EP 2012., Skupina B, 2. kolo, 13.06.2012, 20:45 h, Harkiv, stadion Metalista, gledatelja: 35.000
Suci: Jonas Eriksson, Stefan Wittberg, Mathias Klasenius, Markus Strömbergsson, Stefan Johannesson (ŠVE)
Nizozemska
Nizozemska
Robin van Persie 74'
1:2(0:2) Njemačka
Mario Gomez 24', 38'
Njemačka

Video: Nizozemska upisala i drugi poraz, Gomez s dva pogotka predvodio raspoložene Nijemce

Josip Piršljin • srijeda, 13.06.2012.
Video: Nizozemska upisala i drugi poraz, Gomez s dva pogotka predvodio raspoložene Nijemce
Foto: EPA

U sudaru dviju velikih europskih reprezentacija Njemačka je boljom izvedbom pobijedila Nizozemsku rezultatom 2:1 i tako došla do druge pobjede u skupini čime se nalazi na korak od plasmana u četvrtfinale. Dvoboj je odlučio sjajni Mario Gomez koji je postigao dva pogotka i na taj način izuzetno oslabio izglede Nizozemaca da prođu "skupinu smrti".

Nizozemska
Njemačka
Nizozemska
Njemačka
1
Maarten Stekelenburg
2
Gregory van der Wiel
3
John Heitinga
4
Joris Mathijsen
15
Jetro Willems
6
Mark van Bommel
(do 46')
8
Nigel de Jong
10
Wesley Sneijder
11
Arjen Robben
(do 83')
16
Robin van Persie
20
Ibrahim Afellay
(do 46')
Pričuvni igrači
9
Klaas-Jan Huntelaar
46'
23
Rafael van der Vaart
46'
7
Dirk Kuijt
83'
Trener
Bert van Marwijk
1
Manuel Neuer
5
Mats Hummels
14
Holger Badstuber
16
Philipp Lahm
20
Jerome Boateng
6
Sami Khedira
7
Bastian Schweinsteiger
8
Mesut Özil
(do 81')
13
Thomas Müller
(do 90'+2')
10
Lukas Podolski
23
Mario Gomez
(do 72')
Pričuvni igrači
11
Miroslav Klose
72'
18
Toni Kroos
81'
15
Lars Bender
90'+2'
Trener
Joachim Löw

Sa šest bodova "u džepu" njemački su reprezentativci vrlo blizu plasmana među osam najboljih na Europskom prvenstvu. Od Nizozemaca se očekivao veći otpor, no ponovno su kao i protiv Danske izgledali blijedo. Nijemci su kontrolirali tijek dvoboja većim dijelom, Oranje se probudio tek sredinom drugog poluvremena što je bilo prekasno za izbjegavanje poraza. Nizozemska je sada u teškoj poziciji, mora pobijediti Portugal u posljednjem kolu s barem dva gola razlike i nadati se kako će Njemačka slaviti protiv Danske.

Nakon iznenađujućeg poraza od Danske na startu turnira, Nizozemska je u susret protiv Elfa ušla s namjerom da zadrži nade u prolazak "skupine smrti". Bert van Marwijk je na teren stadiona u Harkivu poslao identičnu postavu kao i prije četiri dana, a istu stvar je napravio i Joachim Löw na suprotnoj strani.

Igrač utakmice

Mario Gomez je u ovom susretu došao do brojke od tri postignuta pogotka na turniru i samim time stekao titulu igrača utakmice. Pokazao je da ne zabija samo glavom, oba gola Nizozemcima došla su nakon lijepih akcija u kojima je igrač Bayerna sjajno reagirao u završnici.

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici imali su narančasti kada je u sedmoj minuti Robin van Persie izašao sam na Manuela Neuera, ali pucao je ravno u njega i Nizozemci su propustili doći u vodstvo u ranoj fazi utakmice. Vrlo brzo nakon toga Nijemci su uzvratili preko Mesuta Özila koji pogađa stativu.

