EP 2012., Skupina C, 2. kolo, 14.06.2012, 20:45 h, Arena Gdansk, Gdansk, gledatelja: 39.150
Suci: Pedro Proenca, Bertino Miranda, Ricardo Santos (svi Portugal)
Španjolska
Španjolska
Fernando Torres 4', 70'
David Silva 49'
Cesc Fabregas 83'
4:0(1:0) Irska
Irska

Video: Španjolska lagano utrpala Irskoj četiri gola i zauzela prvu poziciju u skupini

Ante Zovko • četvrtak, 14.06.2012.
Video: Španjolska lagano utrpala Irskoj četiri gola i zauzela prvu poziciju u skupini
Foto: EPA

Republika Irska prva je reprezentacija na Europskom prvenstvu koja je ostala bez šansi za plasman u četvrtfinale. Izgubila je 4:0 od branitelja naslova Španjolske u drugom kolu čime je Furija izbila na vrh skupine uoči ogleda s Hrvatskom u nedjelju.

Španjolska
Irska
Španjolska
Irska
1
Iker Casillas
18
Jordi Alba
15
Sergio Ramos
3
Gerard Pique
17
Alvaro Arbeloa
14
Xabi Alonso
(do 65')
16
Sergio Busquets
8
Xavi Hernandez
6
Andres Iniesta
(do 80')
9
Fernando Torres
(do 74')
21
David Silva
Pričuvni igrači
4
Javi Martinez
65'
10
Cesc Fabregas
74'
20
Santi Cazorla
80'
Trener
Vicente del Bosque
1
Shay Given
2
Stephen Ward
5
Richard Dunne
3
Sean St. Ledger
4
John O'Shea
7
Aiden McGeady
6
Glenn Whelan
(do 80')
8
Keith Andrews
11
Damien Duff
(do 76')
10
Robbie Keane
20
Simon Cox
(do 46')
Pričuvni igrači
14
Jon Walters
46'
22
James McClean
76'
21
Paul Green
80'
Trener
Giovanni Trapattoni

Osim očekivane pobjede, Španjolska je napravila najbolju gol-razliku u skupini uoči utakmica u ponedjeljak, koje će odlučivati o putnicima u četvrtfinale. Trenutačno Španjolska i Hrvatska imaju po četiri boda, Italija dva, a svjetskim i europskim prvacima protiv izabranika Slavena Bilića bit će dovoljan i bod za prolaz bez obzira na eventualnu pobjedu Italije.

Nakon što je pretrpio brojne kritike zbog taktike igranja sa šest veznjaka odnosno bez klasičnog napadača protiv Italije, Vicente del Bosque postavio je u napad Fernanda Torresa, što mu se odmah isplatilo. Bila je to jedina bitna promjena u španjolskoj vrsti, igra je bila po očekivanju.

Igrač utakmice

Asistent na utakmici s Italijom, David Silva idealno se uklopio u španjolski sastav s klasičnim napadačem. Bio je konstantna prijetnja, iz daljine, kao asistent, a postigao je lijep pogodak. Njegov udarac doveo je do Torresova gola na početku utakmice da bi mu kasnije i sam asistirao. Sjajno je se nadopunjavao sa Xavijem i Iniestom u bezbrojnim dodavanjima, a ostavio je i dojam da igra na poziciji povučene špice s obzirom na broj situacija u kojima je bio opasan.

U prvom dijelu Španjolska je praktički kampirala na irskom dijelu terena očekivano dominirajući u posjedu lopte te dodavanjima. Odmah u četvrtoj minuti Torres je iskoristio nonšalantnost u irskoj obrani i zabio lijep pogodak.

Sve dvojbe riješene su odmah na početku drugog dijela kad je David Silva dao drugi gol. Španjolska je s lakoćom i dalje dominirala, a pomogli su joj i Irci neagresivnom, anemičnom predstavom. Poigravanje na sredini terena kažnjeno je nešto kasnije drugim pogotkom Torresa, a priču je završio Cesc Fabregas za najuvjerljiviju pobjedu dosadašnjeg tijeka Europskog prvenstva.

