Nogomet

Pomorac prepustio vodeću poziciju Dugopolju

Damir Žbulj • utorak, 15.05.2012.
Pomorac prepustio vodeću poziciju Dugopolju

Odigrano je pretposljednje, 29. kolo Druge hrvatske nogometne lige. Dogodila se smjena na vrhu, nakon što je Pomorac poražen na gostovanju kod Radnika u Sesvetama, a Dugopolje slavilo kod Solina, no, neće to imati pretjerane posljedice na prvoligaške mogućnosti, odnosno ambicije bilo jedne, bilo druge ekipe. Slobodan je u ovom kolu bio Mosor...

Pomorac je poražen na gostovanju kod Radnika u Sesvetama, kojemu je ta pobjeda značila i osiguranje drugoligaškog natjecanja i iduće sezone, nakon što Marsonia 1909 nije na domaćem terenu uspjela svladati Goricu.

Počelo je dobro za domaćina, jer su već u 12. minuti izborili kazneni udarac. Filip Mihaljević primio se lopte i izvođenja te je preciznim udarcem doveo svoju momčad u vodstvo. Poluvrijeme je gotovo zaključeno vodstvom Radnika, no, samo minutu prije odlaska na odmor gosti stižu do poravnanja. Ivor Weitzer svladao je Karatovića i tako osigurao poravnanje rezultata za nastavak susreta.

Drugo poluvrijeme obilježio je rani pogodak domaćina, ali i gruba igra, odugovlačenje igre, ali i prigovori gostiju na sudačke odluke. Nakon desetak minuta igre u nastavku dvoboja Radnik je ponovno stigao do prednosti i ponovno je strijelac bio Mihaljević, no, ovoga puta loptu je iza leđa Burcse poslao iz igre, a ne iz penala. Igrači Predraga Stilinovića pokušavali su stići do novog poravnanja, ali jednostavno nisu u tome uspjeli. Nije im pomoglo što su završne minute susreta odigrali s igračem više, nakon isključenja Barišića zbog druge javne opomene. Na kraju dvoboja čak su i podnijeli službeni prigovor zbog, prema njihovom mišljenju, nedosuđena dva kaznena udarca, ali i konstantnog odugovlačenja igre u završnici, smatrajući da je sudac bio previše tolerantan prema domaćim nogometašima. Bilo kako bilo, ovim porazom prepustili su čelnu poziciju na tablici Dugopolju.

U dalmatinskom derbiju Solin je ugostio Dugopolje očekujući barem bod kako bi osigurao drugoligaški status i kolo prije kraja, a bez obzira na rezultat iz Slavonskog Broda. Ipak, niti su dobili oni, ali niti Marsonia 1909, tako da su ipak na kraju ostali iznad crte. Pod izuzetno nepovoljnim vremenskim prilikama, uz snažnu buru koja je ometala igru čitavim tijekom dvoboja, gosti su stigli do ranog pogotka, što se pokazalo ključnim za pobjedu. Gledatelji koji su zakasnili na početak dvoboja propustili su najvažniji detalj susreta. Već je u četvrtoj minuti Alen Guć svladao Radoševića, osigurao minimalno vodstvo Dugopolju, ali i pobjedu jer pogodaka do kraja dvoboja nije više bilo.

Po izuzetno hladnom, vjetrovitom, ali i kišovitom vremenu Hrvatski dragovoljac poražen je minimalno na gostovanju kod Imotskog. S obzirom na uvjete na terenu, igrači nisu pružili neku nezaboravnu partiju, a čak se niti mreže nisu tresle do 20-ak minuta prije kraja. Mladi, 20-godišnji Zvonimir Perković-Šantar, tek što je nekih desetak minuta prije ušao u igru, svladao je kapetana Dragovoljaca Čovića, što se pokazalo ključnim za odluku o pobjedniku ovog dvoboja.

