uopće nije čudno. Na Santiago Bernabeuu, protiv današnjeg Real Madrida, malo tko se može postaviti sa stavom da dolazi poremetiti račune Kraljevskom klubu.

Mesut Özil: "Nije Dinamo slučajno ušao u Ligu prvaka. Dinamo se ističe borbenošću i svojim sposobnostima da se žrtvuje za uspjeh. Stvorili su nam probleme u Hrvatskoj, ali sada smo mi kod kuće i jači smo."

No, kako je hrvatski prvak pokazao u Zagrebu, može se odigrati hrabro, bez respekta, ponekad na granici grubosti, i pobrati simpatije publike jer nitko ne očekuje da Dinamo napravi senzaciju.

"Imamo respekt prema Realu, ali isto tako imamo i natjecateljsku komponentu te se ne planiramo predati", poručio je trener Krunoslav Jurčić koji je u Dinamovom prvom izletu u Ligi prvaka radio prve korake u tom natjecanju kao igrač, a sada kao trener. Nakon "osnovne škole" ili prvenstva i "srednje škole" ili Europske lige, na red je, kaže Jurčić, stigao "fakultet": "Rekao bih to ovako. Poslije 12 godina smo se vratili u Ligu prvaka i rekao bih kao da smo se upisali na fakultet, a sada učimo."

Na "predavanju" u Madridu izostat će opet braniči Josip Šimunić, koji je prvu utakmicu propustio zbog stare suspenzije, a ovaj put će zbog ozljede lista, te Šime Vrsaljko zbog ozljede bedrenog mišića. Prvi je susret također propustio zbog suspenzije.

Domagoj Vida: "Svi moramo igrati obranu, napadači moraju biti prva linija, onako kako su Olić i Mandžukić 'ganjali' tursku obranu. Tako mi moramo igrati u Madridu."

Real ulazi u utakmicu prilično rasterećen. Kako igra protiv najslabije momčadi u skupini, logično je da traži tri boda s koja bi definitivno potvrdio broj jedan u skupini te neopterećen otputovao u Amsterdam.

Za razliku od prve utakmice, Real neće istrčati u najboljem sastavu, ali i s bilo kojim drugim ciljat će na domaću pobjedu. "Mi smo prvi u skupini, s četiri pobjede, i želimo ostati prvi. O tome razmišljamo. Prošle sam godine isto osjećao da smo favoriti za osvajanje Lige prvaka pa smo vidjeli što se dogodilo u polufinalu. Treba nam bod kako ne bismo ovisili o drugim rezultatima - makar ne znamo hoće li nam prvo mjesto u skupini pomoći, ipak donosi prednost", rekao je Jose Mourinho koji će ovaj put sjediti na klupi, a ne u loži kao u Maksimiru kad je morao odrađivati suspenziju.

Portugalac je otkrio kako će "promiješati" momčad koja drži čelnu poziciju u Primeri. Sigurno neće biti stopera Ricarda Carvalha, Kaka neće nastupiti ako ne bude u potpunosti spreman.

"Mijenjat ću nešto samo zato što su neki igrači izrazito umorni, a ne zato što je protivnik slab", "pravdao" se Realov strateg dan uoči susreta.

Treneri

Krunoslav Jurčić priznao je nakon ždrijeba Lige prvaka kako mu je Mourinho trenerski uzor. Dok je Real u proteklih devet godina tražio put do naslova europskog prvaka, Portugalac je osvojio dvije "kante", s Portom 2004. i Interom 2010. Ponajbolji svjetski trener majstor je prilagođavanja igre momčadi koju vodi. Tako je s Interom makijavelističkim pristupom, s naglaskom na obranu, pokorio i Italiju i Europu, a s Realom u Španjolskoj gotovo da nema konkurencije, pa Galacticosi znaju razveseliti navijače feštom pogodaka.

Dinamovu treneru često se zna prigovoriti zbog (pre)opreznih taktičkih postavki usmjerenih isključivo na rezultat. Kao i Real, i Dinamo u domaćem prvenstvu zna "pustiti kočnicu". I kod Jurčića i Mourinha podrazumijeva se igra s četiri braniča, a promjenama su podložne dvije linije ispred njih. Dinamo je sezonu počeo s postavom s jednim napadačem, a u posljednje vrijeme preferira se igra s dvije špice.

