Rukomet

Rukometašice pojačale hrvatski kontigent na Olimpijskim igrama u Londonu!

Ivana Strahija • nedjelja, 27.05.2012.
Rukometašice pojačale hrvatski kontigent na Olimpijskim igrama u Londonu!
Foto: Uroš Hočevar / IHF

Hrvatice, po prvi puta u povijesti, idu na Olimpijske igre! Izborile su to djevojke Vladimira Canjuge na teškom turniru u Guadalajari, a posljednjom su pobjedom, protiv Španjolske, dokazale su da zbilja nisu za otpisati.

Španjolska - Hrvatska 22:23 (10:12)

Kvalifikacije za OI, Guadalajara, 3. kolo

Suci: Geipel/Helbig (Njemačka)

Španjolska: Gonzalez (2 obrane), Barno, Martin 9(3), Alberto 4(1), Fernandez Ibanez 1, Cuadrado, Mangue 1, Aguilar 2, Navarro (10 obrana), Alonso 1(1), Chavez, Pinedo 4, Fernandez Molinos, Amoros, Elorza, Ciobanu (1 obrana)

Hrvatska: Grubišić, Tatari 4, Jovetić, Šerić 1, Gaće 1, Arslanagić, Pušić-Koroljević, Horvat, Franić 5, Penezić 3(1), Jelčić (7 obrana), Ježić, Lovrić, Zebić 8(5), Milanović-Litre 1, Bašić

Isključenja: Španjolska 6 minuta, Hrvatska 16 minuta
Sedmerci: Španjolska 5/9, Hrvatska 6/8

Nakon što su u prvom kolu izgubile, a u drugom imale problema s Argentinkama, Hrvatice su u posljednju utakmicu ušle "na iglama", no uspjele, za razliku od tolikih velikih i važnih utakmica, pobijediti i osvojiti najveću nagradu, odlazak na Olimpijske igre u London. U povijesnoj utakmici svoje generacije, Hrvatice su čak mogle u jednom trenutku bez vize za London ostaviti Španjolke, no s 23:22 obje reprezentacije idu dalje, a ispale su Argentina i Nizozemska.

Već je i tih prvih 30 minuta pokazalo da je Hrvatska u pravom stanju uma za pobjedu, jer je u usporedbi s prve dvije utakmice obrana bila mnogo čvršća, a golmanica Jelčić imala je dobar dan, dok je u napadu bilo više raznolikosti te se time otežavao posao španjolskoj obrani.

Hrvatice u utakmicu ulaze vrlo dobro te imaju 1:2, no Španjolke zahvaljujući ponekoj greški u hrvatskim redovima, kao i isključenju Ježić, okreću na 4:2. Ne predaju se međutim Hrvatice, pomaže im i nerealizirani penal Alberto, a uz obrane Jelčić Tatari pogađa dvaput za redom i izjednačuje na 5:5.

Za 5:6 mogla je odmah potom pogoditi Zebić sa sedam metara, ali Gonzalez brani, no ono što nije uspjelo kolegici uspijeva Franić u 14. minuti i Hrvatska ponovno ima vodstvo, kojeg više nije ispustila.

U završnici prvog dijela iskupila se Zebić za raniji nerealzirani penal te je s dva gola povela Hrvatsku na 8:10, dok Franić lijepim šutom izvana u posljednjoj minuti diže i na +3. Ipak Aguilar smanjuje na 10:12, s kojima se odlazi na odmor.

Drugi dio Hrvatice počinju propuštenim napadom, a Španjolke isključenjem, pa je za Zebić i Tatari posao unekoliko olakšan te dižu na 10:14. Slijedi neugodno dvostruko isključenje za Hrvatsku, koje međutim nije napravilo nepopravljivu štetu. Pinedo i Martin pogađaju za 12:14, ali je tu Penezić za 12:15.

Na +4 vraća Zebić s linije sedam metara, a potom, unatoč isključenju Gaće, Hrvatska diže i na +5 te se Španjolke počinju pojačano znojiti. Naime, ukoliko bi razlika na kraju iznosila više od šest pogodaka plus za Hrvatsku, Španjolkama bi London ostao tek nedosanjani san.

To je potpalilo vatru pod nogama domaćih rukometašica, koje pišu tri pogotka u nizu, a za 17:19 pogađa Martin iz penala, nakon čega Zebić konačno mijenja rezultat i na strani Hrvatica, u 17:20. Španjolke međutim kao da su odlučile ništa ne prepustiti slučajnosti te Aguilar i potom opet Martin, ovog puta iz kontranapada, smanjuju samo na jedan gol zaostatka.

U posljednje tri minute tako Hrvatska ulazi s vrlo nezgodnim rezultatom, jer eventualno neriješeno nikako ne bi donijelo plasman u London. Igra se gol za gol do 21:22, a u zadnjih 40 sekundi Hrvatska ulazi s loptom, koju Tatari pretvara u gol za 21:23 i slavlje je moglo početi. Španjolke postižu još pogodak, no to više nikome nije bilo važno.

Hrvatskim ljubiteljima rukometa ostaje tako čestitati djevojkama i izborniku Vladimiru Canjugi na povijesnom uspjehu i unaprijed se radovati dvostrukom programu u Londonu, gdje će Lijepa naša imati ne jednu, nego dvije rukometne reprezentacije.

Kvalifikacije za OI, Guadalajara, 3. kolo
Španjolska - Hrvatska 22:23 (10:12)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 16:41
    Cestitke curama na plasmanu u London!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 11:05
    hm mogu one uz dobar ždrijeb i do medalje na oi.. u ženskom rukometu danas samo je norveška nedodirljiva, sa svima drugima se da..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 07:53
    Bravo, bravo! Sve čestitke curama!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 23:56
    ma samo sta su se plasirale na OI je ka da su osvojile medalju, a naravno da ne bi ima nista protiv i da je stvarno osvoje !! Bravo i cestitke !!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 18:45
    svakaaa čast...uvjeren san da ako nam se poklopi ždrijeb,tj da izbjegnemo ruskinje i norvežanke prije polufinala da možemo do medalje...
    Obrisan korisnik