Van Marwijkovi igrači su pokušali napasti Njemačku i doći do brzog gola, no primili su pogodak u potpuno isto vrijeme kao i protiv Danske. U 24. minuti Elf je poveo poslije vrlo lijepe akcije kada je Bastian Schweinsteiger sjajnom loptom uposlio Marija Gomeza koji je izbjegao zaleđe, napravio okret i poslao loptu pored Maartena Stekelenburga.

I nakon dolaska do prednosti Nijemci su prepustili inicijativu Nizozemcima koji su držali loptu i kombinirali, no nisu uspijevali probiti vrlo čvrstu i organiziranu protivničku obranu. Pred kraj poluvremena loše vijesti za Oranje nagovijestio je Holger Badstuber udarcem glavom iz neposredne blizine. Sjajno je njegov pokušaj obranio Stekelenburg, no ništa nije mogao u sljedećem napadu Nijemaca.

Ključni događaj

Drugi pogodak Nijemaca pred kraj prvog poluvremena bitno je otežao posao Nizozemcima u nastavku dvoboja. Gomez je Elfu osigurao lijepu prednost koju takva momčad vrlo rijetko ispušta i već se nakon prvih 45 minuta dalo naslutiti kako će dvoboj ovih velikih reprezentacija završiti.

U 38. minuti ponovno na scenu stupaju Schweinsteiger i Gomez. Schweini je još jednom lijepom, odmjerenom loptom gurnuo Gomeza u šansu, a njemački napadač svoj treći gol na prvenstvu zabija snažnim udarcem s desne strane u gornji suprotni kut protivničkog čuvara mreže. Njemačka je na poluvrijeme otišla s ugodnom prednošću od 2:0, prvotimci Löwa igrali su pametnije i održali su nogometnu lekciju Nizozemcima.

U drugom poluvremenu Van Marwijk je odlučio pojačati svoju napadačku liniju uvođenjem Klaas-Jan Huntelaara i Rafaela van der Vaarta, no početkom nastavka to nije donijelo preveliku promjenu na terenu. U izglednoj se situaciji našao stoper Njemačke Mats Hummels koji je u dva navrata pucao prema golu, no oba puta bezuspješno.

Nizozemska - Njemačka

Udarci: 13/12
Udarci u okvir: 6/9
Posjed lopte: 52% / 48%
Prekršaji: 11/7

Dvoboj na stadionu Metalista konačno je dobio na zanimljivosti sredinom drugog dijela kada su narančasti smanjili. U 74. minuti Van Persie je primio loptu, prišao njemačkom šesnaestercu i napokon uputio odličan, precizan udarac koji je prošao Badstuberu kroz noge. To nije mogao zaustaviti čak niti Neuer, te je Oranje smanjio rezultat na 2:1 i dobio na samopouzdanju da krene i po izjednačenje.

Ipak, do toga nije došlo. Njemačka je uspjela do kraja zadržati sve suparničke napade i zasluženo je odnijela sva tri boda u utakmici u kojoj je prikazala bolji nogomet od velikih rivala.


EP 2012. - Skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Danska2:3Portugal
Nizozemska1:2Njemačka
1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 16:53
    ma ljudi moji, ti naturalizirani njemci su večinom rođeni u njemačkoj, nisu došli s 20 godina  u njemačku i sad kao igraju za njih. oni su se školovali u njemačkim školama, prošli sve uzraste u njemačkim klubovima, znaju pričati njemački bolje nego svoj materinji... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 11:02
    kakvom lakoćom ovaj gomez zabija to nije normalno! :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 08:43
    SUPERMARIO I OVAJ I NAŠ
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 05:32
    mislim da če na kraju nizozemci ipak dalje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 05:32
    ovakvome stanjunakon dva kola nizozemcui se baš nisu nadali
    Obrisan korisnik