Nogomet

Zimski san ili zimska noćna mora

Piše:Ante Zovko • ponedjeljak, 05.12.2011.
Zimski san ili zimska noćna mora
Foto: Duje Bonačić

Posljednjim sučevim zviždukom u Gradskom vrtu završena je prvoligaška nogometna polusezona. Probudila se nada i na vrhu i na dnu tablice, a dok će jedni na bezbrižan zimski san, druge čekaju neizvjesna gotovo tri mjeseca.

Dinamo je jesenski prvak, ali na prvoligaški odmor ne odlazi u potpunosti zadovoljan. U posljednja dva kola, na dva gostovanja, odigrao je neriješeno (Inter, Cibalia), a Hajduk je pobjeđivao (Šibenik, Zadar) i razlika između vječnih rivala sada je šest bodova. Dovoljno da se do veljače obnove priče o ponovnom pokušaju svrgavanja Modrih s trona nakon što je prvenstvena utrka već nekoliko puta bila "zaključena".

Dinamo je uspio preokrenuti 1:0 Cibalije, ali su uporni domaćini zasluženo osigurali vrijedan bod pokazavši da odvažne najave nisu bile bez temelja. S druge strane, Hajduk je teško živio na Poljudu protiv Zadra, ali se pogotkom Anasa Sharbinija revanširao za poraz na Stanovima. Bila je to dvostruka satisfakcija za Bile jer su se primaknuli Dinamu na šest, a Splitu i Slaven Belupu pobjegli za pet bodova.

Ni borba za treću, posljednju europsku poziciju nije nezanimljiva. Slaven Belupo čekao je i dočekao priliku za približavanje Splitu. U međusobnom dvoboju u kojem su isključeni pričuvni vratar Splita Zagorac (na klupi) te prvotimci Križanac i Vitaić, Farmaceuti su se pobjedom 2:0 izjednačili s 31 bodom, a ujedno održali razmak ispred Osijeka.

U Varaždinu možda i žale što stanka nastupa baš sada jer su u posljednja dva kola tamošnji nogometaši upisali dvije pobjede i probudili nadu u ostanak. Bit će to gotovo nemoguća misija, ali ni izravni konkurenti nisu završili u blistavom tonu.

Dio šibenskih nogometaša štrajkao je i u posljednjem jesenskom kolu pa je treneru Goranu Tomiću jedino preostalo opet posegnuti za juniorima. Nedostajalo mu je devet igrača iz prve postave, na raspolaganju su bili tek Željko Malčić i Antonio Jakoliš.

Kako je slična situacija i u Karlovcu, umjesto mirnog odmora i zimskih priprema, u sljedeća dva mjeseca vjerojatno ćemo slušati novosti o financijama iz dvaju prvoligaša, a možda i više njih. Koliko klubova čeka zimski san, a koliko zimska noćna mora odgovor će dati vrijeme.

Igrač kola

Anas Sharbini riješio je pitanje pobjednika u ogledu Hajduka i Zadra i svojim pogotkom vratio Hajduk na šest bodova zaostatka. Da je pružio više takvih partija ove jeseni, vjerojatno bi isti zaostatak bio manji, ali i ovako će Splićanima golicati maštu uoči nastavka proljeća.

Pogodak kola

Matea Kovačića nogometaši Cibalije kao da nisu ozbiljno shvatili u 54. minuti. Mladi Dinamov veznjak okrunio je vlastiti prodor lijepim pogotkom s ruba šesnaesterca za 1:1.

Tragičar(i) kola

Ni dva jedanaesterca nisu bila dovoljna Karlovčanima da s tri boda protiv Zagreba odu na zimski odmor. U 11. minuti Enes Novinić opalio je preko gola kod vodstva Pjesnika 1:0, a kod 2:1 za Zagreb udarac Matije Štefančića obranio je Igor Vidaković.

Veteran kola

Davor Vugrinec opasno se pribižava Igoru Cvitanoviću na vrhu vječne ljestvice najboljih strijelaca Prve lige. Nakon subote nedostaju mu još dva "komada". Najiskusniji nogometaš Varaždina inicirao je preokret protiv Šibenika realiziravši jedanaesterac, a i trener gostiju Goran Tomić detektirao je taj trenutak kao ključni na susretu. Preokret je pogotkom donio Mario Sačer.

Izjava kola

"Vrlo teška, vrlo slatka pobjeda. Imali smo sreće, ali smo je i zaslužili. Približili smo se Dinamu, umaknuli Slavenu i Splitu, ova nam je pobjeda dala malo spokoja uoči zime. Zadovoljan sam pobjedom, a Anas je bio najbolji igrač večeras za mene. Čestitam svim mladim igračima koji su imali i uspona i padova u ovih 90 minuta, s ovom smo momčadi prvi put igrali. Pobjeda će i njima dati puno samopouzdanja za dalje", kratko je i jasno izložio sve najvažnije činjenice i dojmove Hajdukov trener Krasimir Balakov nakon pobjede 1:0 protiv Zadra osigurane sretnim pogotkom Anasa Sharbinija.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • gangrena05.12.2011. u 22:48
    bravo vuga zaslužio si da budeš najbolji strijelac hnl-a jedan od najdražih igrača u hnl-u već godinama
    gangrena
  • Ultras-VK05.12.2011. u 19:45
    kako ti kažeš bernito. a ne bi se čudio da je cigo pustio gol...al ne bi ga pustio da sudija nije svirao faul...
    Ultras-VK
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 15:12
    @ Ultras-VK - NE, ja mislim da je vranjić namjerno pustio gol ;)
    Obrisan korisnik
  • Ultras-VK05.12.2011. u 14:45
    zašto nije prikazan faul nakon kojeg je ibanez zabio gol?? jel mozda zato da se ne vidi očita krađa??
    Ultras-VK
  • Obrisan korisnik05.12.2011. u 14:23
    zašto igrač kola nije Frane Vitaić koji je s 2 asistencije donio Cibaliji bod protiv sudionika lige prvaka, a uz to i stvarao muke obrani 90 minuta
    Obrisan korisnik