Košarka

Caja od vrha do ponora u grupi A

Mišo Gulić, Vedran Filipović • četvrtak, 22.12.2011.
Caja od vrha do ponora u grupi A
Foto: EPA

Najizjednačenija i najuzbudljivija skupina, kako to i dolikuje, riješena je ne samo u posljednjim susretima, nego u posljednjim minutama završnih četvrtina. Svi izuzev Nancyja su imali svoju računicu vezano uz prolazak dalje u grupi A, međutim, sudbina se najgrublje poigrala s vodećim sastavom do večeras, Cajom Laboral, koja je zbog svog poraza te pobjeda Fenerbahčea i Olympiakosa završila svoj euroligaški put puno prije nego li je planirala.

Bilbao je pred svojim vjernim navijačima svladao Caju Laboral u baskijskom derbiju te se plasirao u Top 16 Eurolige iz skupine A dok su gosti, koji su bili prvoplasirani na ulasku u posljednje kolo, ispali zbog pobjeda Olympiakosa i Fenerbahčea. Uz Španjolce, Turke i Grke, dalje su prošli i Talijni, unatoč porazu i tek četvrtoj poziciji pred večerašnje susrete.

Bennet Cantu - Fenerbahče 76:83

Vezane vijesti

Uvodne minute pripale su domaćinu koji je imao 5:0, ali tada se bude gosti i serijom 10-0 okreću stvari u svoju korist. Potom su se Talijani vratili u egal, nakon čeka se ušlo u igru koš za koš, što je pak rezultiralo rezultatom 16:17 u korist Turaka poslije prvih deset minuta.

Druga četvrtina je također protekla u izuzetno izjednačenoj predstavi, bez konkretnijeg rezultatskog odvajanja s bilo koje strane. Igra u kojoj su obje momčadi više pažnje posvetili branjenu vlastitog, nego napadima na protivnički koš je rezultirala s izjednačenih 31:31 na poluvremenu utakmice.

Odmor nije donio ništa nova, naime ponovno su momčadi jedna drugu držale na oku, a vrijedi spomenuti kako je kod domaćih prvo ime bio Leunen, dok su s druge strane Ukić i Savas gostima omogućavali egal u utakmici koju nisu smjeli izgubiti.

Turci su, svjesni da moraju dobiti ako ne žele doživjeti fijasko i ispasti već u uvodnoj fazi Eurolige, krenuli odlučno u posljednju četvrtinu što im je, prije svega zahvaljujući odličnoj roli Bogdanovića, osiguralo relativno mirnu završnicu, iako su četiri minute prije kraja domaći tricom Basilea došli na svega minus tri (70:73). No gosti su imali spreman odgovor te su utakmicu mirno priveli kraju i slavili rezultatom 76:83, dovoljno za Top 16.

Najbolji u domaćim redovima su bili Shermadini i Leunen s po 13 koševa, dok su na drugoj strani najefikasniji bio Savas s postignutim 21 košem, dok je izuzetnu podršku imao u hrvatskom dvojcu Ukić - Bogdanović koji su postigli 17, odnosno 19 koševa. Treći Hrvat u redovima Fenerbahčea Marko Tomas nije bio na razini spomenutog dvojca, a utakmicu je završio bez koša.

Nancy - Olympiacos 74:79

Nakon uvodnih izjednačenih minuta Nancy je preuzeo inicijativu te se odvojio na šest - sedam razlike, a tu prednost su zadržali i do kraja prve dionice.

Kada je nakon tri minute u drugoj četvrtini igre Amagou francusku prednost dignuo na +13 (37:24), malo tko je vjerovao da će gosti do odmora sve preokrenuti u vlastitu korist. Domaći su tada sasvim neočekivano stali pa su gosti na krilima Printezisa i Antića na predah otišli s tri koša viška (44:47).

Treća četvrtina je ponovno ponudila različita lica obje momčadi u određenim periodima igre pa je tako u prvih pet minuta Olympiacos bio taj koji je kontrolirao tijek zbivanja, da bi u nastavku stvar u svoje ruke preuzela domaća momčad i pred posljednjih deset minuta imala tri koša viška (64:61).

Posljednju četvrtinu bolje su otvorili gosti i serijom 7-0 preuzeli vodstvo, a do kraja utakmice više nisu dopustili domaćima da naprave novi preokret te su upisali nove bodove uz konačan rezultat od 74:79. Vrijedi spomenuti kako su Francuzi u posljednjoj četvrtini postigli svega deset koševa pa se bolje od poraza nisu mogli niti nadati.

