Rukomet

Popravni ispit protiv najvećih rivala

Branko Barić • utorak, 24.01.2012.
Popravni ispit protiv najvećih rivala
Foto: EPA

Ovog puta neće biti sama završnica, ali niti ovo veliko natjecanje neće proteći bez velikog derbija. Dvije najveće rukometne sile u posljednjih desetak godina još će se jednom namjeriti jedni na druge, a ulog je - polufinale europskog prvenstva...

Dvorana SPENS u Novom Sadu svjedočit će novom rukometnom klasiku - dvoboju Hrvatske i Francuske. Zbog brojnih epskih obračuna posljednjih godina između ove dvije reprezentacije rodilo se jedno pravo sportsko rivalstvo, koje samo pojačava draž takvih utakmica. Hrvati su ovoga puta u nešto boljoj poziciji uoči susreta, no porazom od Španjolske doveli su u opasnost plasman u polufinale. S druge pak strane, neočekivano loš ulazak u prvenstvo branitelja naslova rezultirao je činjenicom da u drugi krug nisu prenijeli niti jedan jedini bod, no teško izborena pobjeda protiv Slovenije u nedjelju vratila im je nadu u plasman među četiri najbolje reprezentacije Starog kontinenta.

Bit će to i novi susret dva stara znanca, Ivana Balića i Nikole Karabatića, dvojice igrača koja su obilježila svijet rukometa u proteklom desetljeću, ali i dvojice koji su daleko od svoje najbolje forme. Balić je nakon problema s ozljedama dobio ulogu da u svojih 20-25 minuta provedenih u igri malo rastereti Duvnjaka i s par svojih poteza donese prevagu onda kada je najpotrebnije. Odlično je to radio u prva tri susreta, no protiv Španjolske je odigrao vjerojatno jednu od svojih najgorih utakmica u dresu nacionalne vrste. Karabatić se u Srbiji još više muči sa svojom igrom, pa se dešava da ključne trenutke dvoboja sa Slovenijom prosjedi na klupi. No, bez obzira na sve to, radi se o igračima koji se sigurno najviše vesele ovakvim utakmicama i teško je vjerovati kako će ostati u sporednim ulogama.

Vezane vijesti

Dosadašnji susreti

Otkako se Hrvatska kao samostalna pojavila na velikim rukometnim natjecanjima, veliki dvoboji s Francuzima brzo su postali običaj. Do sada ove dvije nacije snage odmjerile 24 puta, a Francuzi su bili bolji u čak 14 dvoboja. U posljednjih devet susreta, Francuzi su slavili u šest, što je još jedan pokazatelj koliko težak posao očekuje Golužu i njegove igrače. Baš u doba trenutno aktivnih generacija jedne i druge vrste ovi su obračuni prerasli u veliki rukometni derbi, budući da su se uglavnom događali u samim završnicama. Počelo je na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2005., godinu kasnije izbacili su nas u polufinalu Eura, a nekako je sve kulminiralo u finalu u Zagrebu kada su Francuzi slomili srce 16 tisuća bučnih navijača u Areni. Zanimljivo je kako je postalo pravilo da otkako se ove generacije hrvatskih i francuskih rukometaša sastaju, Francuzi pobjeđuju u polufinalima i finalima, a Hrvati u susretima u skupini.

Prednosti i mane Hrvatske

Hrvatska možda više nego bilo kojem od posljednjih međusobnih susreta s Francuzima ima jake argumente za dobar rezultat. Lacković je u odličnoj formi i vuče hrvatsku vanjsku liniju, odlično šutira, probija, razigrava suigrače... S 18 pogodaka iz 28 pokušaja na turniru drugi je strijelac u momčadi, a od njega se očekuje jednaka uloga i u ovako važnoj utakmici. Loša vijest za Omeyera su i raspucana hrvatska krila predvođena Čupićem i Štrlekom. Čupić je s 25 pogodaka u prvih četiri utakmice peti strijelac prvenstva, a najveći dio postigao je sa sedam metara. Na drugoj strani Štrlek je zabio 17 golova iz 23 pokušaja, a ukoliko jednom od ove dvojice ne krene kako treba, Ninčević i Horvat su pokazali kako su oni spremni uskočiti i odraditi svoju rolu.

Iako Duvnjak nema baš brilijantnan postotak šuta (10/24), a Balić nije u svojoj najboljoj formi, Golužina dva srednja vanjska jako dobro funkcioniraju u Srbiji. Reprezentacija, ako izuzmemo drugo poluvrijeme sa Španjolcima, igra prilično tečno u napadu, stvara puno izglednih šansi za pogodak, izrađuje otvorene šuteve za vanjske pucače i otvara prostor krilima, a to je najčešće zasluga srednjih vanjskih.

