Nogomet

Hrabro i odlučno na Talijane, za četvrtfinale i nastavak tradicije

Iz Warke:Tomislav Pacak • četvrtak, 14.06.2012.
Hrabro i odlučno na Talijane, za četvrtfinale i nastavak tradicije
Foto: Kristijan Komarica

Ako je hrvatska javnost s nestrpljenjem, ali i skepsom, čekala prvi nastup Bilićeve momčadi na Euru 2012., uoči Italije se osim nestrpljenja širi i uglavnom realan optimizam. Euforije nema jer svatko ozbiljan zna s kakvim protivnikom večeras ima posla Hrvatska, ali i tradicija i aktualna forma i atmosfera u momčadi, daju puno razloga za optimizam uoči novog ogleda Hrvatske u Poznanu…

Iako je možda bahato tako razmišljati na temelju relativnog malenog uzorka od pet utakmica, lijepo je imati za mušteriju tako veliku nogometnu naciju kao što je Italija.

Ne treba se zavaravati – nitko u našem stožeru ili svlačionici neće zbog dosadašnjih uspjeha kontra Talijana konstatirati da je Hrvatska na temelju toga favorit.

Zna se tko je i što je Italija.

Ali, hrvatskim reprezentativcima mora biti ohrabrenje Palermo. Mora biti inspiracija Ibaraki. Mora biti putokaz Livorno.

Nije bitno pokazuju li dosadašnji susreti da "nam Talijani leže", iako i to mora barem djelomično biti točno. Bitno je da ti dosadašnji susreti pokazuju da se Hrvatska nema čega bojati uoči utakmice koja joj može donijeti četvrtfinale. Hrvatski reprezentativci dobro su proteklih dana odbijali priču o tradiciji, svjesni da onoga trenutka kada utakmice počne, te brojke nisu važne. Tradicije postoje s razlogom; a opet, tradicije postoje da bi se rušile – za svaku varijantu rezultata imamo objašnjenje u brojkama, ali je prava istina da ono iz 1994. ili 2002. ili 2006. – nije više važno kada utakmica krene.

Tko, što, gdje, kada, kako i zašto?

Obje reprezentacije u ovaj susret u Poznanu ulaze ohrabene izdanjima u prvom kolu, i s vrlo jasnim ambicijama u drugom.

Hrvatska pobjedom osigurava drugi krug. Bilo koji drugi rezultat postavlja je u situaciju da joj protiv europskih i svjetskih prvaka Španjolaca vrlo vjerojatno treba neki pozitivan rezultat kako bi došla do četvrtfinala. Stoga je razumljivo da se u Warki razmišlja o Italiji kao prvoj meč-lopti, ali ujedno i boljoj meč-lopti nego što bi to bio susret s Furijom.

Talijane je, pak, i više nego zadovoljila izvedba protiv Španjolske u remiju 1:1, u kojem su vrlo kvalitetno zaustavili Furiju i prikazali dopadljiv nogomet. Sada kada su izdržali ono što su smatrali najtežom utakmici u skupini, spremni su za idući korak, kao što jasno poručuje izbornik Cesare Prandelli:

"Protiv Hrvatske moramo izaći i pobijediti. Protiv Španjolske, svaka momčad izađe na teren i pokušava ih zaustaviti."

Ali, ni u hrvatskom taboru ne bježe od izazova, pobjeda i dobar nastup protiv Irske napunili su samopouzdanjem cijelu momčad, pa i cijelu naciju, tako da se u Poznanu očekuje i veći broj navijača nego protiv Irske. Uostalom, Talijani prije utakmice sa Španjolskom i nisu bili posebno impresivni, pogotovo ne u završnoj "generalki" kada su protiv Rusije izgubili s 3:0.

Ova je utakmica i prije Prvenstva označena u obje selekcije kao vjerojatno ključna za drugi krug, a rezultati prvog kola potvrdili su takvo razmišljanje, s dodatkom da Španjolska ne izgleda nužno nedodirljivo.

S trenerske ploče

Cesare Prandelli jedan je od kreativnijih i hrabrijih izbornika na Euru, pa je tako Španjolskoj suprotstavio Italiju u formaciji 3-5-2, s De Rossijem kao liberom. Prandelli je i tijekom priprema uigravao taj sustav, pa je objektivan problem Slavenu Biliću pretpostaviti u kojem će sastavu, ali još važnije sustavu, zaigrati Italija. Potpuno je, naime, različito napadati, ali i braniti se protiv momčadi koja igra s trojicom/petoricom u obrani, odnosno četvoricom igrača u liniji.

Prandelli nije htio otkrivati karte, poručivši kako "ima jednu ideju u glavi": "Isprobavali smo dva sustava. De Rossi nam daje mogućnosti promjena ovisno o toku utakmice. Ono što je važnost je da momci prihvaćaju moje ideje."

