Rukomet

Vori odlučio pobjednika

PripremiliIvana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 19.12.2011.
Vori odlučio pobjednika
Foto: Duje Bonačić

Najviše su pažnje u tjednu koji je prošao na sebe privukli Hrvati u Bundesligi, koji su svojim golovima odlučivali utakmice i bilježili jubileje. U ovom izdanju Kockastog kutka također i čak dva ugodna iznenađenja…

Od danas su se počeli u Karlovcu okupljati hrvatski rukometni reprezentativci, a 'Nijemci' će se ostatku reprezentacije pridružiti tek početkom 2012. godine, kad završe sa svim obavezama u Bundesligi. Sprema se akcija Srbija i već se osjeća sportsko uzbuđenje u zraku.

No, uzbudljivo je bilo i u prošlom tjednu, a posebno su se istakli bundesligaški rukometaši. Igor Vori zavrijedio je titulu igrača vikenda kad je presudio u minimalnoj pobjedi svog HSV-a nad Wetzlarom, a vrijedi obilježiti i jubilarne golove Domagoja Duvnjaka te Blaženka Lackovića.

Ugodno su nas pak iznenadili Tonči Valčić, koji je bio najbolji igrač Zagreba u utakmici protiv Bosne, kao i Jakov Gojun, koji je odigrao vrlo dobro u napadu, u istoj utakmici.

Igrač vikenda

Igor Vori: Zanimljiv, ali nimalo lak zadatak imali su rukometaši Hamburga u osmini finala njemačkog Kupa. Naime, stigli su u goste Rhein-Neckar Löwenu te su se kući vratili s minimalnom pobjedom. Hrvatski kružni napadač Igor Vori u susretu DHB kupa nije se upisao u strijelce. Subota je, pak, aktualnom njemačkom prvaku donijela domaći susret s Wetzlarom u kojem je HSV također minimalno slavio. Vori je u susretu postigao dva pogotka, no posljednji od tih bio je i onaj najvažniji, pobjednički. Naime, Vori u 59. minuti postiže pogodak za konačno slavlje svoje momčadi 25:24.

Ugodno iznenađenje

Tonči Valčić: Valčić je bio igrač utakmice u Slavonskom Brodu protiv Bosne. Pružio je odličnu partiju u oba pravca, a čak se i šest puta upisao u listu strijelaca. Naravno, poraz u Slovačkoj umanjuje i njegov ovotjedni učinak, ali dobro je vidjeti starijeg Valčića na povratku u dobru formu.

Jakov Gojun: U zaostalom susretu desetog kola Regionalne rukometne lige momčad CO Zagreba stigla je u Slavonski Brod gdje je zaigrala s momčadi Bosne te je odnijela uvjerljivu pobjedu s 11 pogodaka razlike. Jakov Gojun osim u obrani, dobar je bio u napadu te je postigao pet pogodaka. Subota je, pak, Zagrebu donijela gostovanje kod Tatran Prešova te konačno minimalan i prvi poraz u SEHA ligi.

Forma u usponu

Ivan Ninčević: Reprezentativno lijevo krilo i dalje igra u odlično za svoj Füchse. U osmini finala njemačkog DHB Kupa njegova ekipa pokleknula je na svom terenu od Kiela, no, Ninčević je i u tom dvoboju bio jedan od najboljih pojedinaca svog sastava s pet postignutih pogodaka. U prvenstvenom ogledu s Balingenom Lisice su slavile s osam pogodaka prednosti, a upravo je toliko golova zabio i Ninčević, ostvarivši najbolji napadački učinak na utakmici.

Na standardnoj razini

Željko Musa: U velikoj pobjedi (26:41) njegova Gorenja na gostovanju kod Krke, u sklopu 15. kola slovenskog rukometnog prvenstva, Musa nije toliko sudjelovao u napadačkim akcijama, a nije niti bilo potrebe za tim. Njegova ekipa i dalje je vodeća u prvenstvu, a sigurno jedan dio zasluga za taj uspjeh ide Musi i njegovoj odličnoj igri u obrani.