Ono što hrvatskim navijačima ipak najviše ulijeva optimizam uoči Francuza je briljantni Mirko Alilović. Ovako dobrog i raspoloženog vratara već dugo nismo imali na nekom velikom natjecanju i to daje dodatnu sigurnost. Pokazalo se kako njemu najviše odgovara kad se igra 5-1 obrana, koja kudikamo bolje funkcionira od 6-0 s visokim trojcem Kopljar-Gojun-Vori, pa je za očekivati kako će Goluža u ovako važnoj utakmici više forsirati baš 5-1.

Najveći problem hrvatske igre i dalje je pozicija desnog vanjskog. Kopljarova sramežljivost neće nimalo pomoći protiv čvrste i teško probojne obrane kao što je francuska. Buntić je puno konkretniji u napadu, ali kako on uopće ne igra obranu gubi se brza tranzicija iz obrane u napad i obrnuto, a baš to treba Hrvatskoj u ovom susretu.

Prednosti i mane Francuske

Nakon svih tih brojnih velikih obračuna Francuske i Hrvatske, malo je rukometnih poklonika u Hrvatskoj kojima francuske kvalitete nisu poznate. Njihova neprobojna obrana na čelu s Dinartom, Bertrandom Gilleom i velikim Omeyerom među vratnicama, a u napadu velikani poput Karabatića, Fernandeza i Narcissea. Na ovom prvenstvu najefikasniji njihovi igrači su Barachet (16 golova iz 30 pokušaja) te Fernandez (14 od 27). Odmah iza njih po učinku je igrač kojeg se treba posebno paziti - Luc Abalo. Desno krilo Tricolora već nas je znalo poprilično unerediti, što nije nimalo neuobičajeno budući da se radi o jednom od rijetkih krilnih igrača koji je u stanju ući u sredinu i šutnuti poput vanjskog igrača.

Najveći nedostatak izabranika Claudea Oneste je forma koja još uvijek nije ni blizu one na koju su navikli svoje navijače. Mnogi to pripisuju padom motivacije u momčadi, neki istrošenosti, a neki upozoravaju kako se radi o reprezentaciji koja ima običaj dizati formu kroz turnir i najbolje odigrati onda kada je to najpotrebnije. Najočitiji primjer loše forme je Karabatić - u prva četiri susreta postigao je tek devet golova iz 31 pokušaja (slabašnih 29%). Protiv Slovenaca je dobar dio susreta, i to baš onaj koji je odlučivao o pobjedniku, proveo na klupi, što govori dovoljno.

Za Omeyera koji je do sada skupio nešto manje od 12 obrana po susretu uz 32% obranjenih šuteva teško je reći da je u nekoj jako lošoj formi, ali radi se o brojkama koje su u rangu "običnih smrtnika", a on nas je naučio na mnogo, mnogo više. Ipak, protiv Slovenaca je još jednom podsjetio kako se radi o vrataru koji najbolje reagira u najvažnijim trenucima i utakmicama, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se nositi s razigranim Lackovićem, čije dalekometne bombe je često uspješno čitao.

Iako Hrvatska ne bi izgubila izglede za plasman u polufinale ni s neodlučenim ishodom, pa čak u nekim kombinacijama ni s porazom, obje reprezentacije raznišljaju samo o pobjedi. Kao i u svakom derbiju izgledi su podjednaki, a za očekivati je tvrdu, čvrstu i neizvjesnu utakmicu do posljednje sekunde.

EP 2012., 5. kolo
Hrvatska - Francuska, 18.10 sati

Euro 2012. - Skupina II

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Španjolska31:26Island
Francuska22:29Hrvatska
Mađarska30:32Slovenija
1Španjolska (+3)3143:130+139
2Hrvatska (+4)3137:128+97
3Slovenija (+2)3153:156-34
4Mađarska (+3)3125:130-54
5Island 3143:146-33
6Francuska 3128:139-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 18:04
    SAD ILI NIKADA !!!!!!! da vidimo tko će biti raznovrsniji..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 17:05
    Neznam kako se rastegnu ova tema na to tko je bolji, uspješniji,al dobro..Nemam ništa protiv malo sportskog podbadanja, ali apsolutno mi je bezze kad se netko prijavi na forum samo da izaziva svađu i prepucavanja! Za mene nema nitko kao HRvatska, a kakvu povijest imamo mi i Srbi, to ne treba... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 16:57
    Potpisnik ovoga teksta zaboravio je dvije največe mane Hrvatske: Gobac sirovina i klaun od izbornika!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 16:54
    pa dobro si rekao...dobili par tekmi pa se uzjogunili a ima 15 godina nisu ni prismrdili polufinalu dok mi imamo naslova i finalaneznam koliko...mi smo klasa koja traje a oni sad imaju blitzkrieg u svojoj zemlji i to uz svesrdnu pomoć sudaca...ali od idućeg natjecanja se vraćaju od 8-og pa naniže
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2012. u 16:46
    e ako sad ne dobijju francuze onda nece nikad
    Obrisan korisnik