Taktika i forma

Real je u fantastičnoj formi. Od šestog kola Primere nanizali su osam domaćih pobjeda, a samo u jednoj dali manje od tri gola. U susret s Dinamom ulaze s pobjedom u Valenciji 3:2 gdje su vodili 3:1. Tjedan prije na Bernabeuu je stradala Osasuna sa 7:1. Kraljevski klub trenutačno je prvi u španjolskom prvenstvu, s tri boda ispred Barcelone. Što se taktike tiče, možda najjače Realovo oružje je strelovita tranzicija. Kako je rekao Frank de Boer, trener Ajaxa, nakon utakmice u Madridu, "U jednom su nam trenutku oduzeli loptu u svojem šesnaestercu, a tri sekunde poslije lopta je već bila u našem golu." Mourinho na raspolaganju ima niz raspoloženih igrača. Uostalom, Gonzalu Higuainu mjesto u prvoj momčadi nije sigurno.

Dinamo dolazi u dobrom raspoloženju, s nizom od četiri domaće uzastopne pobjede. U prošlom kolu Modri su protutnjali Parkom mladeži s 3:0 i pobjegli Hajduku (koji je izgubio od Lokomotive) na deset bodova. Sedma uzastopna titula smiješi se Modrima. Iako je Jurčić u zadnje vrijeme prakticirao igru s dva napadača, moguće je da se za ovu priliku vrati na oprezniju varijantu, kako bi "nagomilao" sredinu terena.

Ključni igrači

U momčadi Reala, prepunoj zvijezda, ipak se ističe Cristiano Ronaldo, prošle sezone prvi topnik Primere, a i ove "trpa" nemilice, iz svih mogućih pozicija. Jerko Leko ga je u Maksimiru dobro "ukrotio", a ako zaigra i večeras, nema sumnje da će biti opasnost broj jedan.

Nominalno, najbolji Dinamov igrač je Sammir, ali ovaj put Ivan Kelava trebao bi imati pune ruke posla. O raspoloženosti junaka Dinamovih navijača na početku sezone ovisit će uvelike s kakvim će se rezultatom Dinamo vratiti iz španjolske prijestolnice.

Međusobni susreti

Utakmica prvog kola ovosezonske Lige prvaka jedina je službena, natjecateljska utakmica Reala i Dinama u povijesti. Modri su tada pružili sjajan otpor, imali sjajnu priliku Ante Rukavine, ali je konačni rezultat ipak bio očekivan. Nakon "prebrojavanja" pred Dinamovim šesnatesrecem Angel di Maria pospremio je jedinu loptu u mrežu, prvu od dosadašnjih Realovih deset.

Vrijednost

Ako je Dinamo na financijskom planu space shuttle za veliki dio Prve lige, onda je to Real Madrid za Dinamo. Transfermarkt procjenjuje momčad aktualnog španjolskog doprvaka na 531 milijun eura. Najslabije kotira pričuvni vratar Antonio Adan s procijenjenom vrijednošću od milijun eura.

Hrvatski prvak zaustavio se na brojci 56.300.000 eura. Ukupno 20 igrača imaju procijenjenu vrijednost od milijun eura naviše. Među prva tri su Sammir (osam milijuna), Milan Badelj (6.500.000) i Šime Vrsaljko (5.500.000).

Liga prvaka, skupina D, 5. kolo:
Real Madrid - Dinamo 20:45 h

Liga prvaka, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Real Madrid6:2Dinamo
Lyon0:0Ajax
1Real Madrid 619:2+1718
2Lyon 69:7+28
3Ajax 66:608
4Dinamo 63:22-190

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 15:16
    Još 5 h,28 min i 20 sek do šamarnja kraljevskih ispradaka na mitskome Bernabeu!!
    Obrisan korisnik
  • xavice22.11.2011. u 15:11
    kakav bi haos bio da neki zalutali metak uđe,samo da mi je to doživjeti
    xavice
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 14:51
    ljudski se nadati ali realnost je ipak nešto drugo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 14:46
    Biti ce to kontrolirani nogomet, osjecam to.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.11.2011. u 14:40
    nista od gola 5-0, Dinamu ne pada napamet da nesto odigra, oni znaju da ce izgubit to je za njih gotova stvar.
    Obrisan korisnik