Prvo ime domaće momčadi bio je Shuler s 18 ubačaja, dok je s druge strane kod Grka najbolji bio Antić s 20 koševa.

Bilbao - Caja Laboral 77:72

"Ovo je najveća utakmica u mojoj trenerskoj karijeri", kazao je strateg Bilbaa Fotis Katsikaris, a ulog je zaista bio ogroman za njegovu momčad. Znali su da ih pobjeda vodi u daljnju rundu natjecanja, no takav je slučaj bio i s Cajom koja je i u slučaju poraza mogla do Topa 16, no uz pomoć ostalih klubova iz grupe.

Ivanovićevi košarkaši bolje su otvorili susret te su s dvije trice Nemanje Bjelice otišli na pet poena prednosti u 8. minuti, no Blums i Aaron Jackson donose 20:20 na kraju prve četvrtine.

Nastavili su domaćini bolje i u drugih deset minuta, košem Mavroeidisa stigli su na 26:22 četiri minute do kraja, Teletović je nedugo zatim promašio svoju drugu tricu, ali Milko Bjelica i Oleson poništavaju prednost Bilbaa te postavljaju 29:29.

Uslijedila je domaća 11:2 serija u kojoj je Marko Banić postigao devet koševa, a Caju je tricom sa sirenom spasio Prigioni te se na odmor otišlo s 40:34 za Bilbao.

Prva dvoznamenkasta prednost stigla je nakon četiri minute u trećoj četvrtini, trice su povezali Latvijac Blums te Alex Mumbru, košem Hervellea u 27. otišlo se i na +12 za domaće. Ipak, Nemanja Bjelica uz pomoć Ribasa i Golubovića vraća na 58:52 uoči zadnjih deset minuta.

Bilbao je držao teško stečenu prednost veliku većinu susreta, ali kada je Milko Bjelica slobodnim bacanjima postavio 69:66, napetost je dosegla vrhunac dvije minute prije kraja. Prigioni je potom ukrao loptu, no Teletović je na drugoj strani promašio što je kaznio Banić fadeaway šutom.

Ipak, Mirza postiže koš uz prekršaj u sljedećem napadu, no neprecizan je s linije slobodnih bacanja za razliku od Vasiliadisa i Blumsa koji upravo "s penala" potvrđuju pobjedu 77:72 Bilbaa i veliko, veliko slavlje u dvorani. Caja Laboral ovim je porazom eliminirana iz Eurolige budući da su Olympiakos i Fenerbahče slavili na gostovanjima.

Marko Banić bio je prvo ime Bilbaa, u 30 minuta postigao je 18 poena uz četiri skoka, Blums je dodao 11, a Mumbru 10. Kod izbačenih Španjolaca najbolji je bio Milko Bjelica s 15 poena, dva manje ubacio je Prigioni dok je Teletović zabio 12, no uz veliku potrošnju lopti. (3/9 za dva, 1/6 za tri).

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

10. kolo

Dominion Bilbao Basket77:72Baskonia
SLUC Nancy74:79Olympiakos
Red October Cantu76:83Fenerbahçe
1Fenerbahçe 64+27
2Olympiakos 64+25
3Baskonia 55+37
4Dominion Bilbao Basket 55+21
5Red October Cantu 55-20
6SLUC Nancy 37-90

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik23.12.2011. u 18:51
    Je, Caja Laboral je najlošija u trokutu s Cantuom i Bilbaom. Između te tri ekipe stoji ovako: Cantu 3-1, Bilbao 2-2, Caja Laboral 1-3.
    Obrisan korisnik
  • DeceiverOfFools23.12.2011. u 12:28
    prvak španjolske je trenutno barcelona, al to me ne interesira trenutno, nego, kako je caja laboral ispala a u tablice sa strane pise da je na 3 mjestu? sad, je li u kombinaciji triju momcadi najlosija, ili? neka to spornet ispravi, pa neka napise dodatno objasnjenje, hvala
    DeceiverOfFools
  • bolan23.12.2011. u 11:15
    Ne bih se baš složio da je Ivanović nesposoban. Pa pobogu, trenutni je prvak Španjolske!
    bolan
  • Obrisan korisnik23.12.2011. u 09:14
    konačno se razotkrila i trenerska nesposobnost ivanovića. ne znam kako su ga tako dugo držali na klupi caje. svake sezone promijeni po 10-tak igrača, nakrca roster sa 15 igrača, zamjenama, posudbama.....tako veliki klub NE radi. da ne govorim kako mu se kompozicija igre svodi na: daj loptu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Balthazar23.12.2011. u 07:11
    Dobri, a ne briljantni kao što piše u naslovu.
    Balthazar