Košarka

Babić: "Atmosfera na Gripama je puno bolja"

Bernard Jurišić • četvrtak, 08.03.2012.
Babić: "Atmosfera na Gripama je puno bolja"
Foto: Bruno Karadža

Split je pobjedom protiv Jolly JB-a i matematički osigurao Ligu za prvaka, iako je ona bila već duže vrijeme izvjesna. Preostale dvije utakmice, kod kuće protiv Zaboka i na gostovanju u Dubrovniku, Žuti će iskoristiti za hvatanje ritma igranja svaka tri dana, što bi mogao biti najveći izazov svim klubovima koji će u Ligu za prvaka doći iz A-1 lige...

Uzbudljivih 45 minuta vidjelo se u utorak navečer na Gripama. Split je pobijedio Jolly, a utakmicu su obilježili Srđan Subotić s 28 poena, 11 skokova i osam asistencija sa splitske, te Hrvoje Puljko s 43 poena, od čega 40 u drugom poluvremenu sa šibenske strane.

Babić: "Atmosfera je puno bolja"

Luka Babić protiv Zadra i Jolly JB-a odigrao je dobre partije i obrambeno i napadački. 21-godišnje krilo ove je sezone napravilo korak naprijed i primiče se ulozi jednog od ključnih igrača momčadi, uz iskusne Vujčića, Mimicu, Subotića i Sobina.

"Osjećam da sam podignuo svoju igru u zadnje vrijeme. Trener puno radi i priča sa mnom i na tome sam mu zahvalan, dobio sam puno na samopouzdanju. Atmosfera je na Gripama općenito puno bolja u zadnje vrijeme, mediji nas sve bolje prate, a i tribine su sve punije."

Protiv Zadra i Jollyja osim dobrih napadačkih rola igrao je i jako dobro ulogu "policajca" na njihovim najboljim igračima, Vrbancu i Rossu. Prošle sezone ukočio je i Drapera.

"Volim dobiti specijalne zadatke, to mi jača samopouzdanje i u napadačkom dijelu."

Splićani su pobjedom protiv Jollyja matematički osigurali Ligu za prvaka, a tamo Babić vidi nove pobjede.

"Svaki trening i utakmicu koristimo kako bismo dizali formu i u Ligi za prvaka bili što bolji. Iskusniji smo za godinu dana, sad imamo i Vujčića koji nam je dignuo kvalitetu, nadam se da će nas konačno zaobići ozljede i da ćemo biti kompletni. Ako budemo, mislim da tamo možemo puno napraviti. Pokazali smo i prošle sezone pobjedama protiv Cedevite i Cibone da možemo sa svima igrati."

Trener Splita Nikša Bavčević osvrnuo se na okršaje protiv Zadra i Jollyja u posljednja dva kola:

"Zadar i Jolly imaju različite momčadi, Šibenčani imaju više rutinera, Zadar ujednačeniju momčad. Zadar je već doveo dva stranca za Ligu za prvaka, Jolly navodno sprema isto, pa mi je teško govoriti kakve su nam šanse protiv njih u Ligi za prvaka."

Splićani su već objavili kako neće dovoditi Amerikance, njihovo "proširenje klupe" moguće je samo ako se "aktiviraju" mladi igrači poput Matića, Reinholta ili Vukovića. Na Babića Bavčević već može ozbiljno računati, Markulin je također napravio veliki korak naprijed, a minute sve češće dobiva i Najev.

"Izuzetno sam zadovoljan Babićevim napretkom, dok je držao Vrbanca i Rossa mi smo kontrolirali utakmice protiv Zadra i Jollyja. On ima izniman obrambeni potencijal i sve češće igra ozbiljnu, seniorsku košarku. Što se ostalih tiče, svi će oni dobiti priliku, ne treba gledati njihov napredak samo prema minutaži u jednoj utakmici. Svi će dobivati prigodu, ali ne može ih se gurnuti u vatru bez plana i preko noći samo da bi ispunili kvotu minutaže. Pomak je vidljiv, a najviše me veseli što većina njih bolje trenira, nego što pokazuju na utakmici. Pokazat će se to na utakmicama, svaki novi dan mora donijeti pomak."