Manuel Štrlek: Momčad CO Zagreba proteklog je tjedna stigla do uvjerljive pobjede i svog prvog poraza u Regionalnoj rukometnoj ligi. U utorak su Zagrebaši stigli u Slavonski Brod gdje su zaigrali protiv rukometaša Bosne trenera Irfana Smajlagića te su slavili s 11 pogodaka razlike. Manuel Štrlek u pobjedu svoje momčadi ugradio je pet pogodaka. Potom su se rukometaši Zagreba uputili u Slovačku gdje su minimalno poraženi od domaćina, Tatran Prešova.

Vedran Zrnić: Momčad Gummersbacha proteklog je tjedna zaigrala u osmini finala njemačkog Kupa gdje je slavila nad Nordhorn-Lingenom s tri pogodaka razlike. Kapetan momčadi, Vedran Zrnić, u pobjedu svoje momčadi ugradio je tri pogotka. U subotu je, pak, Gummersbach, u sklopu 15. kola rukometne Bundeslige, ugostio Hannover-Burgdorf, a susret je završio bez pobjednika. Zrnić je u remiju sudjelovao s jednakim učinkom kao i u utakmici DHB kupa.

Drago Vuković: Vuković je kroz posljednjih sedam dana samo jednom morao na parket i tada je ponovno pružio svoju dobru partiju. U DHB Kupu njegov Lübbecke lagano se obračunao s niželigašem, uz četiri pogotka hrvatskog reprezentativca, dok je za vikend njegova ekipa odmarala, jer je susret 15. kola protiv Kiela odigrala još početkom proteklog mjeseca.

Ivano Balić: Najveći pljesak više od dvije tisuće navijača u dvorani Vijuš u Slavonskom Brodu zaradio je upravo Ivano Balić. CO Zagreb bez velikih problema obračunao se s Bosnom, Ivano je podijelio nekoliko lopti, zabio dva pogotka i time sigurno zadovoljio sve slavonske ljubitelje rukometa koji su došli pozdraviti hrvatske prvake. U Slovačkoj Balić, kao niti njegovi suigrači, nisu pružili predstavu za pamćenje. Uz nedovoljno pokretljivu i premlaku igru u obrani, primili su previše pogodaka. Izgleda kako su dugačko putovanje do Prešova, uz kraj prvog dijela sezone i misli već na blagdanima, ali i reprezentativnim akcijama koje su pred rukometašima, učinili svoje. No, nakon fantastično odrađene polusezone, jedna laganija predstava ne može se nikako zamjeriti igračima CO Zagreba, a pogotovo ne Baliću.

Marko Kopljar: Kopljar je u posljednja dva susreta odigrao dvije svoje standardne partije. U dvoboju s Bosnom bilo je prilike da umjesto njega priliku dobe i mlađe snage pa se u strijelce upisao 'samo' tri puta. Kod Tatrana se pet puta upisao u listu strijelaca, ali ekipa je upisala poraz, uz 32 primljena pogotka, što sigurno ide djelomično na dušu i Kopljaru, jer je on jedna od standardnih obrambenih karika trenera Obrvana.

Zlatko Horvat: Iza momčadi CO Zagreba dvije su zanimljive utakmice, točnije, uvjerljiva pobjeda, ali i prvi poraz u Regionalnoj rukometnoj ligi. Naime, Zagrebaši su u utorak stigli u Slavonski Brod kako bi snage odmjerili s rukometašima Bosne te su se kući vratili s pobjedom od čak 11 pogodaka razlike. Kapetan Horvat u pobjedu svoje momčadi ugradio je dva pogotka. Nakon susreta s Bosnom momčad Zagreba krenula je put Slovačke gdje je pretrpjela svoj prvi poraz u SEHA ligi, naime, Tatran Prešov do minimalne je pobjede stigao u posljednjim trenucima susreta. Zlatko Horvat sa sedam postignutih pogodaka bio je najbolji strijelac svoje momčadi u porazu u Slovačkoj.