U zagrebačkom gradskom derbiju, pred vatrenih 300-tinjak gledatelja, odigran je susret između domaćeg Rudeša i HAŠK-a. Bila je to jedna izuzetno zanimljiva nogometna predstava u kojoj je postignuto čak pet pogodaka, uz dobru i angažiranu igru na obje strane terena. Gotovo čim se krenulo s centra gosti su stigli do prednosti. U drugoj minuti pažnji domaće obrane izmakao je Ivan Horvat, koji je svladao domaćeg kapetana Žunu. No, početna prednost HAŠK-a trajala je samo osam minuta, kada je Lovro Šćrbec poravnao rezultat na 1:1.

Glavnina zanimljivosti odigrala se u otvaranju prvog dijela, do odmora nije više bilo golova, no, prema očekivanju, u nastavku susreta ponovno je bilo uzbudljivo. Gosti ponovno stižu do prednosti golom Boseca u 62. minuti, ali do završetka potpuni preokret Rudeša i to u završnih 12 minuta dvoboja. Na 2:2 poravnao je Marko Tadić, džoker s klupe Srećka Lušića, koji je i pet minuta prije kraja postigao treći pogodak za Rudeš, svoj drugi, za veliko slavlje domaćih nogometaša.

Vinogradar je s identičnih 3:2 svladao već otpisanu Croatiju iz Sesveta, kojoj je to bio čak 19 ovosezonski poraz. Domaćin je do početnog vodstva stigao nakon pola sata igre kada je precizan bio Medven, a s tim rezultatom otišlo se i na odmor. U nastavku susret raspucali su se i gosti i domaći, ali na kraju je Vinogradar pomalo i spretno stigao do pobjede. Na 2:0 povisio je Dučkić, no kada se mislilo da je susret odlučen, gosti u samo pet minuta dolaze do izjednačenja. Raspoloženi Boris Gavrić smanjio je u 58. minuti na 2:1, da bi isti igrač ubrzo i izjednačio rezultat na 2:2. Iznenađenje je ipak spriječio Antonio Mišura, koji je samo minutu prije isteka regularnih 90 minuta svladao Dandića za konačnih 3:2 Vinogradara.

U dvoboju Marsonije 1909 i Gorice pogodaka nije bilo, makar su prema prikazanoj igri samo oni nedostajali za bolji ukupni dojam s ove utakmice. Prilika je bio s jedne i druge strane terena, a po hladnom i kišovitom vremenu na kraju se onaj početni rezultat ipak nije mijenjao.

Nadolazećeg vikenda na rasporedu je posljednje ovosezonsko kolo Druge HNL. Gorica je svoje drugoligaške ovosezonske obveze već odradila te su u posljednjem kolu su slobodni. U Sesvetama će na samom zaključenju sezone biti prava fešta jer u gradskom derbiju Croatia dočekuje Radnik. U dvoboju dva buduća trećeligaša Međimurje dočekuje Marsoniju 1909. U Dugopolju će gledatelji imati prilike gledati još jedan lokalni derbi, jer u goste dolazi sinjski Junak, dok će Pomorac dočekati Imotski. Mosor je domaćin Rudešu, HAŠK Vinogradaru, dok će se Hrvatski dragovoljac od svojih navijača i sezone oprostiti na NŠC 'Stjepan Spajić' u dvoboju sa Solinom.

2. HNL

  • Rezultati
  • Ljestvica

29. kolo

Radnik Legea2:1Pomorac
Imotski1:0Hrvatski dragovoljac
Solin0:1Dugopolje
Marsonia 19090:0Gorica
Rudeš3:2HAŠK
Junak0:0Međimurje
Jaska Vinogradar3:2Sesvete
1Dugopolje 2850:27+2357
2Pomorac 2863:30+3356
3Mosor 2836:16+2052
4Jaska Vinogradar 2847:32+1550
5Imotski 2826:21+542
6Rudeš 2842:33+941
7Gorica 2827:24+340
8Hrvatski dragovoljac 2836:37-140
9Radnik Legea 2834:31+339
10Junak 2829:27+239
11Solin 2835:45-1035
12Marsonia 1909 2825:50-2530
13Međimurje 2831:60-2922
14HAŠK 2833:52-1921
15Sesvete 2823:52-2916

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometHNLPrva NL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!