Košarka

Cibona do savršenih deset

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • petak, 20.04.2012.
Cibona do savršenih deset
Foto: Kristijan Komarica

Cibona je proslavila i desetu pobjedu u isto toliko kola Lige za prvaka. U zagrebačkom ogledu u Domu Dražena Petrovića, Vukovi su bili jači od Cedevite i time dodatno odmaknuli gradskim rivalima, približivši se osiguranju prvog mjesta uoči doigravanja. Kako Vukovi igraju unatrag mjesec dana, ta "jedinica" mogla bi im pobjeći samo neobičnim spletom okolnosti...

Kao i susret iz trećeg kola, tada u Domu sportova, i drugi ovosezonski dvoboj Cibone i Cedevite u Ligi za prvaka pripao je momčadi Jasmina Repeše. Vukovi su u svojoj dvorani slavili sa 79:76 i s tom pobjedom, s čistih 10-0 i uz tri pobjede prednosti nad Cedevitom poslije desetog kola, napravili golem korak prema osiguranju prvog mjesta uoči polufinala prvenstva. Po očekivanju, bila je to prilično napeta utakmica, no Cibosi su uglavnom držali rezultatsku kontrolu i na koncu zasluženo slavili.

Na putu do pobjede, najefikasniji Cibonin igrač bio je Goran Suton, s 15 poena i čak 14 skokova. Damjan Rudež i Marin Rozić pridružili su se s po 13 poena, Rudež uz pet, a Rozić s četiri skoka.

Za Cedevitu je najviše zabio Dontaye Draper, s 14 poena, četiri asistencije i pet osvojenih lopti, međutim, razigravača gostiju je u završnici sasvim "zakočio" Zack Wright, koji je odigrao vrlo bitnu obrambenu ulogu. Miro Bilan ubilježio je 12 poena i pet skokova, a Chris Warren 11 poena i devet skokova.

Kroz prvu dionicu nije bilo većeg odvajanja bilo koje momčadi. Poenima Opačka i Bilana, Cedevita je otvorila utakmicu s 4:0, a pokazalo se da je to bila najveća prednost gostiju tijekom prvih deset minuta. No, Cibona se do sredine početne četvrtine vratila, a ubačajima Sutona i Rozića poslije skokova u napadu, u petoj minuti prvi put i povela, s 8:6 na semaforu.

Do prvog dvominutnog predaha stvari su bile u potpunom egalu, a nakon 18:18 na kraju prve dionice, Cibona je ušla u prvu veću seriju u ranoj fazi druge četvrtine. Između 12. i 14. minute, Vukovi su s 8:3, uz četiri poena Damjana Rudeža u tom razdoblju, odmaknuli do 30:23, a ubrzo potom stigli su i do prve dvoznamekaste prednosti. Serija od 10:2, začinjena s dvije trice Marina Rozića, donijela je domaćima povećanje na 40:27 u 17. minuti.

Dražen Anzulović pokušao je usporiti Cibose s dva time-outa, a u završnici prvog poluvremena i sa zonskom obranom, koja je gostima dala ploda. Poslije nekoliko obranjenih napada Vukova, na drugom kraju parketa Cedevita je to kapitalizirala serijom od 7:0 za smanjenje na 40:34 dvije minute do kraja prvog poluvremena.

Završnica druge četvrtine bila je Cibonina. Andrija Žižić prekinuo je niz gostiju i povećao na 42:34, a poslije trice Damjana Rudeža iz kuta, na veliki odmor otišlo se s 45:35 za domaću momčad.

Početkom drugog poluvremena Cedevita se u nešto više od četiri minute sasvim vratila u igru. Nakon što je tricom Davora Kusa Cibona došla do 48:38, gosti su uzvratili serijom od 9:1 i smanjili na samo 49:47, a ubačajem Dontayea Drapera, koji se u tom razdoblju potpuno razbudio, u 26. minuti stigli su i do poravnanja na 51:51.

Do kraja treće dionice, Cibona se prvo privremeno odvojila do 55:51, da bi Cedevita uzvratila i poslije dvije trice Ivana Opačka u tim minutama u završnu četvrtinu ušla s +2 (64:62).

U ranoj fazi četvrte četvrtine ni jednima ni drugima nije išlo u napadu, iako je bilo i otvorenih šuteva na obje strane. No, sve se razbuktalo u posljednjih pet i pol minuta utakmice, kada su se Vukovi vratili u vodstvo i do kraja ga više nisu ispuštali.

Cedevita je do svojeg posljednjeg vodstva došla tricom Warrena za 69:68 pet minuta do kraja, na što je za Vukove košem i dodatnim bacanjem uzvratio Zack Wright, nakon što je izborio skok u napadu i prekršaj Drapera. Kako su se gosti tada ubrzo "napunili" prekršajima i u nešto više od minute iskoristili bonus, nakon što su u većem dijelu četvrtine i jedni i drugi bili bez osobne pogreške, Cibosima je u nastavku bilo lakše, a sve najvažnije osigurali su uz veliku borbenost.

S četiri uzastopna Sutonova poena, uz ubačaj za 75:69 nakon skoka u napadu i asistencije Wrighta, Vukovi su dolaskom do +6 minutu i pol do kraja napravili ključni korak u osiguranju pobjede. Poslije toga, sve je bila samo stvar rutine. Cedevita je morala taktički faulirati, a Cibonini igrači bili su dovoljno mirni s crte slobodnih da njihova pobjeda više ne dođe u pitanje. Trica Marka Cara s više od osam metara u posljednjim sekundama poslužila je samo da gosti uljepšaju završni zaostatak, za konačna tri poena minusa.

S novom pobjedom "u torbi", Cibona se može okrenuti na papiru lakšoj utakmici u 11. kolu, u srijedu protiv Zaboka u Bedekovčini. Cedevita, pak, neće imati puno predaha uoči novog izazova. Već u ponedjeljak u derbiju kola bit će u Dvorani Krešimira Ćosića, gdje će ih dočekati Zadar.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 140+267
2Cedevita 113+196
3Split 104+29
4Zadar 86+46
5Zagreb 68+56
6Slavonski Brod 311-185
7Jolly JB 212-187
8Zabok 212-222

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2012. u 20:09
    Daj bože. Gledam ga samo protiv Cibone i nije mu dovoljno samo spustiti loptu nego treba odigrati pik s njim i tu je dobar. Leđna tehnika, šut s poludistance(ili bilo kakav), igra u obrani(uvijek je Suton prvi strijelac Cibone) za sada 0 bodova, ali sve se to može naučiti. PS Kad gledaš statistiku... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.04.2012. u 19:30
    Košarka nije samo visina i težina.
    Obrisan korisnik
  • pikepiletina21.04.2012. u 16:35
    Bilan je dominantan po težini, visini i snazi. trenutno je 2. igrač lige, 8. strijelac, 1. po postotku šuta za 2 poena, 6. skakač lige, 4. bloker i 3. po iznuđenim prekršajima jer ga je jako teško čuvati. umjesto da je ispucala 24 trice, Cedevita je trebala više spuštati loptu pod koš, više igrati... [više na forumu]
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik21.04.2012. u 13:58
    Po ćemu je Bilan dominantan?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.04.2012. u 12:00
    Barbour nije imao samopouzdanja u napadu, ali je među boljim obrambenim igračima uvijek. Nije on neka velika europska klasa, ali za ovu cibonu je iskoristiv, ne divlja više od kad je repeša trener. Tko si ti da donosiš sud nakon što ogledao očito jednu jedinu utakmicu.
    Obrisan korisnik