Marin Šego: Prvi vratar hrvatskog prvaka proteklog tjedna imao je dvostruki program. CO Zagreb je domaću utakmicu s Bosnom odigrao u fantastičnoj atmosferi dvorane u Slavonskom Brodu. Zagrebaši su bili na razini, publika također, a Šego je u pobjedi sudjelovao čak s 18 obrana. U subotnjem gostovanju kod slovačkog predstavnika u regionalnoj SEHA ligi Šego, ali ni njegov kolega Pešić, kao niti čitava obrana CO Zagreba, nisu imali svoj dan, jer su oba vratara zajedno uhvatila samo pet lopti.

Petar Metličić: Metličić se nije previše oznojio u pobjedi njegova Celja PL u slavlju u Kupu kod vodeće momčadi slovenske 2. rukometne lige Slovenj Gradeca. Veći dio utakmice odradili su mlađi rukometaši, koji su dobili priliku za dokazivanje. U prvenstvenom susretu 15. kola Pivovarčani su gostovali kod Izole, koja do njihova dolaska nije pretrpjela poraz u svojoj dvorani. Celje je uvjerljivom predstavom na neugodnom terenu nastavilo pobjednički niz, upisalo nova dva boda, zadržalo drugu poziciju na ljestvici, a Metličić je u 19:24 slavlju sudjelovao s dva postignuta pogotka, ali i standardno dobrom igrom.

Marino Marić: Rukometaši Zagreba proteklog su tjedna stigli do uvjerljive pobjede i minimalnog poraza. U utorak su snage odmjerili s rukometašima Bosne te su odnijeli pobjedu s 11 pogodaka razlike, a Marić je svojoj momčadi pomogao s četiri gola. Potom su, u subotu, stigli u goste Tatran Prešovu gdje su minimalno poraženi pred sam kraj susreta.

Renato Sulić: U pobjedi od +20 nad rivalom iz mađarske lige, Tatabanyje, Sulić nije sudjelovao ni jednim golom, ali je hrvatski reprezentativni pivot dojam popravio u srazu s Mezokovesdijem, gdje je imao četiri realizirana, od pet upućenih šuteva. Tu je utakmicu Veszprem dobio s uvjerljivih 44:26.

Denis Špoljarić: Bivši hrvatski reprezentativac nije uspio zaustaviti raspoložene Kielove pucače u susretu osmine finala DHB Kupa. No, u prvenstvenom dvoboju s Balingenom za vikend ponovno je korektno odradio svoj posao u obrani, zaslužio je i jedno isključenje, ali protivnik je ostao na 20 postignutih pogodaka, što samo za sebe dovoljno govori o kvalitetnoj defenzivnoj igri berlinskog sastava, kao i samog Špoljarića.

Blaženko Lacković: Aktualni njemački prvak, HSV Hamburg, u osmini finala njemačkog Kupa stigao je u goste Lavovima Ivana Čupića te je na koncu, nakon produžetaka, odnio minimalnu pobjedu za prolaz dalje. Lac je u pobjedi svoje momčadi sudjelovao s tri pogotka. U susretu 15. kola rukometne Bundeslige Hamburg je na domaćem terenu bio bolji od Wetzlara, a Lacković je u pobjedu svoje momčadi ugradio dva gola. S prvim postignutim pogotkom u susretu DHB kupa Lacković je stigao do svog 550. pogotka za HSV.

Mirko Alilović: U prošlom tjednu Veszprem je odradio dvije utakmice prvenstva i u obje slavio s izrazitom razlikom. Protiv Tatabanyje Carbonex bilo je 42:22, a Alilović je imao 4/15 obranjenih lopti, dok je protiv Mezokovesdija bilo 44:26, a Alilović je imao 6/16. Nadajmo se da će u reprezentativnim akcijama koje slijede imati i veći broj obrana.

