Nogomet

Balakov: "Svi moraju biti svjesni situacije"

S Poljuda:Bernard Jurišić • srijeda, 25.01.2012.
Balakov: "Svi moraju biti svjesni situacije"
Foto: Duje Bonačić

Uvodni, splitski dio priprema nogometaša Hajduka za proljetni dio sezone je završen, a "hajdučke trupe" danas sele u turski Belek na završno "brušenje forme". Trener Krasimir Balakov referirao je stanje u momčadi prije odlaska u Tursku...

Hajduk danas leti u Tursku na drugi dio priprema za proljetni dio sezone. U već standardnoj bazi u Beleku splitski će klub boraviti nešto manje od dva tjedna, a na put kreće 25 igrača, uz Maloču i Neretljaka koji će se priključiti u Turskoj.

Lista igrača iz jesenskog dijela sezone sve je tanja, Nikola Sarić je dobio čiste papire i vratio se u Dansku, a u blizinu bi, u Švedsku, mogao i njegov dosadašnji suigrač James Dens. Listi putnika priključen je i Franko Andrijašević.

"U Turskoj je vrlo važan period za građenje našeg stila igre, uklapanje novih igrača i stvaranje nove momčadi. Puno je novih, mladih igrača koje treba uklopiti i mislim da Hajduk ima dobru budućnost. Kod mene nema kompromisa, trebaju se dokazati, što brže se uklopiti i shvatiti ono što tražim. Već su shvatili da seniorski nogomet nije kao juniorski i to je prvi korak koji su morali napraviti."

"Andrijašević je napravio korak naprijed tijekom jeseni jer je igrao u Dugopolju. U našoj situaciji i novoj klupskoj filozofiji mislim da će nam biti koristan. S obzirom da Andrić može igrati i stopera imamo samo još Obšivača na defanzivnom veznom", referirao je Balakov na posljednjem druženju s novinarima uoči puta u Tursku.

"Žalim što Radošević još nije potpisao ugovor i što neće ići u Tursku. Ako potpiše ugovor kroz nekoliko narednih dana priključit će nam se tamo. Trebamo svi biti svjesni da je vrijeme krize, i igrači i roditelji i menadžeri, ova se situacija ne može ignorirati. I ja sam smanjio ugovor jer sam svjestan situacije. Klupski interes je veći i od mog i predsjednikovog i igračkog."

U Turskoj će se hajdukovcima priključiti još jedno novo/staro ime. Nakon sedam godina u bijeli dres s Dalekog istoka se vraća Mato Neretljak.

"Nema mjesta strahu. Jasno je da imamo puno novih igrača i da će trebati puno vremena i energije da postignemo ono što želimo. Za mlade igrače treba strpljenja. Znam da ovdje kažu da se svake godine traži neko strpljenje, ali što drugo napraviti? Nemamo na raspolaganju nekoliko milijuna eura za kupiti novu momčad. Moramo napraviti sve što možemo, a što će biti to nitko ne može danas reći. Navijači moraju biti spremni za sve opcije, morat će imati malo strpljenja jer je činjenica da je ovo posve drugačija momčad od one jesenske."

"Neretljaka poznajem prema pričama, gledao sam neke njegove utakmice i poznajem ga kao igrača. Jedan moj dobar prijatelj igrao je u Koreji protiv njega i dobio sam puno informacija. On nije samo dobar igrač, nego i karakter koji uz Andrića i Blaževića može biti okosnica proljetne momčadi."

Od ostalih novaka, Ozobić se nije istaknuo na prvim pripremnim utakmicama, a stoper Runje nije prihvatio Hajdukove financijske uvjete za potpis ugovora.

"Ozobić je pokazao malo jer smo bili u fazi tjelesne pripreme, ne može se ni jedan igrač analizirati na temelju ovih nekoliko utakmica što smo odigrali. To je faza u kojoj se pokazuje karakter igrača i jesu li spremni ići preko svojih granica, ne treba još gledati kvalitetu igre. Runje? Zadovoljan sam njegovim radom i mogućnostima, a na klubu je da vidi može li to financijski riješiti. Ako on nije bio zadovoljan financijskim uvjetima koje mu je Hajduk ponudio, ja tu ne mogu ništa."

Putnici za Belek

Srđan Andrić, Franko Andrijašević, Ivan Banić, Marko Barišić, Marko Bencun, Goran Blažević, Mijo Caktaš, Ivan Jakov Džoni, Drago Gabrić, Tomislav Kiš, Tonči Kukoč, Ivan Lendrić, Ruben Lima, Krešo Ljubičić, Goran Milović, Jure Obšivač, Filip Ozobić, Špiro Peričić, Frane Vladislavić, Ahmad Sharbini, Anas Sharbini, Dante Stipica, Ivo Valentino Tomaš, Ivan Vuković, Ante Vukušić, Mario Maloča, Mato Neretljak.

Novi klub još uvijek nemaju ni Tomasov i Subašić, a rok za transferiranje sve je kraći. Što se od Hajduka može očekivati u proljetnom dijelu sezone?

"Teško je nešto planirati, ali imamo komfornu poziciju na ljestvici koju želimo zadržati i dati priliku mladim igračima. Ako se dogodi da zbog mladih igrača ne zadržimo tu poziciju, što mogu reći? Nemamo drugih opcija i dat ćemo sve od sebe da zadržimo ovo mjesto."

Pogled na listu igrača ipak sugerira da i ovakav Hajduk može sastaviti prilično "iskusnu" početnu jedanaestoricu. Koliko će mladi igrači uistinu imati prigode za igranje?

"Za mlade je prva prilika što su uopće tu, na pripremama seniorske momčadi. Druga im je prilika da se izbore za 18, a potom i u prvu momčad. to su stepenice koje ne treba preskakati. Sve je moguće. Možda će nekad igrati jedan, možda će ih nekad igrati pet u isto vrijeme. Sve je na njima, kako budu radili, koliko se budu izborili toliko će igrati. Nadam se da ti mladi igrači iznenaditi i mene i sve nas."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.01.2012. u 15:26
    Dobar je potez šta su uveli mlade iz svoje škole nego kupovina sumnjivih stranaca, ali nije mi jasno zašto se morala čekat besparica i kriza da bi se povuka ovakav potez? Zašto se to nije moglo napravit prije 5-6 godina? Jasno mi je da su uprave (pogotovo u Hajduka) prolazne i da niko nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • canastra25.01.2012. u 15:06
    jedino ovako možemo opstati,momci samo hrabro
    canastra
  • JeremijaX25.01.2012. u 14:54
    Izgleda super... nema stranaca, Hajduk izgleda planira budućnost, što mi se jako jako sviđa, jer kad domaći momci useru, ja sam uvijek za njih i kad gube i kad tuku! A ovi preplaćene pridošlice igraju samo za lovu i za menadžere!
    JeremijaX
  • Obrisan korisnik25.01.2012. u 14:49
    radošević je najveća zvijezda, dajte mu novaca, postotaka, bonusa, svega. Mulac
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.01.2012. u 14:48
    samo hrabro bijeli, za nas zabijte gol pjeva sjever cijeli, tebi bi dao život svoj
    Obrisan korisnik