Nogomet

Dinamo kod fenjeraša, visok ulog u Maksimiru

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 24.03.2012.
Dinamo kod fenjeraša, visok ulog u Maksimiru
Foto: Davor Sajko

Po treći put u tjedan dana hrvatski prvoligaši izlaze na teren, uz gostovanje Dinama u Varaždinu i važan ogled na Maksimiru...

Hrabro, jer drugog izbora nemaju, Varaždinci dočekuju Dinamo i nadaju se ponavljanju tradicije. "Mislim da nitko ne može reći kakav će biti rezultat, a prvaci često stradaju protiv najslabijih ekipa. Pred par godina, u sličnoj situaciji, Varteks je bio zadnji a Dinamo prvi, no mi smo pobijedili u Varaždinu", podsjetio je trener Branko Janžek.

S obzirom na to u kakvim uvjetima rade on i igrači, Janžek je u srijedu u Zadru odmarao pojedince, kako bi pred, nada se, dostojno popunjeno gledalište, izveo najbolje čime raspolaže. No, koš uvijek nema svog prvog golmana Mrmića, koji će još najmanje tjedan dana biti van treninga zbog ozljede, pa će odgovornost za mrežu uzeti Sušac, kojem će to biti prva utakmica za Varaždin. Dobra je vijest da se treneru na dispoziciju vraćaju pojedini obrambeni igrači, pa će barem u tom segmentu imati izbora.

"Dinamo je Dinamo, sigurno neće biti lako. Pokušat ćemo odigrati dobru utakmicu, a dok postoji ikakva, i najmanja šansa, mi idemo po pobjedu i bodove", kazao je Janžek.

Nedostaju: Mrmić (ozljeda)

Hrvatsko prvenstvo za Dinamo je, kao i proteklih godina, postalo odrađivanje posla u većem dijelu njegove proljetne polusezone. Sljedeća postaja je Varaždin, momčad koja će sljedeću sezonu provesti u Drugoj ligi. Najavljene su nove rotacije, u sastavu će se naći Tomečak, Sylvestr, Pokrivač i Calello.

"Kvaliteta i izvedbe Varaždina nisu adekvatno popraćene brojem bodova", komentirao je trener Čačić u najavi susreta. "Motivirani smo i naši ciljevi su jasni, čeka nas domaćin koji će učiniti sve da nam zakomplicira situaciju. Želimo iz utakmice u utakmicu rasti i skupljati pobjede do kraja prvenstva te da naša igra i pojedinačno igrači pokažu pomak u kvaliteti izvedbe".

Priprema za utakmicu prošla je u sjeni udaljavanja kapetana Igora Bišćana iz momčadi pod ne posve jasnim okolnostima. Nastavak Čačićeve prvenstvene pobjedničke serije propustit će i Josip Šimunić koji se, kako je rekao trener, postupno oporavlja i čuva ga se za polufinale Kupa protiv Zagreba.

Nedostaju: Bišćan (suspenzija), Šimunić (ozljeda)

Nogometaši Lokomotive u prošlom kolu su odigrali dobru utakmicu i zgoditkom Matea Poljaka na teškom gostovanju svladali Šibenik te napredovali na peto mjesto ljestvice.

Tako Lokosi s puno optimizma ulaze u današnji susret i nadaju se dobrom rezultatu te ostanku u gornjem dijelu tablice. Trener kluba s Kajzerice Tomislav Ivković ranije je istaknuo kako je njegova ekipa u usponu te protiv ozljedama desetkovane momčadi Splita priželjkuje još jedan kvalitetan nastup svojih igrača i nastavak dobrih rezultata.

Zbog vrlo dobre forme raspoloženje u momčadi je na visokoj razini i Lokosi će s puno samopouzdanja nastojati izboriti nove bodove. Svjesni su da ih očekuje težak dvoboj, no vjeruju u svoj uspjeh. "Split je dobra momčad. Očekuje nas zahtjevan susret, a vjerujem da će gledatelji uživati u utakmici", izjavio je Ivković za službenu klupsku stranicu te otkrio: "Postoje nedoumice, ali u principu bi trebala zaigrati ista momčad kao protiv Šibenika."

Nedostaju: Peko (ozljeda)

"Kad bi momci ponovili igru i želju iz utakmice s Karlovcem, vjerujem da bi nam se otvorila vrata Europe, bez obzira na sve ove probleme. Utakmici moramo pristupiti čvrsto i agresivno", najavio je gostovanje svoje momčadi kod Lokomotive trener Crvenih, Tonći Bašić.