Ivan Čupić: Na kakav je samo način Čupićev Rhein-Neckar Löwen propustio svladati aktualne prvake, ekipu HSV-a, u osmini finala DHB Kupa. Vodili su Lavovi u završnici i s pet pogodaka viška, četiri minute prije kraja imali su +4, u posljednjih 30-ak sekundi imali su +2, da bi na kraju sve prokockali i u produžetku upisali poraz. Čupić je odigrao odličnu utakmicu, a zabio je i šest pogodaka. Imao je priliku u posljednjim sekundama regularnog dijela utakmice zabiti gol za pobjedu, ali je iz nevjerojatno teškog kuta lopta ipak završila samo na gredi. Čupićev sastav doživio je za vikend i težak udarac u borbi za mjesta koja vode u Ligu prvaka. Poraženi su u 15. kolu nacionalnog prvenstva kod Flensburga, a hrvatsko reprezentativno desno krilo nije se upisalo u listu strijelaca.

Domagoj Duvnjak:Osmina finala njemačkog kupa odvela je aktualnog njemačkog prvaka u goste Rhein-Neckar Löwenu, a nakon napete borbe i produžetaka HSV je uspio izboriti minimalnu pobjedu. Domagoj Duvnjak se u susretu s Lavovima nije uspio upisati u strijelce, no već je u subotu, u dvoboju 15. kola rukometne Bundeslige protiv Wetzlara, upisao dva gola. S prvim pogotkom u subotnjoj utakmici Duvnjak je stigao do svog 250. bundesligaškog pogotka.

Forma u padu

Mate Šunjić: Golman Nexea opet je u nešto lošijem raspoloženju. U posljednjoj ovosezonskoj utakmici svog kluba u SEHA ligi nije obranio ni jedan od deset šuteva koje su protivnici uputili na njegov gol.

Denis Buntić: Sezonu je Kielce završio s pobjedama, no Buntić nije ubilježio značajniji broj golova. U četvrfinalnom kup-susretu s Jurand Ciechanowom pobjeda Kielcea je iznosila glatkih 40:25, u kojima je Buntić sudjelovao s dva gola, ali i crvenim kartonom. U srazu sa Stal Mielecem, posljednjoj utakmici sezone, Kielce je imao visokih +20, u što je Buntić ugradio jedan gol te je po mišljenju navijača dobio jednu od najnižih ocjena od cijele ekipe.

Damir Bičanić Protiv Cessona je Chambery odigrao napetu utakmicu te je slavio sa svega +1 (30:29), a Bičanić se nije upisao u strijelce. Da su izgubili, bio bi to treći poraz Chamberyja za redom, nikako dobra statistika. 22. prosinca Chambery pred sobom ima najtežu utakmicu, onu protiv odličnog Montepelliera. Za njime na tablici zaostaje dva boda.

Venio Losert: Težak tjedan je iza momčadi Ademar Leona, naime, prvo su u sklopu 14. kola španjolskog rukometnog prvenstva stigli u goste aktualnom španjolskom prvaku Barceloni, gdje su poraženi sa sedam pogodaka razlike, da bi potom, u subotu na domaćem terenu ugostili aktualnog španjolskog viceprvaka, Atletico de Madrid koji je, pak, slavio s +8. Proteklog tjedna Venio Losert nije briljirao na golu momčadi iz Leona te je protiv Barce sakupio šest obrana, a protiv Atletica tek četiri.

Klupa, tribina, doktori

Goran Šprem: Iza Nijemaca jest tjedan u kojem su odrađivali obaveze kako u njemačkom Kupu tako i u samom prvenstvu. Momčad Gummersbacha, u sklopu osmine finala, DHB kupa stigla je u goste Nordhorn-Lingenu te se kući vratila s pobjedom i prolazom dalje u četvrtfinale. U utakmici Kupa Goran Šprem se nije upisao u strijelce, kao ni u bundesligaškom susretu protekle subote gdje je njegova momčad remizirala s rukometašima Hannover-Burgdorfa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!