Ključni igrač Italije je u svakom slučaju Andrea Pirlo, i mnogi su skloni zaključiti kako će ogled Pirla i Luke Modrića uvelike odrediti tok utakmice. Iz oba kampa odaslani su komplimenti na račun protivničkih dirigenata igre, pa je tako i Bilić usporedio dvojicu veznjaka:

"Mislim da je Luka Modrić podjednako dobar, ako ne i bolji igrač. Još nisam odlučio kako ćemo zaustaviti Pirla i hoćemo li ga posebno čuvati. Ali, on je najvažniji igrač Italije, kreativno, tehnički i trkački odličan."

Otvorenim ostaje pitanje hoće li nakon pogotka Španjolskoj priliku od prve minute dobiti Di Natale, kojeg su hrvatski reprezentativci označili kao najopasnijeg među talijanskim napadačima, ili će Prandelli ostati vjeran dvojcu Balotelli-Cassano koji igri Italije ne daju takvu okomitost jer više traže loptu u noge nego u prostor.

Osim uigranog stoperskog dvojca Chielini-Bonucci, dakako i vratara Buffona, snaga Italije je u sredini terena gdje uz Pirla odlično igra Marchisio, s njima i Motta.

Hrvatska će, pak, vjerovati da podjednako dobre partije kao protiv Irske mogu pružiti srednjaci Perišić, Rakitić i Vukojević, kako bi pomogli Modriću u toj bitki za sredinu terena, a ponovno će od velike važnosti biti kapetan Srna, posebno u slučaju talijanskih 3-5-2.

Dakako, Hrvatska svoj optimizam uvelike temelji na formi napadačkog dvojca koji je briljirao u prvom kolu - Jelavić i Mandžukić morali bi namučiti Talijane puno više nego španjolski sustav bez napadača.

Kako je svaki lanac jak koliko i njegova najslabija karika, Talijani će sa zebnjom pratiti učinak svojih bočnih igrača, a Hrvatska dvojca Schildenfeld-Strinić koji na reprezentativnoj razini još nisu dokazani kao ostali suigrači.

Iz svlačionice

Prandelli je komplimentirao hrvatskoj selekciji na više načina, ali prilično je jasno kako Talijani unatoč tradiciji očekuju pobjedu i nisu previše zabrinuti Hrvatskom:

"Dobro su organizirani i vole pritisnuti visoko. Također, sposobni su mijenjati formaciju za vrijeme utakmice. Pratimo ih neko vrijeme, potpuno su drugačiji od Španjolske. Ali, imamo kvalitetu za dobiti tu utakmicu."

Slično razmišlja i Bilić koji izuzetno respektira Italiju zbog raznovrsnosti u igri, ali osjeća se kako je atmosfera u hrvatskoj reprezentaciji sjajna i kako Bilić uživa u posljednjim danima izborničke karijere:

"Sretan sam što treniram ovu generaciju igrača. Imaju odličan timski duh – iako igraju diljem Europe, međusobno su u kontaktu i to je važno za momčad. Italija je momčad protiv koje ne možete igrati na bod. Morate biti čvrsti, kompaktni i agresivni kako biste ih zaustavili."

Vedran Ćorluka debitirao je protiv Italije u Livornu 2006. godine, no zna da će ovo biti potpuno drugačiji ogled od tadašnje pobjede Hrvatske nad tek okrunjenim svjetskim prvacima:

"Spremili smo se, gledali smo utakmice. Znao protiv koga igramo. Spreman sam za njihove napadače, ali bit će lakše ako će cijela obrana odigrati dobro."

Niko Kranjčar trenutno nije u prvom planu nakon neigranja u većem dijelu sezone u Tottenhamu, ali iskusni reprezentativac dobro osjeća puls svlačionice i zna koliko je prva utakmica bila značajna za cijelu momčad:

"Prije svega, pobjeda protiv Irske donijela nam je samopouzdanje, što je i najvažnije ako želite pobjedu. Protiv 'velikih' reprezentacija uvijek igramo dobro, želimo pozitivan rezultat protiv Italije i mislim da ćemo ga ostvariti."

Hrvatska – Italija, Poznan, 18.00.

Sigurno znate gdje ćete biti. Kao i gdje ćete biti nakon utakmice – na Sportnetu, gdje ekipa iz Poljske ponovno za vas priprema mnoštvo materijala.

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Hrvatska
Španjolska4:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 16:38
    Naprijed Vatreni
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 16:37
    Neka nam je sa srečom
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 16:26
    jos jednom  spurijusa radi - aaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjmmmmmmmmmmmmmmoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 15:07
    U boj u boj mač iz toka braćo, nek žabar zna kako mremo mi!! HRVATSKA !!
    Obrisan korisnik
  • Tonco14.06.2012. u 12:21
    U BOJ U BOJ ZA NAROD SVOJ!
    Tonco