U prošlom kolu Splitovci su nakon tri i pol mjeseca napokon upisali ligašku pobjedu porazivši Karlovac 3:1, a zahvaljujući pobjedi Dinama nad Slavenom, Crveni su sada na samo bod zaostatka od trećeplasiranog sastava iz Koprivnice. Bašić će imati velikih problema u sastavljanju momčadi jer u Zagrebu ne može računati na kartoniranog Križanca i ozlijeđene Vitaića, Rebića, Rašića, Pehara i Obilinovića. Erceg i Serdarušić već su otprije ozlijeđeni.

"Barem mi je izbor bio lagan, vodim sve što je ostalo", rekao je Bašić kroz šalu, premda ona možda i nije daleko od istine. S obzirom na brojne izostanke, bit će zanimljivo vidjeti koji će sastav Splitov strateg izvesti na maksimirski travnjak.

Nedostaju: Križanac (kartoni), Erceg, Serdarušić, Vitaić, Rebić, Rašić, Pehar, Obilinović (ozljede)

Igrači Lučkog su se nadali kako će u odgođenom 18. kolu uspjeti osvojiti koji bod pošto su u susretu prije slavili u Vinkovcima. Ipak, Istra 1961 je bila bolja, no trener Lučana Željko Kopić istaknuo je da je odlučio sumnjivi jedanaesterac nakon kojeg se njegova momčad nije više mogla vratiti u utakmicu.

Lučko se tim porazom još više udaljilo od ostanka i 11. mjesta kojem teži. U klubu se ipak ne predaju sve dok imaju šansi, te će se do druge proljetne pobjede pokušati doći preko Slaven Belupa. Iako su u Lučkom svjesni kako im u goste u Kranjčevićevu dolazi trećeplasirana ekipa MAXtv Prve lige na čelu s Davorom Vugrincem koji lovi rekord, ipak vjeruju u povoljan rezultat.

Dobra vijest za Kopića je ta da se nakon odrađene suspenzije vraćaju kapetan Krunoslav Rendulić i standardni Slavko Blagojević. No, trener zagrebačke momčadi neće moći računati na braniča Nikolu Žižića koji je u Puli skupio treći žuti karton, a Zvonimir Ivanković još uvijek nije zaliječio svoju ozljedu.

Nedostaju: Ivanković (ozljeda), Žižić (kartoni)

U Zagrebu je u srijedu Slaven Belupo izgubio, a kako trener nije bio u potpunosti zadovoljan onime što su njegovi igrači pokazali, protiv Lučkog će tražiti ne samo pobjedu nego i dokazivanje kvalitete svojih izabranika.

Protiv Lučkog Koprivničani također kane "ispraviti" dva boda izgubljena kod kuće u jesen protiv iste ekipe, oni kažu zbog nepostojećeg gola nogometaša iz zagrebačkog predgrađa. Novi bodovi na kontu su Slavenu imperativ, ukoliko se želi ostati u borbi za ulazak u Europu.

Problem za trenera Roya Ferenčinu sigurno je ozljeda kapetana Marasa, potom prvog golmana Rodića, ali i Vručine, od kojeg su se očekivale dobre igre i pojačanje Slavenovog napada, ozbiljno oslabljenog odlaskom Leona Benka. "Naši suparnici su dobra momčad, iznenadili su Cibaliu u Vinkovcima, ali za nas više nema čekanja. Do kraja prvenstva ostalo je još osam kola i borba za Europu trajat će do posljednje utakmice. Sve je u našim rukama, mislim da imamo povoljan raspored i moramo ga iskoristiti", kazao je pomoćni trener Pavo Crnac.

Nedostaju: Maras, Rodić, Grgić, Vručina (ozljeda)

Nakon što nisu uspjeli osvojiti sva tri boda protiv Lokomotive, nogometaši Šibenika bodove će tražiti u novom domaćem susretu protiv još jedne zagrebačke momčadi, ovog puta one iz Kranjčevićeve ulice. Iako su u teškoj situaciji, za prvim klubom iznad sebe na ljestvici zaostaju sedam bodova, Šibenčani se ne predaju i najavljuju maksimalnu borbu, tražit će bodove i u svakoj sljedećoj utakmici. A prva prilika za to je upravo utakmica protiv Zagreba.

