Košarka

Od zabave, preko drame do trilera

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 27.02.2012.
Od zabave, preko drame do trilera
Foto: EPA

Slavljem Zapada nad Istokom 152:149 završen je još jedan All-Star vikend. Iako se radilo tek o ekshibiciji, sinoćnja All-Star utakmica ponudila nam je zanimljiv uvid u svijet NBA-a...

Novinar David Aldridge sjeo je za vrijeme utakmice na klupu do Chrisa Paula i upitao ga zna li Kobe Bryant da večeras može prijeći Michaela Jordana za najviše poena zabijenih na All-Star utakmicama.

"Mislim da ne. Nisam ni ja znao dok mi ti to sada nisi rekao", odgovorio mu je Paul.

Teško. Ipak je to Kobe.

Otvorio je utakmicu s 11 poena u prvoj četvrtini, šutnuo 17 lopti i zabio ukupno 27 koševa. Raskrvario nos i razmjenjivao ugodnosti s LeBronom Jamesom i Paulom Pierceom. Ipak je to Kobe - vječno motiviran.

Na svom 13. All-Star nastupu (2010. izabran ali nije igrao) Bryant je nastavio svoj agresivni pristup kojeg njeguje cijelu ovu sezonu. I nastavio je prelaziti velikane NBA košarke po broju zabijenih poena. Teško da mu netko barem nije došapnuo da večeras može, makar u ovoj kategoriji, nadvisiti nenadvisivog.

"Ne znam koliko će se ovaj Kobejev rekord zadržati dok je Kevin Durant u ovoj ligi", bocnuo je Bryanta Dwyane Wade svega par sati nakon što ga je opalio po nosu, raskrvario ga i poslao na liniju slobodnih bacanja s koje je Bryant izjednačio Jordanovih 262 All-Star poena.

Ili je bocnuo Bryanta ili je pohvalio Duranta... ili oboje. U svakom slučaju, za jednu revijalnu košarkašku utakmicu koja je u pravilu više spektakl nego supstanca, bilo je ovo iznimno sadržajnih 48 minuta.

I nitko ne zaslužuje veći naklon od mladog Kevina Duranta. 23-godišnje (!) krilo Thundera zabilo je 36 poena (šest manje od Chamberlainova rekordna 42) i čak i u utakmici bez obrane uspjelo zadiviti lakoćom zabijanja. Osvojio je nagradu najkorisnijeg igrača i nastavio fantastičnu sezonu u kojoj se dodatno nametnuo kao član NBA elite.

"Uzbudljivo je kada te proglase All-Star igračem, ali otići korak dalje i osvojiti nagradu MVP-a, to je nešto o čemu sanjariš kao dječak. Nikad nisam mislio da ću biti ovdje. Za mene je sve ovo blagoslov."

Durant je pomalo i ostao u sjeni zanimljive All-Star utakmice. Uz puno osmijeha, zafrkancije, atraktivnih proigravanja i završnica, moglo se vidjeti i ono što NBA čini nevjerojatno interesantnim reality showom. Mogla se vidjeti gomila natprosječnih košarkaša stisnutih u teren koji gotovo da je bio i premalen za sve ono što oni mogu ponuditi. Mogla se vidjeti interakcija sportaša koji iz dana u dan dijele svakodnevicu i čije su karijere i životi nepopravljivo isprepleteni.

A mogao se i vidjeti Dwight Howard kako šutira četiri trice.

Nakon što je Zapad vodio i s 21 poenom razlike, LeBron James podsjetio je zašto je trenutno najdominantniji košarkaš na svijetu. A zatim je i podsjetio zašto još uvijek nema prsten. James je zabio 11 poena u četvrtoj dionici i vratio Istok u igru. Tricu je šutirao 6/8. LBJ je imao priliku i riješiti utakmicu kada je, u posljednjim sekundama i pri vodstvo 151:149 za Zapad, imao loptu u rukama i Bryanta ispred sebe.

"Da, govorio mi je da šutiram", potvrdio je James nakon utakmice. "Vidio sam suigrača koji je na trenutak bio otvoren. Kada sam mu pokušao dodati loptu već je bilo prekasno. Nema sumnje kako bih volio ponoviti tu situaciju."