Casillas je otvorio susret ukrotivši Coxov udarac iz daljine, da bi Torres iskoristio prvu pravu priliku i zabio praktički iz ničega. Richard Dunne blokirao je udarac Davida Silve, no umjesto "čišćenja" oklijevao je, Torres se prikrao, oduzeo loptu, sjurio se prema desnom dijelu šesnaesterca i sjajnim udarcem u rašlje matirao Shaya Givena.

Prvih desetak minuta bilo je najteže razdoblje za Irce. Europski i svjetski prvaci stisnuli su ih na njihovih tridesetak metara. Pokušali su Silva, Torres i Xavi. Ritam je potom pao uz nastavak španjolske premoći. Andres Iniesta u 22. opet je stavio Givena na muke snažnim udarcem, a u završnici poluvremena Given je sličan pokušaj morao izbiti preko prečke.

Ključni trenutak

Španjolska je tražila brzi drugi gol, a postigla ga je na početku drugog poluvremena. Pogodak Davida Silve praktički je odlučio sve dvojbe jer su Irci bili bezopasni. Bez obzira na mogućnost zalutalog metka Irske, s dva gola Španjolska je zaigrala dosta opuštenije. Iz takve igre pala su preostala dva gola.

Gdje su stali, Španjolci su i nastavili. Karakteristična pas-igra s lakoćom je prolazila pored Iraca koji su stajali predaleko od svojih protivnika čekajući priliku za kontranapad. Slikovitije, Španjolci su se osjećali kao na treningu što se tog elementa igre tiče.

Međutim, osvetila se pasivna igra Irskoj već u 49. minuti kad je Given odbio Torresov udarac ravno prema veznjaku Manchester Cityja, a on je fino plasirao loptu u sami lijevi kut.

Drugi gol potaknuo je nogometaše Irske na malo agresivniju igru. Given u 56. briljantno brani Xaviju, a Irska je u par navrata ne posebno opasno prijetila Španjolskoj iz polukontri i prekida.

U 70. minuti sve su dvojbe riješene, a Španjolska je izbila na vrh skupine. Silva krade loptu McGeadyju na centru i izbacuje sjajnom loptom Torresa. Chelseajev napadač izbija sam pred Givena i odmjerenim udarcem u kut zabija drugi gol.

Irska je četvrti put uhvaćena na spavanju u 80. minuti. Lopta je proletjela između Givena i Andrewsa, a Fabregas, koji je desetak minuta prije zamijenio Torresa, lagano zabija.

Španjolska je ostvarila na kraju dominaciju u svakoj kategoriji. Najviše do izražaja dolazi 27 u odnosu na šest udaraca u okvir gola. Furija je pobjedom izbila na čelo skupine C, no konačna odluka o putnicima u četvrtfinale past će u ponedjeljak.

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Italija1:1Hrvatska
Španjolska4:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Pezer15.06.2012. u 14:31
    ja se nadam da ce Trapatoni rađe se htjeti dokazati protiv Talijana pa nesto smiksati da izvuce pozitivan rezultat,valjda nece namjestiti neku taktiku koju ce Italija jos lakse razbiti...
    Pezer
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:25
     realno -prije bi nas mogli Irci razveseliti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 14:24
    šteta što prolaz moramo tražiti preko njih
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2012. u 00:11
    Španjolci se zahuktali, Torres pogotovo. Moglo je biti 10:0, eto pokazalo se koliko je "odlična" ta Irska, stvarno su izgledali kao amateri s farskih otoka. Ne znam kako će naša obrana protiv njih.
    Obrisan korisnik
  • Dinaminjo14.06.2012. u 23:03
    Xavi je dosta umoran, a ni Iniesta nije puno svježiji.. Silva im je ključan ovo prvenstvo gol i dvije asistencije + asistencija iz prve tekme, a zakuhao je i prvi gol..
    Dinaminjo