"Sve ekipe su u većoj prednosti od nas, jer svi su uigrani, nije došlo do promjena kao što je to bilo kod nas. Zagreb imaju par vrsnih individualaca, odličnih tehničara u sredini. Ali mi prvenstveno ovisimo sami o sebi. Ako odigramo kao što smo odigrali na početku polusezone, ako uspijemo podići ritam i agresivnost koju smo imali kući, moguće je da mi pobijedimo", kaže u najavi trener Šibenika Goran Tomić, uvjeren da će do kraja prvenstva njegova momčad mnogima pomrsiti račune.

Kapetan Spahija odradio je kaznu zbog tri žuta kartona, a isti je razlog od početnog sastava ovog puta udaljio Marunu. Tomić je najavio i još nekoliko promjena u sastavu.

Nedostaju: Maruna (kartona), Dujaković (ozljeda)

Nogometaši Zagreba nakon pet proljetnih kola vratili su se na poziciju s koje su startali u drugi dio prvenstva, no ovoga je puta bodovna razlika između njih i opasne zone mnogo manja. U spomenutih pet kola Bijeli su osvojili osam bodova, a zanimljivo je da su obje pobjede upisali na gostovanjima.

U najavi ovog dvoboja trener Gordan Ciprić osvrnuo se, između ostalog, i na karakter svoje momčadi. Povod tome igra je Pjesnika nakon primljenog kola, kako u Varaždinu, tako i protiv Osijeka. "Uvjerio sam se u karakter koji ova momčad ima upravo u utakmicama u kojima smo morali hvatati rezultatski zaostatak. Uvijek smo se znali izvući iz teškoća, a nastavak dvoboja s Osijekom je putokaz kako bismo stalno trebali igrati."

A Zagrebaši su u Šibenik otputovali bez kartoniranog stoperskog dvojca Pavlović - Oršulić, dok su zbog temperature u metropoli ostali Jurendić i Abdurahimi. Upitan je i Trebotić, dok je Mladen Pelaić prvi treninga nakon pauze odradio u četvrtak.

Nedostaju: Pavlović, Oršulić (kartoni), Jurendić, Abdurahimi (bolest)

Nogometaši Osijeka u utorak su odradili gostovanje kod Zagreba, gdje su osvojili bod. Trener nije bio zadovoljan izvedbom svojih igrača, ali im je prije nekih radikalnih promjenama odlučio protiv Karlovca na domaćem terenu pružiti još jednu priliku. Pobjeda protiv slabijeg suparnika koji grca u problemima je imperativ, ali Karlovac je Bijelo-plavima bio izuzetno neugodan protivnik, s kojim su u posljednjih pet dvoboja četiri puta izgubili, a nisu postigli niti samo jedan jedini pogodak.

"Iz nekoliko razloga izuzetno sam napaljeni na subotnji susret. Kao prvo, bodovi su nam izuzetno važni jer razlike između klubova male, a drugi je ta ćudljiva tradicija kako Karlovcu nismo zabili pogodak. Vjerujem kako ćemo sad to nadoknaditi i prebrisati s više lopti u njihovoj mreži," najavio je Vedran Jugović, koji je nakon povratka u sastav još uvijek van prave forme i bez očekivanog učinka u sastavu Osijeka.

Za dvoboj s Karlovcem ponovno će konkurirati Maglica i Kvržić, ali ponovno trener Bilić neće raspolagati najboljim snagama, jer su Šorša i Kvržić ozlijeđeni dok Lukačević nema pravo nastupa zbog trećeg žutog kartona. Domaćin je i bez njih veliki favorit, ali morat će to dokazati na travnjaku ukoliko želi do važnih i vrijednih bodova.

Nedostaju: Šorša, Kvržić (ozljeda), Lukačević (kartoni)

Situacija u Karlovcu kao da nije dovoljno problematična pa se nove teškoće samo gomilaju, u svim područjima. Klub već duže vrijeme ima problema s održavanjem pogona, a uskoro bi se mogao naći pod novom suspenzijom saveza zbog dugovanja prema bivšim igračima.

Treneru Lucijaniću i momčadi teško se u takvim uvjetima koncentrirati isključivo na nogomet i pripremati za teško gostovanje u Osijeku. Klub s Korane je u pet proljetnih kola osvojio tek jedan bod, a na ruku mu ne ide ni težak raspored prema kojem će u subotu gostovati treći put u tjedan dana. Na prva dva gostovanja u toj seriji, Karlovačka obrana primila je sedam golova, a jedini plus je prvi postignuti pogodak ovog proljeća.