LeBron je odlučio umjesto trice proigrati Wadea i lopta je završila u rukama Blakea Griffina 1.9 sekundi prije kraja. Pola sata kasnije nije slušao o tome kako je zabio 36 poena, podijelio sedam asistencija i uhvatio šest lopti. Slušao je kako je, ponovno, u ključnim trenucima utakmice, loptu micao od sebe umjesto da je prigrabi i dovrši posao.

Slušao je kako to ne bi napravili velikani Jordan i Bird. Kako to ne bi napravio ni Kobe Bryant koji mu se je nabijao u lice i govorio mu da šutira. Je li to bila prijateljska provokacija ili prijateljski savjet?

Na proljeće nikoga neće biti ni briga, ali u veljači je sve to skupa bilo prokleto zanimljivo za gledati.

Kao i Bryantove dijaloge s Paulom Pierceom u završnici utakmice. Bryant je promašio ključno slobodno bacanje. Pierce ga je za to vrijeme s klupe pokušao omesti, govorio mu kako će promašiti. Nakon susreta naglasio je kako se radilo tek o nevinoj zafrkanciji.

"Bila je to prijateljska provokacija, samo sam ga pokušao omesti kako bi promašio slobodno. Ništa više od toga. Onda je on došao do mene i malo smo se nadvikivali. Obojica smo poznati po tome, ali nakon utakmice zajedno smo se smijali."

Nešto manje smiješna je bila situacija u trećoj četvrtini u kojoj je Wade grubo udario Bryanta po glavi ispod koša. Bryant je zaradio prekršaj, ali i razbijeni nos. Nakon utakmice morao je na dodatne preglede i nije bio na raspolaganju medijima.

"Kobe me prethodno faulirao dvaput za redom. Da, želio sam ga faulirati. Naravno da nisam želio da dođe do krvi", pričao je Wade nakon susreta i dodao: "Večeras je radio ono što inače radi. Zabio je 27 koševa. To je Kobe Bryant. On zabija koševe i teško ga je čuvati. Jedan dan ćemo svi ponosno pričati kako smo imali tu čast da igramo s jednim od najboljih svih vremena."

Wade je utakmicu završio s triple-double učinkom od 24 poena, deset skokova i deset asistencija.

Teško je ne pretjerati s analizom All-Star utakmice. Svaka analiza je pretjerana. Više od same utakmice, bio je ovo intrigantan sociološki eksperiment. Puno zabavniji od onih Jerryja Springera. I puno manje predvidljiv.

Dok čekamo ozbiljne košarkaške trenutke, bio je ovo pravi mali guilty pleasure koji će nam pomoći da lakše dočekamo doigravanje.

Zvjezdani spektakl za gladne mase NBA obožavatelja i fanatike koji neiscrpno analiziraju svaki detalj ovog neobičnog fenomena. Udovoljavanje perverznim fantazijama u kojima maštamo o tome "što bi bilo...", sastavljamo ultimativne super-momčadi i u glavi vrtimo bezbroj alternativnih scenarija.

Jedan od onih avangardnih muzeja s obitelji zatvorenoj u staklenu prostoriju i u kojoj se svaki član bori da postane pater familias. Od zabave preko drame do trilera. Znatiželjnici se okupljaju i promatraju njihovu dinamiku u tom skučenom, prozirnom prostoru u kojem se svaki njihov korak jasno vidi. I do iznemoglosti analizira.

Što će tek biti kada se ulozi povećaju...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.02.2012. u 08:58
    Nakon onakvog faula i ove izjave mislim da Dwyane Wade ima mali kompleks Kobe Bryanta u svojoj glavi. Shvacam da u zaru igre moze doci do takvog prekrsaja,ali ovo je ipak All Star gdje se obrane ne igraju ni sa 50% kako bi bilo sto vise atrakcija iz sirokog dijapazona samog vrha igraca NBA. Bryant... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • madmax1727.02.2012. u 23:40
    Da nije bilo Lebronovih trica ne bi niti došli do guste završnice. Ne znam šta je došlo Deronu da je onako loše pucao tricu, do tada ih ja mlatio 7/8 čini mi se.
    madmax17
  • Obrisan korisnik27.02.2012. u 19:43
    Bryanta će prestić i Durant i Lebron
    Obrisan korisnik