Već od narednog vikenda kreće žestoki ritam Lige za prvaka, gdje će dalmatinski trojac ukrstiti koplja sa zagrebačkim. Koliko šanse dajete Splitu, ali i Zadru i Jollyju u borbi sa Cedevitom, Cibonom i Zagrebom?

"Zabok će biti tvrd orah"

U petak od 18:30h Splićane očekuje i treći u nizu ogleda protiv klubova s kojima će se sastati u Ligi za prvaka. Na Gripe stiže Zabok, a Bavčević o njima kaže:

"To je dobra momčad, imaju Ivana Tomasa, jako dobrog Krušlina, Perinčića, visoke Kraljevića i Bubala, opasnog Leža. Sastavljeni su od iskusnih igrača koji znaju igrati i bit će tvrd orah svima u Ligi za prvaka."

"Prije dvije godine nije se moglo dogoditi da A-1 ligaš dobije klub iz ABA. Već prošle sezone se to promijenilo, a mislim da će ove godine za razlika biti još manja, bez obzira što je ogroman financijski nesrazmjer. Klubovi iz ABA su dominantniji u rotaciji i kvaliteti, ali mislim da ćemo im i mi i Zadar i Jolly ove sezone zadati puno muke."

Koja je najveća prednost "regionalnog trojca"?

"Najveća prednost klubova iz ABA je što imaju jake utakmice svaka tri dana i navikli su na taj ritam. Mi nismo, mi igramo jednom tjedno i kad dođe ovakav ritam teško se u njemu snaći za tako kratko vrijeme. Tu će biti ključ naših igara u Ligi za prvaka, što brža regeneracija i mentalna priprema na utakmice svaka tri dana."

Gripe su u A-1 ligi ove sezone neosvojive, deset pobjeda nanizali su Žuti u svojoj dvorani. Posebno raduju dobro popunjene tribine u posljednjih nekoliko domaćih utakmica, još više se publike očekuje u Ligi za prvaka.

"Raduje me dobra atmosfera na naše zadnje dvije domaće utakmice, nadam se da se ljudi vraćaju na Gripe. Nitko ne voli kad se čuje škripa patika po parketu, a utakmica protiv Jollyja bila je baš pravi derbi. Ovi dvoboji između Splita, Zadra i Šibenika su uvijek zanimljivi, a ove sezone će ih srećom biti puno. Nadam se da ćemo 'zapapriti' zagrebačkoj trojci."

A-1 liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

21. kolo

Split82:62Zabok
Jolly JB88:67Dubrovnik
Zadar82:57Kvarner 2010
Vrijednosnice Osijek66:67Križevci
Alkar79:69Slavonski Brod
1Zadar 164+309
2Jolly JB 155+97
3Split 146+76
4Zabok 119+40
5Slavonski Brod 1010-51
6Alkar 911-36
7Vrijednosnice Osijek 812+26
8Sonik Puntamika 812-32
9Kvarner 2010 812-64
10Križevci 812-72
11Dubrovnik 317-293
12Cedevita 000
13Cibona 000
14Zagreb 000

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10808.03.2012. u 19:37
    ma to bi se moglo shvacati kao takticka izjava. Hoce da se ekipa razvija bez nekog pritiska. Da li je realno da cemo Splicane gledati u ABA ligi vec iduce godine?? BTW Je si siguran za "4" mjesta? Sjecam se da smo prosle godine imali srecu dobiti barem ta tri mjesta, nakon ispadanja Zadra... [više na forumu]
    narada108
  • pikepiletina08.03.2012. u 18:42
    ma sve je to lijepo i krasno, ali izgleda da je Bavčević već digao ruke od borbe za 4. mjesto koje vodi u ABA ligu. neshvatljiva je Naletilićeva izjava u kojoj on poručuje da mu nije prioritet ABA liga, već prodaja mladih igrača. po toj logici nikad više velikog kluba. dosad sam ih simpatizirao... [više na forumu]
    pikepiletina