Uz sve probleme, u Osijeku će morati nastupiti bez nekolicine standardnih prvotimaca. Šimek se još uvijek nije potpuno oporavio od ozljede. Upitan je nastup lakše ozlijeđenih Babića i Rukavine, a treće žute kartone su u Parku mladeži zaradili Amić i jedini proljetni strijelac Gerc.

Nedostaju: Amić, Gerc (kartoni), Šimek (ozljeda)

Nakon sumornog i neučinkovitog početka proljetnog dijela prvenstva Zadar se trima uzastopnim pobjedama vratio na željeni put. Slavlja nad Interom, Rijekom i Varaždinom doveli su ih do sedme pozicije, a u četvrtoj domaćoj utakmici u posljednjih mjesec dana za protivnika imaju Istru.

Domaćini bi pobjedom zapravo došli u vrlo ugodnu poziciju pred posljednjih sedam kola, ali Puljani su vjerojatno najzahtjevniji protivnik koji im je u nastavku natjecanja stajao na putu. Igrači pod vodstvom Igora Pamića bit će sve samo ne lagan zalogaj, a k tome su već pokazali da imaju igru za gostovanja s dva dobra izdanja na Maksimiru, kontra Dinama, odnosno Lokomotive.

Zebić ovaj put će ponovno moći računati na Antonija Mršića, igrača koji je u 2012. uspio prikupiti već dva crvena kartona. Također, nakon što je propustio Varaždin zbog viroze, vraća se Jerbić. Neće biti ni ovaj put onih duže ozlijeđenih, a popisu neraspoloživih zbog žutih kartona pridodan je i branič Jonjić.

Nedostaju: Jonjić (tri žuta kartona), Con, Terkeš, Bilen, Ježina (ozljede)

Uspješno proljeće Istre 1961 svoj bio novi nastavak moglo dobiti na gostovanju kod Zadra, gdje Puljani dolaze po novu pobjedu. Prema riječima trenera Igora Pamića, kalkulacija i mogućeg zadovoljstva samo neriješenim rezultatom nema.

"Rekao sam svojim igračima da ne bih bio zadovoljan osvajanjem samo jednog boda. U Zadar idemo osvojiti sva tri", jasno je poručio Pamić uoči odlaska na put, ističući kako bi jedan od ključnih aspekata utakmice na Stanovima trebala biti čvrstina u svakom pojedinačnom dvoboju.

Eventualnom pobjedom Istra 1961 preskočila bi Zadrane na tablici, a vrijedi istaknuti da je u prvom ovosezonskom međusobnom dvoboju, odigranom na Aldo Drosini, izvukla tek bod pogotkom Karabatića u samoj završnici utakmice. Na krilima stečenog samopouzdanja, te "jedinstva i složnosti", kako je naglasio Igor Pamić, žuto-zeleni planiraju drugačiji rasplet.

Nedostaju: nitko

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Zadar0:0Istra 1961
Šibenik2:1Zagreb
Lučko1:1Slaven Belupo
Osijek1:1Karlovac 1919
Lokomotiva1:0Split
Varaždin0:4Dinamo
Rijeka1:0Inter-Zaprešić
Hajduk1:0Cibalia
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.03.2012. u 17:03
    4-1 za Dinamo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.03.2012. u 17:01
    3-2 za Varteks!
    Obrisan korisnik
  • aco07824.03.2012. u 12:33
    ajmo dinamo!!!!
    aco078
  • emilio2124.03.2012. u 10:19
    Istra <3
    emilio21
  • Obrisan korisnik24.03.2012. u 09:52
    FORZA ISTRA !!!
    Obrisan korisnik

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Zadar0:0Istra 1961
Šibenik2:1Zagreb
Lučko1:1Slaven Belupo
Osijek1:1Karlovac 1919
Lokomotiva1:0Split
Varaždin0:4Dinamo
Rijeka1:0Inter-Zaprešić
Hajduk1:0Cibalia
1Dinamo 3073:11+6275
2Hajduk 3050:24+2654
3Slaven Belupo 3041:27+1452
4Split 3043:32+1150
5Cibalia 3035:35045
6Zagreb 3036:42-645
7Lokomotiva 3033:33044
8Osijek 3045:38+743
9Istra 1961 3035:33+242
10Zadar 3029:44-1540
11Inter-Zaprešić 3033:33038
12Rijeka 3029:29038
13Lučko 3029:36-731
14Šibenik 3027:39-1227
15Karlovac 1919 (-1)3025:53-2824
16Varaždin (-1)3016:70-548

Izdvojeno